Hyppää sisältöön

Noutopöytä on suomalaisten kestosuosikki – sen suosio säilyy, vaikka osa ravintoloista karsii tarjontaa kustannusten noustua

Ravintola-alalla punnitaan nyt erityisen tarkkaan, onko noutopöydän tarjoaminen kannattavaa. Luottamus asiakkaiden ymmärtäväisyyteen on vahva, vaikka joitain ruokia on pitänyt karsia.

Kokki lisää murekkeita noutopöydän tarjontaan.
Raaka-ainekustannusten noustessa kasvikset valitaan sesogin mukaan ja liharuoissa pyritään suosimaan edullista suomalaista lihaa. Kuvituskuva. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Juulia Hämäläinen

Siinä missä kuluttajat tuskailevat yleistä hintojen nousua, koettelee tilanne myös ravintola-alaa.

Raaka-aine-, palkka- ja kuljetuskustannusten nousu näkyy jo joidenkin ravintoloiden valikoimissa, kertoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Kustannuspaine on kovempi kuin moniin vuosikymmeniin. Elintarvikkeiden raaka-ainekustannusten nousu on ennennäkemättömän voimakasta ja se johtuu tukkuyritysten huonosta kilpailutilanteesta. Elintarvikkeiden tukkuhinnat ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin kuluttajien ostohinnat päivittäistavarakaupoissa, Lappi sanoo.

Lohta Eckerö Linen buffetissa
Lohen hinta on noussut valtavasti, minkä vuoksi se on poistunut joidenkin noutopöytien valikoimasta. Timo Lappi arvelee, että ravintolaruoan kohtuullisempi verotus johtaisi siihen, että ravintolat voisivat käyttää enemmän esimerkiksi kotimaisia raaka-aineita. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Asiakkaat ymmärtävät kyllä

Suomalaisten suosikkilounaassa, noutopöydässä, kustannusten nousu on aiheuttanut muutoksia lounasvalikoimissa.

Pancho Villan aluepäällikkö Tuukka Partanen kertoo, että ketjun noutopöydistä on kalliin lohen lisäksi jouduttu karsimaan pois muun muassa hampurilaisbuffet, jonka raaka-ainekustannukset ovat korkeat.

Muutokset eivät ole aiheuttaneet kävijäkunnassa sen suurempia ihmettelyjä.

– Asiakkaat kyllä tiedostavat hintojen nousun ja sen, että tarjolle laitetaan sellaista, millä pystytään kattamaan ravintolan toiminta, arvelee Partanen.

Kaikissa noutopöydissä kustannusten nousu ei näy asiakkaille, vaikka tilanne vaikuttaakin taustalla.

ABC-ketjuohjauksen kehitysjohtaja Marko Fonsenin mukaan kaikkia raaka-aineiden kustannusnousuja ei ole viety myyntihintoihin. Tämän takia ABC-ravintoloiden noutopöydän kannattavuus on hieman laskenut.

– Emme ole karsineet valikoimaa tai poistaneet raaka-aineita. Noutopöydän suosio on ollut mukavassa kasvussa, sanoo Fonsen.

Missä suosio piilee?

Nopea ja monipuolinen noutopöytälounas on suomalaisten kestosuosikki. Partanen arvelee noutopöydän suosion piilevän sen vaivattomuudessa.

– Raksakulttuurin kautta se ehkä tulee, että kun saat syödä niin paljon kuin jaksat, niin ei varmasti jää paha mieli lounastauon jälkeen. Sen lisäksi aika usein noutopöydän ruuat ovat sellaista kotiruokaa, mitä suomalaiset eivät muuten käy ravintoloissa syömässä, Partanen tuumaa.

Myös Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää noutopöytiä tärkeänä osana suomalaista ravintolakulttuuria.

– Ravintolaruokailu on yleistynyt suomessa viimeisen 10–15 vuoden aikana huimasti. Olemme nuori ravintolakulttuurin maa ja noutopöydät ovat tavallaan opettaneet suomalaiset syömään ravintoloissa.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23:een saakka.

Suosittelemme