Hyppää sisältöön

Kierre Rammsteinin ympärillä jatkuu – katso, miten syytökset saksalaisbändin laulajaa kohtaan ovat edenneet

Maailman suurimpiin kuuluva yhtye Rammstein on joutunut vakavien syytösten kohteeksi. Useat naiset ovat kertoneet seksuaalisesta väkivallasta ja huumaamisesta keikkojen yhteydessä.

Till Lindemann esiintymässä Helsingissä soolokeikalla vuonna 2020.
Till Lindemann esiintymässä Helsingissä sooloprojektinsa tiimoilta vuonna 2020. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen

Kaikki alkoi Vilnasta

Rammsteinilla oli konsertti Liettuan Vilnassa 22. toukokuuta. Muutama päivä konsertin jälkeen Shelby Lynn -niminen irlantilaisnainen väittää sosiaalisessa mediassa, että hänet huumattiin yhtyeen jatkobileissä. Lynnin mukaan yhtyeen vokalisti Till Lindemann ehdotti hänelle seksuaalista kanssakäymistä, josta nainen kuitenkin kieltäytyi.

Rammstein kiistää syytökset

Rammstein julkaisee 29.toukokuuta Twitterissä sekä saksaksi että englanniksi viestin, jossa se kiistää Vilnan tapahtumat. Yhtyeen mukaan asiasta ei ole myöskään tekeillä virallisia tutkimuksia.

Nollariviläisten bileet

Shelby Lynnin väitteet herättävät runsaasti keskustelua Rammsteinin konserttien niin sanotusta nollarivistä. Nollarivi on lavan edustan rajattu alue, jonne bändi on haalinut nuoria naisia.

Selviää, että yhtyeellä on palkkalistoillaan Aleena Makeeva -niminen henkilö, joka värvää muun muassa valokuvien perusteella nuoria naisia konserttien yhteydessä järjestettäviin bileisiin. Nollariviläisille tarjotaan bileissä alkoholia ja he tapaavat bändin jäseniä.

Lindemannille löytyy puolustajia

Till Lindemannin entinen naisystävä, näyttelijä ja malli Sophia Thomalla puolustaa ex-kumppaniaan useaan otteeseen sosiaalisessa mediassa. Thomallan mukaan Lindemann on ”mies, joka suojelee naisia”.

Kustantamo jättää Lindemannin

Till Lindemannin runoteoksia julkaissut Kiepenheuer & Witsch -kustantamo ilmoittaa 2.6. lopettaneensa yhteistyön laulajan kanssa. Kustantamon mukaan syynä pornovideo, jonka yhteydessä myös yksi runokirjoista on ollut esillä.

Mielenosoittajia puistossa saksankielisine banderolleineen ja kyltteineen.
Mielenosoitus Rammsteinin konserttipaikan edustalla Münchenissä kesäkuussa. Kuva: Alexander Pohl / AOP

Muutoksia Münchenin konsertissa

Rammstein konsertoi 7. kesäkuuta Saksan Münchenissä. Afterpartyt nollariveineen eivät enää ole kuvioissa mukana. Myös settilista on muuttunut: Pussy-kappale on jätetty pois ja sen tilalla yhtye esittää Ohne Dichin.

Lisää syytöksiä

Arvostettu saksalaislehti Der Spiegel julkaisee 9. kesäkuuta laajan, peräti kolmentoista journalistin voimin tehdyn artikkelin, joka on otsikoitu raflaavasti: ”Seksiä, valtaa, alkoholia – nuoret naiset kertovat nollarivistä”.

Jutussa kirjoitetaan 60-vuotiaan Till Lindemannin ”perverssistä bändärisysteemistä”. Artikkelia varten on haastateltu kahtatoista naista, joiden mukaan yhtye tai sen lähipiiri on kohdistanut heihin seksuaalista väkivaltaa. Naisten kertomuksiin liityy myös huumaaminen.

Rammstein ryhtyy vastatoimiin

Vakavien seksuaalirikossyytösten takia Rammstein palkkaa heti artikkelin julkaisupäivänä liudan asianajajia. Nämä ilmoittavat ryhtyvänsä välittömästi oikeustoimiin yksityishenkilöitä kohtaan, koska syytökset aiheuttavat ”pysyviä ennakkoluuloja” Till Lindemania kohtaan.

Ilmakuvassa näkyy, kuinka Rammsteinin lavarakennelmasta nousee pyrotekniikan tuottamaa savua kohti monituhatpäistä yleisöä.
Ilmakuvaa Rammsteinin tämän kesäkuun Münchenin konsertista. Kuva: AOP

Kohu kiinnostaa Saksan poliittista johtoa

Rammstein-kohun laineet saavuttavat myös Saksan poliittisen johdon korkeimman tason. Liittokansleri Olaf Scholz ilmoittaa Berliinissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että ilmassa on nyt syytöksiä, ”jotka on selvitettävä”.

Vilnan konsertista ei tutkintaa

Liettuan poliisi ilmoittaa 10. kesäkuuta ettei se aloita minkäänlaista tutkintaa Rammsteinin Vilnan konsertin väitetyistä tapahtumista. Poliisin mukaan todisteita ei ole riittävästi.

Münchenin jättikonsertit päätökseen

Rammsteinin neljän München-konsertin sarja päättyi eilen sunnuntaina. Till Lindemann päätti viimeisen konsertin seuraavin sanoin: ”Neljä konserttia tällä stadionilla. Teidän kanssanne, teidän kauttanne. Täydellisiä hetkiä. Kiitos sydämeni pohjasta. Sieluni syvimmistä sopukoista: Kiitos”.

Rammsteinin laaja Euroopan kiertue jatkuu elokuun alkuun saakka. Useissa kaupungeissa on kuitenkin vaadittu keikkojen perumista.

Kuuntele lisää: Altistaako groupie-kulttuuri naisfaneja seksuaaliselle häirinnälle? Kuuntele Kohupodi:

Rammstein-syytökset: Altistaako bändärikulttuuri seksuaaliselle häirinnälle?
Metalliyhtye Rammsteinia ja erityisesti laulaja Till Lindemannia kohtaan on viime aikoina esitetty vakavia syytöksiä.

Suosittelemme