Hyppää sisältöön

Sote-uudistuksen erikoinen vaikutus: Osa kunnista joutuu maksamaan valtiolle valtionosuuksia

Kuntaliiton erityisasiantuntija Olli Riikonen sanoo, että sote-uudistuksen jälkeen kuntien valtionosuusjärjestelmä ei perustu kunnan jäljelle jääviin tehtäviin.

Mehiläinen Länsi-Pohja droonilla kuvattuna
Sote-uudistuksen seurauksena Kemin valtionosuudet ovat 679 000 miinuksella, kun asukasluvultaan suunnilleen samankokoinen naapurikaupunki Tornio on saamassa 11 miljoonan euron valtionosuudet. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Sote-uudistuksella on uskomattoman kuuloinen vaikutus kuntatalouteen.

Valtiovarainministeriön tuoreimpien laskelmien mukaan ensi vuonna kymmenen kuntaa joutuu itse asiassa maksamaan valtionosuuksia valtiolle, vaikka valtionosuuksilla on tarkoitus rahoittaa kunnille määrättyjä palveluja.

– Kunnan valtionosuusjärjestelmä ei perustukaan kunnan jäljelle jääviin tehtäviin, kuten sivistystoimen lakisääteisiin palveluihin, vaan siellä kummittelee sotehistoria, kommentoi Kuntaliiton erityisasiantuntija Olli Riikonen.

Erikoinen vaikutus johtuu sote-uudistuksen rahoitusjärjestelmästä, josta sovittiin jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa.

– Tästä saamme kiittää sote-uudistuksen rahoitusjärjestelmän periaatetta, jossa uudistus rahoitetaan kunnilta siirtyvällä rahoituksella. Eli valtio ei laita rikkaa ristiin, Riikonen sanoo.

Tilanne voi johtaa kuntaveron nostoon

Käytännössä järjestelmä tavallaan rankaisee niitä kuntia, jotka ovat panostaneet sosiaali- ja terveyspalveluihin.

– Uudistuksessa linjattiin, että kunnan taloudellinen asema ei saa muuttua. Jos kunta oli ennen uudistusta ajautunut vaikeuksiin korkeiden sote-menojen vuoksi, niin vaikeudet jatkuvat. Vaikka kunta ei enää järjestä sote-palveluja, niin se edelleen rahoittaa niitä epäsuorasti, Riikonen sanoo.

Käytännössä tietyt kunnat eivät siis ole saamassa valtiolta täyttä rahoitusta valtion määräämiin palveluihin. Tämä voi johtaa kuntaveron korotukseen.

– Kyllä se näin menee. Tämä on tietysti erikoista, kun ajatus on, että kunta saa valtiolta rahoitusta lakisääteisiin palveluihin, Riikonen sanoo.

Kunnat esittävät kohtuullistamista – poliitikot päättävät

Riikonen toteaa, että valtionosuuksien meneminen miinuksen puolelle on tiedetty jo uudistusta tehtäessä. Hänen mukaansa mahdollisuus on ollut olemassa järjestelmässä jo aiemminkin.

– Koskaan ennen se ei ole koskettanut näin montaa kuntaa. Luulenpa, että valtakunnan poliitikoille tulee yllätyksenä se, että tässä pääsi käymään näin.

Valtionosuuksien maksajiksi määritellyt kunnat esittävät, että niiden ei tarvitsisi maksaa negatiivisia valtionosuuksiaan.

Riikosen mielestä se voisi olla lyhyen aikavälin kohtuullistamiskeino, joka edellyttää poliittisia päätöksiä ja uudistuksia lainsäädäntöön.

– Toki se voi johtaa siihen, että kunnan taloudellinen asema vahvistuisi. Silloin poikettaisiin periaatteesta, jonka mukaan kunnan taloudellinen asema ei saisi muuttua.

Kunnilta on leikattu myös verotuloja

Hyvinvointialueiden rahoitus muodostuu siis yhdeltä osalta kunnilta leikatuista sotesidonnaisista valtionosuuksista, mikä on kaikkien kuntien yhteen laskettuna summana kaksi kolmasosaa kuntien valtionosuuksista.

Lisäksi hyvinvointialueiden rahoitukseen on siirtynyt jokaisen kunnan kuntaveroon tehty 12,64 prosenttiyksikön leikkaus. Leikkaus tehtiin samaksi kaikille kunnille, jotta veronmaksajan asema ei muuttuisi.

Tämän päälle kuntien yhteisöveron tuotoista kolmannes on siirtynyt valtiolle.

Suosittelemme