Hyppää sisältöön

”Tekoäly käyttöön jo alakoulussa”, sanoo opettajien kouluttaja – näissä viidessä asiassa se voisi auttaa

Yliopistonlehtori Sirkku Lähdesmäki opettaisi tekoälyn käyttöä jo alakoulussa. Esimerkiksi lukivaikeuksista kärsivät oppilaat voisivat hyötyä tekoälyn avusta opiskelussaan.

Luokkahuone jossa on pulpetteja rivissä.
Tekoälyn käytöstä voi olla monenlaista hyötyä jo alakoulussa (Kuvituskuva). Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle
Petra Haavisto

Yliopistonlehtori Sirkku Lähdesmäki näkee tekoälyn kuten ChatGBT:n käytössä koulussa monia hyviä puolia.

Sirkku Lähdesmäki aloitti elokuun alussa työn Itä-Suomen yliopistossa yliopistopedagogiikan yliopistonlehtorina. Sitä ennen hän on kouluttanut tulevia luokanopettajia liki kymmenen vuotta Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.

Lähdesmäen mukaan tekoäly tekee parhaimmillaan oppilaista tasavertaisempia. Hän vertaa tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia lukivaikeuksiselle oppilaalle esimerkiksi silmälasien antamiseen heikkonäköiselle.

– Oppilas voi pyytää tekoälyä lukemaan ääneen tekstiä ja poimimaan siitä olennaista. Hän voi kirjoittaa ajatuksiaan lyhyinä lauseina ja pyytää tekoälyä muotoilemaan niistä sujuvaa tekstiä.

Lisää: Kouluissa on nyt kiire lisätä ymmärrystä tekoälystä – tämän jutun luettuasi ymmärrät, miksi ja miten

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelijoita kannustetaan tekoälyn käyttöön, kunhan käyttö toteutetaan harkiten ja kriittisesti.

Ettei opita salassa

Sirkku Lähdesmäen mukaan tekoälyn oikea käyttö voi kehittää oppilaan ongelmanratkaisutaitoja, kriittistä ajattelua, opettaa tekemään oikeita kysymyksiä, erottamaan faktaa ja fiktiota ja tarkistamaan tietoja.

Hän ottaisi tekoälyn käyttöön jo alakoulussa, koska näkee siitä monenlaista hyötyä.

– Meidän pitää kasvattaa lapset arvioimaan kriittisesti ja hyödyntämään luovasti moninaisia teknologioita. Emme voi pitää niitä heiltä piilossa emmekä suinkaan antaa heidän oppia niitä salassa.

Tärkeää on myös se, että tekoälyä käytetään turvallisilla alustoilla, jotta lapsen tiedot eivät päädy minne sattuu.

– On entistä tärkeämpää, että opettaja tietää, mitä oppilas osaa ja mitä ei. Ei anneta valmiita tehtäviä vaan opetetaan ongelmanratkaisua ja tietojen yhdistämistä ja annetaan tehtäviä, mitä tekoäly ei yksin pysty tekemään: keskustele äidin kanssa, kuvaa kuusi erilaista kasvia tai kirjoita unelmistasi.

Viisi vinkkiä tekoälyn käyttöön koulussa:

Sirkku Lähdesmäki vinkkaa, miten tekoälyä voisi hyödyntää opetuksessa alakoulussa.

1. Tekoäly voi lukea oppilaan kirjoittamaa tekstiä, jolloin oppilas kuulee kirjoitusvirheet tai tekstinsä puutteet. Tekoäly voi myös tarkistaa, onko lauseeessa virheitä ja niin edelleen.

2. Oppilaat voivat pyytää tekoälyä suunnittelemaan päiväohjelman leirikouluun ja arvioida sen toimivuutta. Tekoäly voi tehdä matkasuunnitelman esimerkiksi Berliiniin. Oppilaat voivat sitten tutkia, onko ohjelma realistinen, mitä kohteita Berliinistä löytyy, onko tekoälyn kertomia kohteita olemassa ja ovatko ne kiinnostavia.

3. Tekoälyä voi pyytää tiivistämään ja tuottamaan sujuvaa tekstiä tai neuvomaan, miten kirjoitetaan hyvä jännitystarina.

4. Oppilaat voivat pyytää tekoälyä laatimaan viisi erilaista puhetta. Luokassa voidaan sitten harjoitella puheen pitämistä, miettiä, mikä on puheen rakenne, toimiiko puhe, onko se hassu, koska tekoälyhän voi tuottaa myös ihan hölynpölyä...

5. Koulussa voidaan vertailla, miten ihmiset kokoavat tietoa verrattuna tekoälyyn. Jokainen miettii ensin yksin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen luontoon. Luokka kokoaa ajatukset ja tekee niistä käsitekartan. Sitten pyydetään tekoälyä tekemään sama tehtävä ja verrataan omia ja tekoälyn vastauksia.

Yliopistonopettaja Sirkku Lähdesmäen tapasi toimittaja Petra Haavisto.

Suosittelemme