Hyppää sisältöön

Korpelan Voiman kaukolämpöyhtiön myyminen jäihin – hallinto-oikeus tutkii kaupasta tehdyn valituksen ensin

Sievissä toimivan kaukolämpölaitoksen myyntiin liittyy valituksen mukaan useita virheitä, se muun muassa salattiin lainvastaisesti ja Sievin kunnan lupa kauppaan puuttuu.

Korpelan Voiman lippu liehuu tangossa.
Kannuksessa pääkonttoriaan pitävä Korpelan Voima on työllistänyt runsaasti hallinto-oikeutta viime vuosina. Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Ari Vihanta

Energiayhtiö Korpelan Voimaa koskevien valitusten kierre hallinto-oikeudessa jatkuu.

Vaasan hallinto-oikeus on keskeyttänyt Lämpö Korpela Oy:n myyntiprosessin. Hallinto-oikeus kielsi kaupan toteuttamisen siihen saakka, kunnes se on käsitellyt asiasta tehdyn valituksen. Lämpö Korpela tuottaa kaukolämpöä Sievissä.

Korpelan Voima kuntayhtymän yhtymävaltuusto hyväksyi 2. toukokuuta Lämpö Korpelan myymisen Loimua Oy:lle.

Valituksessa vedotaan useisiin virheisiin päätöksentekoprosessissa: päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, yhtymävaltuusto ylitti toimintavaltansa, ja päätös oli muuten lainvastainen.

Valituksessa puututaan muun muassa siihen, että kaupan perusteet ja kauppakirjaluonnos salattiin.

Asian käsittely herättikin etukäteen huomiota, kun kaupan yksityiskohdat pyrittiin pitämään visusti piilossa julkisuudelta. Valtuutetuille annettiin kaksi tuntia aikaa tutustua valvotusti asiakirjoihin ja heitä uhattiin 50 000 euron uhkasakolla tietojen paljastamisesta.

Yhtymähallitus esitti yhtymävaltuustolle asian käsittelyä kokonaan salassa, mutta tähän yhtymävaltuusto ei suostunut. Kauppakirjaluonnos pidettiin kuitenkin salassa.

”Kauppaan olisi pitänyt olla Sievin kunnan lupa”

Kaupan kohteena oleva Sievin lämpölaitos siirtyi kunnalta Korpelan Voiman kuntayhtymälle vuonna 1991. Kauppakirjaan kirjattiin, että sopimusta ei voi siirtää kolmannelle omistajalle ilman toisen osapuolen, tässä tapauksessa Sievin kunnan, suostumusta.

Ehdoissa oli myös, että jos Korpelan Voima lakkaa kehittämästä lämpötoimintaa, sopimus on irtisanottavissa kahden vuoden irtisanomisajalla. Valituksen mukaan kumpaakaan ehtoa ei ole huomioitu Loimuan kanssa solmitussa kauppakirjassa.

Valituksen hallinto-oikeuteen on tehnyt sieviläinen Antti Toivola. Hän on toiminut aiemmin Korpelan Voiman yhtymähallituksen puheenjohtajana. Hän on vaatinut yleisöosastokirjoituksissa muun muassa Keskipohjanmaa-lehdessä, että Sievin kunnan tulisi hankkia lämpölaitos takaisin kunnalle.

Loimua on kolmen kansainvälisen sijoitusrahaston omistama yhtiö, joka toimii etenkin Hämeen ja Keski-Suomen alueilla, joissa se tuottaa kaukolämpöä useilla paikkakunnilla.

Korpelan Voima on Halsuan, Kalajoen, Kannuksen, Kaustisen, Lestijärven, Sievin ja Toholammin kuntien omistama kuntayhtymäkonserni.

Suosittelemme