Hyppää sisältöön

Kainuun hyvinvointialue otti käyttöön palvelusetelin lohjenneiden hampaiden hoitoon – säästää aikaa ja vapauttaa resursseja

Vapautuva resurssi käytetään lasten määräaikaistarkastuksiin ja lasten korjaavaan ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Lasten vastaanottoajoista on jatkuvasti kova pula.

Potilaan hampaita hoidetaan hammaslääkärissä.
Palvelusetelillä lohkeamapotilaan omavastuu on enintään 70,70 euroa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tiia Korhonen

Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa on otettu käyttöön palveluseteli myös lohjenneen hampaan hoitoon. Pelkästään Kajaanissa arvioidaan olevan kuukausittain noin 200 lohkeamapotilasta.

Aluehallitus hyväksyi kokeilun aloittamisen maanantaina 12. kesäkuuta, ja ensimmäiset setelit kirjoitettiin heti seuraavana päivänä, kertoo johtava hammaslääkäri Anni Temonen.

– Koulutimme ajanvarauksen ammattilaiset viime viikolla ja olemme olleet yhteydessä yksityisiin palveluntuottajiin, jotka ovat päivittäneet hinnastonsa. Myös me olemme päivittäneet nettisivumme valmiiksi.

Palveluseteli myönnetään suoraan hyvinvointialueen ajanvarauksesta eikä vastaanottoaikaa julkiselle puolelle tarvita. Tämä nopeuttaa pääsyä lohkeaman hoitoon huomattavasti, Temonen sanoo.

– Hoidon tarve arvioidaan heti ensikontaktissa ja seteli kirjoitetaan saman tien. Palveluseteliä ei voi saada takautuvasti esimerkiksi siten, että käy yksityisellä hammaslääkärillä hoidattamassa hampaan ja pyytää jälkikäteen palveluseteliä Kainuun hyvinvointialueelta. Tämän kieltää jo palvelusetelin sääntökirja.

Lohkeamapotilaan omavastuu on aina enintään 70,70 euroa. Temosen mukaan julkisen puolen hammashoitolassa lohkeaman korjaukselle ei ole yhtä samaa hintaa, vaan asiakasmaksu riippuu muun muassa lohkeaman koosta ja puudutuksen tarpeesta.

Jos lohkeama on hyvin pieni eikä puudutusta tarvita, hintaero julkisen ja palvelusetelin välillä on noin 30 euroa. Jos lohkeama on kolmen hammaspinnan kokoinen ja potilas ottaa puudutuksen, hintaero pienenee ja käytännössä potilas maksaa saman verran kuin julkisella puolella, noin 68 euroa.

– Puhelimessa edes taitavin ammattilainen ei pysty arvioimaan lohkeaman korjauksen lopullista kokoa tai varmaa diagnoosia. Siksi omavastuu on aina sama, yksi paketti, jotta myöntäminen on sujuvaa, Temonen kertoo.

Kainuun hyvinvointialue on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä 305 000 euron rahoituksen lohkeamapalvelusetelitoiminnan käynnistämistä varten kuluvalle vuodelle. Temosen mukaan tavoitteena on, että setelistä tulee pysyvä käytäntö.

– Vapautuva resurssi käytetään lasten määräaikaistarkastuksiin ja lasten korjaavaan ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Lasten vastaanottoajoista on jatkuvasti kova pula.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme