Hyppää sisältöön

Centria ammattikorkeakoulu ja oululaisyritys mukana miljoonahankkeessa kehittämässä sähköajoneuvojen akkujen uusiokäyttöä ja kierrätystä

Centria ammattikorkeakoulu ja oululainen robotiikka-alan yritys Probot Oy ovat kehittämässä sähköautojen akkujen kierrätysjärjestelmää.

Lähikuva valkoisen sähköauton latauspistokkeesta.
Sähköautojen lisääntyessä myös niissä tarvittavien akkujen käyttö lisääntyy. Akkujen tarvitsemien raaka-aineiden säästämiseksi kehitetään myös keinoja akkujen kierrättämiseen ja uusiokäyttöön. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Risto Degerman

Centria ammattikorkeakoulun ja oululaisen robotiikka-alan yrityksen Probot Oy:n akkujen uusiokäytön mahdollisuuksia selvittävässä ja kehittävässä yhteistyössä on mukana kymmenkunta muuta eurooppalaista yhtiötä ja yhteisöä.

Tavoitteena on kehittää käytettyjen sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkujen kierrätystä ja uusiokäyttöä niin, että akkujen valmistuksessa käytettäviä harvinaisia raaka-aineita voitaisiin säästää. Tavoitteena on myös vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä alalla yli puolella vuoteen 2030 mennessä.

Euroopan Unioni on myöntänyt kehitystyöhön noin 4,9 miljoonan euron Horizon Europe rahoituksen. Tänä vuonna käynnistyvä hanke jatkuu 2026 puoleen väliin saakka.

Centria ammattikorkeakoulu koordinoi hanketta ja on mukana ainoana suomalaisena korkeakouluna. Probot Oy on Oulun yliopiston tutkijoiden parikymmentä vuotta sitten käynnistämä yritys, joka keskittyy muun muassa robotiikkaan ja erilaisiin automaatiota hyväksikäyttäviin työmenetelmiin.

Jo ennen nyt käynnistynyttä kehityshanketta vanhoja sähköautojen akkuja on pyritty hyödyntämään eri tavoin. Esimerkiksi Muhoksella vanhoista akuista rakennetaan sähkövarastoja.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme