Hyppää sisältöön

Legendaarinen Caravelle-matkustajakone sai Finnairin värit ja löysi pysyvän laskeutumispaikan Turun lentoasemalta

Ilmailumuseoyhdistys rahtasi lentokonevanhuksen viime vuonna Ruotsista entisöitäväksi Turkuun. Talkootyötunteja kertyi lähemmäs 5 000.

Caravelle on entisöinnin jälkeen kuin lentoon lähdössä. Ismo Matinlaurin ja parinkymmenen muun talkoolaisen kädenjälki on nähtävillä Turun lentoasemalla. Kuva: Hannu Vähämäki, video: Dmitri Volgin / Yle
Hannu Vähämäki

Turun lentoasemalla on nähtävillä historian siipien havinaa. Ilmailumuseoyhdistyksen entisöimä Caravelle III -matkustajakone sai vakituisen sijoituspaikan lentokenttäalueelta.

Kone erottuu maisemasta. Rungolla on pituutta 30 metriä ja siipien kärkiväli on noin 35 metriä.

Lähes 5 000 talkootyötunnin jälkeen käynnissä on viimeistelyvaihe: yksityiskohtaisempi maalaus ja rungon kiillotus.

Lentämään kone ei enää kykene, vaikka maallikon silmin se näyttäisi olevan pian valmis rullaamaan kiitotielle. Sisätilojen osalta kone on edelleen keskeneräinen.

– Tulevaisuudessa ohjaamo on tarkoitus saada parempaan kuntoon mittaristoa täydentämällä. Matkustamostakin puuttuu kattopaneeleita ja suurin osa penkeistä. Jonkinlainen näyttelytila tänne ehkä sopisi, pohtii Ilmailumuseoyhdistyksen talkoolaisten joukkoon kuuluva Ismo Matinlauri.

Caravelle III:n ohjaamo täynnä mittareita.
Caravellen ohjaamo on vielä keskeneräinen. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Caravelle oli ensimmäinen Finnairin laivaston suihkumatkustajakone. Se tuli käyttöön 1960-luvun alussa. Turkuun päätynyt ilma-alus kuului lentoyhtiö SAS:lle, mutta konetyyppi on sama kuin Suomessa.

– Kun alkuperäisiä Finnairin käytössä olleita koneita ei ollut saatavilla, turvauduimme toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon. Arlandan kentällä löytyi vuonna 1974 viimeiset lentonsa tehnyt Caravelle, jonka ruotsalaiset halusivat lahjoittaa meille. Siitä pyörät lähtivät pyörimään, muistelee Matinlauri.

Talkoolainen Markku Ketola viimeistelee koneen merkintöjä ja maalausta.
Ilmailumuseoyhdistyksen aktiivit ovat siirtyneet koneen viimeistelyvaiheeseen. Markku Ketola huolehtii, että merkinnät ja maalaukset ovat viimeisen päälle. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Vallankumouksellinen 1960-luvun kaunotar

Ilmailumuseoyhdistys rahtasi konevanhuksen viime vuonna kunnostettavaksi Turun Pansiossa sijaitsevaan telakkahalliin. Aktiivisia talkoolaisia hankkeeseen osallistui parikymmentä.

– Kriittisiä vaiheita olivat muun muassa siipien irrottaminen rungosta ja niiden uudelleen kiinnittäminen. Lisäksi jouduimme viileän sään takia odottamaan pitkälle kevääseen ennen kuin koneen maalaus saattoi alkaa. Kädenjälki kyllä tyydyttää, myhäilee Ismo Matinlauri.

Talkoolainen kiillottaa Caravelle-matkustajakoneen pohjaa.
Museokoneeksi sopiva Caravelle löytyi Arlandan lentokentältä. Jari Myrsky kiillottaa koneen alaosaa. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Jatkossa Caravelle tervehtii Turun lentoasemalla vierailevia. Kone majailee Siipitien varrella sijaitsevalla myöhemmin aidattavalla alueella.

– Se näyttää ulkoapäin edelleen modernilta ja hyvännäköiseltä lentokoneelta. Nykyaikaiset koneet ovat ehkä vähän kulmikkaampia ja isompia. Caravelle oli 1960-luvulla vallankumouksellinen konetyyppi. Hyvin se on ajan hammasta kestänyt, hehkuttaa Ismo Matinlauri.

Caravelle Finnairin esittelyfilmissä. Video: Yle Elävä arkisto

Suosittelemme