Hyppää sisältöön

Kuljetusrobotit saapuvat Jyväskylän kaduille – olutta tai tupakkaa niiden kyytiin ei pakata

Osuuskauppa Keskimaa ottaa käyttöön Jyväskylän ensimmäiset kuljetusrobotit. Niiden tekoäly suunnittelee sopivimmat reitit kaupasta asiakkaalle.

Kaksi kuljetusrobottia kaupan edustalla.
Kuljetusrobotissa on paljon tekniikkaa. Ympäristöä havainnoi esimerkiksi 12 kameraa. Kuva: Jussi Lindroos/ Yle
Jussi Lindroos

Ensimmäisenä kuljetusrobotit otetaan käyttöön Tourulan ja Savelan S-Marketeissa tiistaina 20. kesäkuuta. Yksi robotti pystyy kuljettamaan noin yhdeksän kilon eli kahden kauppakassin ostokset. Alkoholia ja nikotiinituotteita ne eivät kuljeta.

Robotit on toimittanut Starship Technologies. Yrityksen kalustoa on käytössä eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa vastaavia robotteja on käytetty muun muassa Helsingissä ja Espoossa.

Starshipin robotit ovat tehneet maailmalla tähän mennessä jo yli neljä miljoonaa matkaa. Ne tekevät yli 140 000 tienylitystä päivittäin, joten liikenneturvallisuus on hallussa, kertoo ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén Keskimaalta.

– Robotti tunnistaa auton, joten suojatiellä se ei mene auton alle. Ja jos lapsi juoksee eteen, se pysähtyy nopeasti. Se on jopa kohteliaampi, kuin me ihmiset, Hoffrén kertoo.

Kuljetusrobottien tekniikka on kehittynyt viime vuosina suurin harppauksin.

– Siinä on tekoäly, gps-paikannin, 12 kameraa ja ultraäänitunnistin. Se tunnistaa esteet 60 metrin päästä ja osaa arvioida sen, mitä on tulossa. Viime viikolla ne kävivät opiskelemassa Jyväskylän katuja, Hoffrén sanoo.

Kuljetusreitin suunnitteluun robotit käyttävät tekoälyä. Ne eivät mene autoteille, vaan käyttävät samoja reittejä kuin jalankulkijat. Ne voivat myös oppia lisää.

– Kun yksi robotti huomaa, että katu on poikki, niin se kertoo sen myös muille roboteille. Jos se kohtaa ohittamattoman esteen, se muodostaa yhteyden ihmiseen, joka ottaa robotin etäohjaukseen, Hoffrén kertoo.

Robotti on myös ekologinen kuljetusvaihtoehto.

– Kuuden tunnin lautauksella se toimii 18 tuntia. Lataus vie sähköä yhtä vähän kuin kupillisen vettä keittäminen vedenkeittimellä, Hoffrén summaa.

Suosittelemme