Hyppää sisältöön

Tunkkainen mökki on hyvä tuulettaa kunnolla – huono sisäilma voi aiheuttaa ikäviä oireita, mutta on parhaassa tapauksessa helposti ratkaistavissa

Huonon sisäilman taustalla on usein puutteellinen ilmanvaihto. Pidempiaikainen altistuminen kosteus- ja homevaurioille saattaa myös kehittää esimerkiksi astman.

Kesämökki metsän reunassa.
Mökki on ensitöikseen hyvä tuulettaa kunnolla, jos sisäilma vaikuttaa tunkkaiselta. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Henni Jokinen

Mökkeilykausi on alkanut, ja moni suuntaa mökille myös juhannuksen viettoon. Varsinkin pitkään oman onnensa nojassa olleessa mökissä sisäilma saattaa olla tunkkainen.

Huonon sisäilman taustalla on usein puutteellinen ilmanvaihto. Mahdolliset kosteus- ja homevauriot saattavat aiheuttaa mökkiläisissä harmittavia oireita.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo ensioireiden olevan usein samankaltaisia kuin yleisimmät allergiaoireet: nenän tukkoisuus, kutisevat silmät ja iho-oireet.

– Kyllä se usein ensimmäisenä tuntuu hengitystieoireina, limakalvoilla ja ihossa. Ensisijaisen tärkeää näitä välttääkseen on huomioida riittävä ilmanvaihto, Ijäs kommentoi.

Sisäilmaongelmista voi päästä eroon helpostikin, kunhan reagoi ajoissa

Homevaurioistakin voi Ijäksen mukaan päästä eroon ilman, että mökkiä tarvitsee rakennuttaa uudestaan. Kun tietää mistä home- tai kosteusvauriot johtuvat, on niiden välttäminen helpompaa myös vastaisuudessa.

– Aivan kuten omakotitaloissakin, mökillä on hyvä varmistaa, että salaojitus toimii. Jos kosteus pääsee läpi, syntyy herkästi myös vaurioita.

Kosteus- tai homevauriot voivat johtua myös liian suurista lämpötilavaihteluista. Ilmanvaihdon kannalta tärkeää on varmistaa myös, että raitista ilmaa tulee oikeista paikoista.

Myös jyrsijät aiheuttavat Ijäksen mukaan tyypillisesti ongelmia.

– Päästessään rakenteisiin jyrsijät usein tuhoavat eristeitä, mistä seuraa äkkiä kosteusvaurioita.

Ijäksen mukaan mökki on tärkeää tuulettaa huolella, jotta ilmanvaihto pysyisi kunnossa. Pidempiaikainen altistuminen kosteus- ja homevaurioille saattaa huonossa tapauksessa kehittää esimerkiksi astman.

Jos mökin rakenteissa on syytä epäillä isompia kosteus- tai homevaurioita, Ijäs suosittelee kartoittamaan vauriot asiantuntijan kanssa.

Suosittelemme