Hyppää sisältöön

Harva tajuaa, että Helsingissä lähes kuka tahansa pääsee kesällä 26 saareen – katso kartalta kaikki saaret, reitit ja palvelut

Kokosimme karttaan tiedot 26 saaresta, joihin on julkinen veneyhteys. Lisäksi esittelemme kolme hyvin erilaista saarta Helsingin edustalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jokainen helsinkiläinen asuu alle 10 kilometrin päässä merenrannasta. Kaupungin edustalla on jopa yli kolmesataa saarta ja luotoa.

Kaikilla ei kuitenkaan ole omaa venettä niihin pääsemiseksi. Helsinki haluaakin panostaa merellisyyteen ja parantaa kaupunkilaisten pääsyä saariin.

Keväällä avautui HSL-lipulla toimiva yhteys Meritullintorilta Kruunuvuorenrantaan, ja kesäkuussa säännöllinen yhteys kolmeen uuteen saareen Itä-Helsingissä.

Kaikille tuttu Suomenlinnan lautta kuljettaa kesäkaudella jopa 12 000 matkustajaa päivässä, mutta moneen muuhunkin saareen pääsee jo nyt.

Helsingin satamista pääsee kesäaikana säännöllisellä vesiliikenneyhteydellä jopa 26 eri saareen.

Tieto saarista on hajanaista, joten kokosimme ne karttaan.

Jutun lopusta löydät linkit saarien omille verkkosivuille.

Lisäksi vierailimme idässä, lännessä ja etelässä yhteensä kolmessa erilaisessa Helsingin lähisaaressa, joihin tänä kesänä pääsee säännöllisellä vesiyhteydellä.

Malkasaari

Reposalmen laiturilta Laajasalon itäpuolelta lähtevä vesiyhteys Malkasaareen maksaa aikuisilta kuusi euroa per suunta. Samalta laiturilta pääsee myös Vartiosaareen, Kotiluodolle ja Pohjoiselle Villaluodolle.

Itä-Helsingissä Kallahdenselällä sijaitseva Malkasaari on yksi kolmesta saaresta, joihin Helsingissä pääsee tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Kaupunkilaiset äänestivät reiteistä OmaStadi-hankkeen kautta.

Saari sopii luonnonrauhan etsijälle. Vajaan 3,5 hehtaarin kokoinen saari on ollut lähinnä vene- ja kajakkiretkeilijöiden käytössä, joten se on melko luonnontilainen.

Nähtävyyksiä tai erityispalveluja ei ole, joten saari sopii pääosin retkeilyyn ja telttailuun. Huussit ja grillikatos löytyvät, mutta sauna on remontissa, ja omat roskat on vietävä mukanaan.

Reitti lähtee Laajasalosta Reposalmen laiturilta ja kestää noin 20 minuuttia.

Kulkuyhteytenä toimii sähkö- ja aurinkoenergialla liikkuva kutsuvene callboat. Sen teknologia mahdollistaisi ilman kuljettajaa liikkumisen, mutta lain takia kippari on mukana.

Hinta on kuusi euroa per siirtymä, eli Malkasaareen ja takaisin 12 euroa. Lapsille hinta on 3 euroa siirtymä. Vene liikennöi keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–20.

Malkasaari on isoin kolmesta kutsuvenereitin varrella olevasta saaresta. Kahdesta muusta Pohjoinen Villaluoto soveltuu yön yli telttailuun ja Pieni Kotiluoto on enemmän päiväretkikohde.

Mustasaari

Lauttayhteys Mustasaareen lähtee Taivallahdesta Taivalsaarenlaiturilta. Noin vartin mittaisen meno–paluu-matkan hinta on aikuisilta seitsemän euroa.

Helsingin seurakuntayhtymän omistama Mustasaari on läntisin saari, mihin Helsingin satamista säännöllisellä vesiliikenneyhteydellä pääsee. Se on 31 kilometrin päässä Söderskäristä, reittiliikenteen itäisimmästä kohteesta.

Reitti noin kuuden hehtaarin saareen lähtee Taivallahdelta Hietalahden pohjoispuolelta. Leikkipaikka, uimaranta, kanala sekä neljä lammasta, Tähti, Ruusu, Päsmäri ja Sarastus, houkuttelevat etenkin lapsiperheitä.

Saaressa päihteiden käyttö on kielletty.

