Hyppää sisältöön

Kun seurapiirirouva Teresia Lönnströmin mies kuoli, hänen oli pakko ryhtyä asetehtailijaksi

Voiko nainen johtaa sotateollisuuskonsernia, kun on itse opiskellut muotialaa ja ranskan kieltä? Se onnistui raumalaiselta Teresia Lönnströmiltä. Hän oli Suomen historian toinen teollisuusneuvosnainen.

Mustavalkoisessa potrettikuvassa on vanhahko nainen, jolla on tumma mekko ja vaaleat helmet kaulassa.
Mitä seuraavaksi, tuntuu Teresia Lönnström miettivän. Hän joutui tekemään isoja linjapäätöksiä firmassa, jonka päätuotteena oli aluksi aseteollisuus. Kuva: Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo
Soila Ojanen

Raumalaisen suurkonsernin juuret olivat pääkaupungissa. Liikemies Rafael ”Rafu” Lönnström perusti yrityksen Helsinkiin 1929. Sittemmin yritys siirtyi Raumalle.

Viiden yrityksen konsernin kahden suurimman yksikön toimialana oli 1930-luvulta lähtien sotateollisuus.

Tehtailijan vaimosta Teresia Lönnströmistä tuli mainio kumppani liiketoimintaan, vaikka hän ei puuttunutkaan miehensä bisneksiin. Hän oli silti tärkeä hahmo ison konsernin toiminnassa.

– Teresia rakasti kauniita asuja ja näyttäviä juhlia, joihin kutsuttiin konsernin liikekumppaneita ja raumalaista seurapiiriä, kertoo amanuenssi Raija Heikola Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseosta.

Tyylihuonekalujen keskellä on rouva mekossa. Hän asettelee kukkia vaasiin. Kuva on mustavalkoinen.
Kauniit huonekalut ja astiat kiinnostivat Teresia Lönnströmiä, jonka kodin henkeä voi yhä aistia kotimuseossa Raumalla. Kuva: Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Sytytin oy ja Ammus oy valmistivat Suomen Puolustusvoimille nimensä mukaisesti ampumatarvikkeita, sytyttimiä ja ammuksia.

Kauppa kävi.

Käsissä on metallinen sytytin, jossa näkyy kierteet.
Rafael Lönnström teki keksintöjä. Yritys valmisti patentoimiaan aika- ja iskusytyttimiä tykistölle. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Teresia Lönnström lähti usein mukaan miehensä Keski-Euroopan liikematkoille, joista hän muun muassa hankki kauniita astioita juhlakattauksiin. Esteetikkona hän nautti kauniista esineistä.

Hän oli syntynyt Suomessa, mutta hänen vanhempansa olivat tanskalaisia. Matkailu oli luontevaa.

Jotain muuta oli kuitenkin tulossa.

Miehen kuolema yllätti

Työnjako oli selvä: mies hoitaa bisnekset ja vaimo liiketoimintaa tukevan sosiaalisen toiminnan. Teresia Lönnström oli taitava juhlien järjestäjä. Hän sai ihmiset viihtymään.

Lönnströmeillä ei ollut lapsia, mutta Teresia Lönnström piti lapsista ja järjesti heillekin omia lastenjuhlia.

Vieraat puhuivat Teresia Lönnströmin juhlista aina pitkään, kertoo amanuenssi Raija Heikola.

Tilanne muuttui dramaattisesti, kun Rafael Lönnström kuoli keuhkotuberkuloosiin 1943. Läheiset uskoivat toipumiseen vahvasti, joten konserniin liittyviä järjestelyjä ei tehty. Valmennus jäi.

Muotialaa ja ranskaa opiskellut Teresia Lönnström joutui äkkiä alle viisikymppisenä johtovastuuseen valtavaan konserniin, jonka tuotantolinjat liittyivät keskiraskaaseen teollisuuteen.

Juhlamaljat kädessä on pukumiesten joukko, jonka keskellä on nainen. Katossa on kristallikruunu.
1960-luvun teollisuuselämässä ja politiikassa tavallinen tilanne: yksi nainen ja runsas rivi pukumiehiä. Vuonna 1965 vieraana oli myös silloinen sisäministeri Johannes Virolainen. Kuva: Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Isoja päätöksiä oli tehtävä. Sota loppui, rauhansopimus kielsi aseteollisuuden ja Neuvostoliitto puolitti sotakorvaustuotannon.

Jo Rafael Lönnström oli ennakoinut, mutta aseteollisuuden lisäksi tuotantoa pitää miettiä muillekin aloille. Konserni tuotti muun muassa sähkövarusteita, vesihanoja, partateriä, teollisuusketjuja ja kuljetinlaitteistoja.

Voimakastahtoisen naisen perintönä nykytaidetta

Loistavasta kutsujen emännästä tuli 30 vuodeksi teollisuuskonsernin päättäjä. Hän joutui tekemään isoja teollisuuskonsernin tuotannon muutoksiin liittyviä ratkaisuja.

Työ onnistui, vaikka hän aloitti konsernin johtamisen nollasta.

Vaalea nainen esittelee museointeriööriä, jossa taustalla tauluja ja vieressä työpöytä.
Amanuenssi Raija Heikola kertoo, että Teresia Lönnström istui miehensä työhuoneeseen, kun hänestä tuli leski. Vaihtoehtoja ei ollut. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Yhtiöllä oli aina myös toimitusjohtaja. Teresia Lönnströmillä oli kuitenkin iso vastuu, koska hän omisti osake-enemmistön.

– Hän oli voimakastahtoinen ja pidetty ihminen, jolta löytyi lopulta myös johtajan piirteitä, Raija Heikola kuvaa.

Teresia Lönnström jättäytyi pois työstään tasan 50 vuotta sitten 1973. Hän sai teollisuusneuvoksen toisena suomalaisena naisena.

Antiikkilipaston päällä on perhekuvia ja lasinen vaasi.
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo vaalii yhä pariskunnan muistoa. Pyöreissä kehyksissä on 1986 kuolleen Teresia Lönnströmin kuva. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Teresia Lönnströmin perustama säätiö rahoittaa nykytaideprojekteja, jotka ovat joko pysyviä taideteoksia tai vaikkapa luonnon rytmissä muuttuvia projekteja, kuten Khronoksen talo tai Kelluva Saari.

Suosittelemme