Hyppää sisältöön

Katso lista, miten Kaakkois-Suomi hyötyy uudesta hallitusohjelmasta ja mitä sieltä puuttuu

Kokosimme tähän juttuun hallitusohjelman keskeisimpiä vaikutuksia Kaakkois-Suomelle. Esimerkiksi raideyhteyksiä parannetaan.

Kysyimme ajatuksia uudesta hallitusohjelmasta myös kotkalaisilta. Kuvassa ovat Emmi Inberg (vas.), Reija Lavonen, Siiri Kuokka ja Aarno Niemi. Audio: Maija Tuunila / Yle.
Helena Korpela,
Maija Tuunila

Tuore hallitusohjelma tarjoaa Kaakkois-Suomeen sekä hyvää että huonoa.

Hallitusohjelmassa sovitaan hallituksen tavoitteet ja tärkeimmät tehtävät.

Kokosimme tähän juttuun hallitusohjelman keskeisimpiä vaikutuksia Kaakkois-Suomelle. Niitä kommentoivat Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen, Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola, Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen ja Kymenlaakson aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

1. Liikenneyhteydet

Karjalanrataa kehitetään Luumäen ja Imatran välillä, ja se saa 215 miljoonan euron rahoituksen. Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikasen mukaan rahoitus tarkoittaa käytännössä sitä, että Luumäen ja Joutsenon välinen kaksoisraide toteutuu.

– Kaksoisraide on erittäin tärkeä muun muassa vientiteollisuuden kuljetusten kannalta, Sikanen sanoo.

Myös Savonradan kapasiteettia ja nopeuksia Kouvolan ja Kuopion välillä kehitetään. Siihen työhön varataan 50 miljoonaa euroa.

– Ratahankkeet heijastuvat suoraan Kotkan ja Haminan satamiin, kun tavara saadaan kulkemaan rautateitä ja satamia pitkin maailmalle, toteaa Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Mussalon sataman ratapiha ja taustalla nostureita.
Rautatieyhteyksien parantaminen hyödyttää Kymenlaakson satamia. Arkistokuvassa Mussalon sataman ratapiha Kotkassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

2. Tuulivoima

Hallitus ryhtyy kohentamaan itäisen Suomen tuulivoimahankkeiden etenemistä.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikasen mukaan kyseessä on todella merkittävä linjaus.

– Itäisen Suomen tuulivoima-ahdingon helpottaminen on ollut yksi Etelä-Karjalan edunvalvonnan ykköstavoitteita. Puhdasta energiaa pitää pystyä tuottamaan myös itäisessä Suomessa, Sikanen sanoo.

Piiparinmäen tuulivoimalapuiston myllyjä Pyhännällä.
Hallitus ryhtyy kohentamaan itäisen Suomen mahdollisuuksia tuulivoimaan. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

3. Sosiaali- ja terveyspalvelut

Terveydenhuollon rahoituksen kasvua leikataan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta hallitusohjelmassa on mittava säästötavoite, joka on 1,4 miljardia euroa vuoteen 2027 mennessä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen mukaan säästötavoitteet ovat hyvin kunnianhimoisia.

– Kaikki hyvinvointialueet ovat tehneet talouden tasapainotusohjelmia tiedossa olevan rahoituksen mukaan. Nyt, kun lisäsäästöjä tulee, tilanteesta tulee todella vaikea, Leskinen sanoo.

Etelä-Karjalassa hyvinvointialueen pitää jo valmiiksi vähentää kulujaan noin 60 miljoonalla eurolla vuosien 2023–2026 aikana.

– Tämä edellyttää kansallista keskustelua siitä, mitä julkisella rahoituksella tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluina tarjotaan.

Myös Kymenlaakson aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask kertoo olevansa huolestunut hyvinvointialueiden rahoituksesta.

– Olisin toivonut, että hallitusohjelmassa olisi huomioitu eri tilanteissa olevat hyvinvointialueet paremmin, Brask toteaa.

Kymenlaakson hyvinvointialue tavoittelee 78 miljoonan euron säästöjä vuoden 2025 loppuun mennessä.

Kaksi hoitajaa on auttamassa pyörätuolissa istuvaa ihmistä ylös tuolista.
Hoitajamitoituksen nousua aiotaan lykätä, hallitusohjelmassa todetaan. Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

4. Hallitusohjelmasta puuttuvat

Imatran erä- ja luontokulttuurimuseo. Hallitusohjelmasta ei löydy kirjausta sen perustamisesta tai rahoituksesta.

– Museo on Etelä-Karjalan ja koko Saimaan alueen kannalta tärkeä. Olisin toivonut, että siitä olisi ollut kirjaus hallitusohjelmassa. Toki ohjelmasta löytyy yleisiä viittauksia luontomatkailun vahvistamisesta, sanoo Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen.

Valtatie 15:n parantaminen.

Kouvolan ja Kotkan välisen tieyhteyden parantamista ei ole kirjattu hallitusohjelmaan. Kotkan ja Kouvolan välinen valtatie 15 on vilkasliikenteinen tie, joka on odottanut kunnostusta jo yli 20 vuotta.

– Olen pettynyt, ettei valtatien peruskorjausta ollut nimetty hallitusohjelmaan. Toivotaan, että se toteutuu silti, sanoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

henkilöauto ja säiliöauto loittonevat maantiellä
Kouvolan ja Kotkan välisen valtatie 15:n parantamista ei mainita hallitusohjelmassa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Selkeät ratkaisut sotealan työvoimapulaan.

Terveydenhuollon ammattilaispulaan ei tuoreesta hallitusohjelmasta löydy suoria vastauksia, toteaa Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen.

– Hoitajamitoituksen nousun lykkääminen ja hoitotakuun siirtäminen kahteen viikkoon ovat kuitenkin tervetulleita vastaantuloja, Leskinen sanoo.

Myös Kymenlaakson aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask olisi toivonut, että hallitusohjelmassa olisi selkeämmin otettu kantaa sote-alan imagoon ja työhyvinvointiin liittyviin asioihin.

Lisää ministereitä Kaakkois-Suomesta.

Tuore puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on ainoa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä tuleva ministeri tulevassa hallituksessa. Häkkänen on kotoisin Mäntyharjulta Etelä-Savosta.

– Ministerivoimaa ei nyt ole Kymenlaaksosta, mutta luotamme Antti Häkkäseen, sanoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Suosittelemme