Päärakennuksen kanttiinissa on lounastarjoilu, esiintymislavalla on joskus konsertteja ja sauna on vuokrattavissa.

Saarella järjestetään muun muassa lastenteatteria ja seurakunnan tapahtumia. Siellä on myös 1930-luvulla rakennettu puukappeli.

Pieni luontopolku kulkee Mustasaaresta pikkusiltaa pitkin viereiseen Hevossaari. Saaren siltayhteys mantereelta on ainoastaan pelastuskäytössä.

Yhteysalus m/s Walhalla kuljettaa kävijöitä Länsi-Töölöstä Taivallahdenlaiturilta Mustasaareen noin 15 minuutissa. Hintaa meno-paluumatkalle on seitsemän euroa, alaikäisille neljä euroa. Alle 7-vuotiaille venematka on ilmainen.

Alus liikennöi tiistaista sunnuntaihin aamu yhdeksästä alkuiltaan.

Harakka

Lauttamatka Ullanlinnanlaiturilta Merisatamasta Harakkaan maksaa aikuisilta 8 euroa. Samalla yhteydellä pääsee myös Särkkään.

Harakka on yksi seitsemästä saaresta, joihin pääsee reittialuksella Merisatamasta. Yhteysalus lähtee Ullanlinnanlaiturilta Café Ursulan vierestä ja kulkee Harakan ja Särkän väliä.

Noin kahdeksan hehtaarin kokoisessa Harakassa käy paljon luonnon ystäviä. Se on vain noin sadan metrin päässä Merisataman laiturista, mutta on täynnä luontoa ja ulkoilureittejä ja osin luonnonsuojelualuetta. Eteläpuolella on myös lintutorni ja piilokoju.

Alkukesästä saari on lintujen, kuten lokkien ja hanhien valtakuntaa. Osa kävelyreiteistä on suljettuna pesimäaikana toukokuusta heinäkuuhun, ja varoituskyltit muistuttavat, miten sähäköiltä linnuilta tuolloin suojaudutaan.

Vuonna 1989 yleisölle avatulla puolustusvoimien entisellä saarella on edelleen tuon ajan rakennuksia, kuten puolustusvoimien vanha kemian laboratorio, jonka kaupunki on vuokrannut työtilaksi noin 30 taiteilijalle. Aiemmin sotilaita majoittanut Harakan luontokeskus toimii nyt koululaisryhmien opintoretkikohteena ja on vuokrattavana kokoustilana.

Näköalatasanteella on taideteos Sabotage, jonka luonut sveitsiläistaiteilija H. R. Giger tunnetaan muun muassa Alien-elokuvan hirviön suunnittelusta.

Yhteysalus Harakkaan kulkee noin puolen tunnin välein tasalta ja puolelta. Kolmen minuutin meno- ja paluumatka Harakkaan maksaa aikuisille kahdeksan ja 7–17-vuotiaille viis euroa. Alle 7-vuotiaille lautta on ilmainen.

Se liikennöi joka päivä aamu puoli yhdeksästä ilta yhdeksään.

Sama yhteysvene kulkee myös Unescon perintökohteeseen Särkkään, joka on enemmän turistien ja illanviettoseurueiden suosiossa. Matka Särkän ja Harakan välillä maksaa viisi euroa.

Juttua varten on haastateltu Helsingin kaupungin liikkumisen edistämisen ja ulkoilun erityissuunnittelija Minttu Perttulaa.

Lisäksi lähteinä on käytetty muun muassa Helsingin kaupungin saaristosivuja, saarten omia sivustoja, Omastadi.fi-sivua ja Helsingin merellinen strategia 2030 -tietoja.

Otsikkoa muokattu 4.7.2023 kello 11.35: esimerkiksi suurin osa saarista ei ole esteettömiä, joten ihan jokainen ei näihin saariin pääse. 5.7.2023 kello 11.44 korjattu Mustasaaren lampaan ja viereisen saaren nimi oikeaksi.

Oletko käynyt näissä saarissa? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 3. heinäkuuta 2023 kello 23:een asti.

Tekijät

Teksti:Otso Karhu
Kuvat ja videot:Antti Kolppo
Grafiikka:Venla Tirkkonen
Grafiikka:Asmo Raimoaho
Koodaus:Teemu Kakko
Koodaus:Kasper Viita