Hyppää sisältöön

Työvuoroista puuttuu hoitajia, eikä kukaan pääse tuuraamaan – ”Nykyään kaikki päivät, aamut ja illat ovat samanlaisia”, sanoo hoitaja

Vaasa on kolmas paikkakunta, joka on tehnyt kantelun päivystyksen ongelmista aluehallintovirastolle. Henkilökunta perustelee kantelua huolella potilasturvallisuudesta, myös jaksaminen on koetuksella.

Sjukskötare Janne Smeds går i en korridor i Vasa centralsjukhus.
Vaasan keskussairaalan yhteispäivystyksen henkilökunta on huolissaan potilasturvallisuudesta ja myös henkilökunnan jaksamisesta. (Kuvituskuva) Kuva: Ulrika Stagnäs-Lund
Antti Haavisto

”Iltaan tarvitaan viisi hoitajaa joilla olisi IV-lupa. Yövuorosta puuttuu kaksi ja huomisesta aamusta kolme. Ilmoittakaa mahdollsimman pian jos pääsette.”

Vaasan keskussairaalan yhteispäivystyksen henkilökunnalle edellä olevan tekstin kaltainen viestittely on arkea.

Arkea on myös se, ettei kukaan pääse pyydettyihin vuoroihin, sillä kaikki ovat jo töissä tai toipumassa tuplavuoroista tai ylityöputkista, kertoo päivystyksen arjesta erikoissairaanhoitaja Janne Smeds.

– Joskus ennen maanantait olivat ongelmapäiviä viikonlopun ruuhkien jäljiltä ja varsinkin pidempien pyhien jälkeen. Nykyään kaikki päivät, aamut ja illat ovat samanlaisia, Smeds sanoo.

Smeds on laskenut, että tammikuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana yhteispäivystyksen sadasta työntekijästä 36 on vaihtanut työpaikkaa.

– Joukkoon mahtuu myös niitä muutaman kuukauden kokeilijoitakin, mutta hälyttävintä on, että siellä on myös sellaisia työntekijöitä, jotka ovat olleet meillä 20–25 vuotta. Sellaisten konkarien korvaaminen on todella vaikeaa.

Janne Smedsin mukaan osastolta on lähtenyt työntekijöitä ja kiire voi aiheuttaa pahimmillaan myös vaaratilanteita. (Video: Merja Siirilä/kuvaus, Tarmo Niemi/editointi)

Kantelu aluehallintovirastolle

Pari viikkoa sitten Vaasan keskussairaalaan päivystyksen työntekijät tekivät ilmoituksen tilanteesta aluehallintovirastolle.

Smeds kertoo, että työntekijöistä alkoi tuntua, että potilasturvallisuus kärsi. Päivystys on ylikuormittunut, Smeds sanoo.

– Tämä meidän kantelu on äärimmäinen hätähuuto siitä, että nyt me tarvitaan apua tänne, Smeds huokaa.

Vaasa on järjestyksessään kolmas paikkakunta Kuopion ja Tampereen jälkeen, jossa on tehty vastaava kantelu aluehallintoviraston tutkittavaksi.

Yle Österbotten kertoo, että kantelusta ja koko tilanteesta on kokoustettu aluahallintoviraston, Vaasan keskussairaalan johdon ja Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Toni Honkakorven mukaan kokouksessa keskusteltiin päivystyksen nykytilanteesta ja siitä, mitä voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi.

– Vastuu sairaalan toiminnan valvomisesta on nyt ensisijaisesti hyvinvointialueella, Toni Honkakorpi sanoo.

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnusen mukaan tapaamisen aikana pyrittiin löytämään ongelman syyt.

– Suurin ongelma ei ole se, että päivystykseen tulee liian paljon potilaita, jotka eivät tarvitse ensiapua, vaan se, että päivystyspoliklinikalta ei voida siirtää potilaita eteenpäin, Kinnunen sanoo Yle Österbottenin haastattelussa.

Kinnusen mukaan Vaasan keskussairaalassa on jo ollut suunnitelmia siitä, miten potilaiden siirtymistä päivystyspoliklinikalta eteenpäin voitaisiin parantaa nopeammaksi ja sujuvammaksi. Hän sanoo, että nyt tehdään töitä sen eteen, että uusi prosessi saadaan käyttöön suunniteltua aikaisemmin.

”Hallitsematon vyöry”

Janne Smedsin mukaan ongelma oli aistittavissa jo korona-aikaan, ja vaikka korona on helpottanut, ongelmat eivät.

Vaikka tilanne tiedettiin, kukaan ei Smedsin mukaan ole painanaut jarrua ja tilanne on päästetty kasaantumaan hallitsemattomaksi vyöryksi.

– Yleensä joskus kymmenen aikaan arkiaamuina meille tulevat julkiselta puolelta ensimmäiset potilaat, jotka sanovat, että heidät on ohjattu tänne kun lääkäriaikoja ei ollut. Sitten puolenpäivän aikaan tänne alkavat valua kaikki he, jotka eivät ole saaneet lääkäriaikoja yksityiseltäkään puolelta, Smeds kertoo.

Vaasan keskussairaalan päivystyksen ylikuormittuminen sai henkilökunnan kantelemaan asiasta aville
Janne Smedsin tapasi Antti Haavisto.

Smeds muistuttaa, että päivystyksessä hoidetaan akuutteja tapauksia kuten kolareita, sydänkohtauksia tai tapaturmia. Kernaasti päivystyksen väki hoitaisi kaikkea muutakin, mutta se ei ehdi. Silti kaikki ylimääräinen valuu heille ja malja vuotaa yli, Smeds toteaa.

Smeds korostaa kuitenkin heidän ymmärtävän ihmisten tarpeen ja hädän, kun perusterveydenhoitoon ei pääse.

– Enkä missään nimessä halua moittia terveyskeskusten työntekijöitä. He tekevät varmasti parhaansa. Samoin meidän omat lähiesimiehet, osastonhoitajat ja ylihoitaja ovat tehneet kaiken minkä he pystyvät.

Riskitilanteitakin voi syntyä, sillä esimerkiksi muutoksia potilaiden voinnissa voi kiireessä olla haastava valvoa.

– Potilaiden joukossa voi olla joku sellainen ”pommiksi” kutsumamme asiakas, jota me emme näiltä kiireiltä huomaa, ja jonka kunto syystä tai toisesta romahtaa.

– Jatkuva päivästä toiseen jännittäminen pala kurkussa on pelottavaa. Että onko tämä se päivä, kun jotain tapahtuu ja kamelin selkä katkeaa, Smeds sanoo.

Toni Honkakorven ja Marina Kinnusen kommentit ovat Yle Österbottenin artikkelista Akuten i Vasa är överbelastad: ”Hittills har vi klarat oss, men nu är vi trötta”

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 17. kesäkuuta kello 23 asti.

Suosittelemme