Hyppää sisältöön

”Moraaliposeeraus on ohi” – uusi sisäministeri Mari Rantanen kertoo, ketkä ovat jatkossa tervetulleita Suomeen

Tiistaina nimitettävä hallitus puolittaa kiintiöpakolaisten määrän.

Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi sisäministeri Mari Rantanen (ps) lupaa Suomen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan täyskäännöstä. Hänen mukaansa Suomen linja on ollut Pohjoismaiden löperöin ja se olisi johtanut ennen pitkään Ruotsin epäonnistumisiin. Myös muissa Pohjoismaissa linja on tiukentunut.

– Kiristämme kaikilta osin ehtoja tulla Suomeen, jäädä tänne ja olla Suomessa, Rantanen sanoo Yle Aamun haastattelussa.

Yksi työnsä aloittavan hallituksen muutos on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisten lisääminen lähtömaahan. Rantasen mukaan pohjoismaisittainkin löysiä palautussäädöksiä on käytetty hyväksi.

Palautusten määrä on vähentynyt selvästi vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen.

Uuden hallituksen tavoitteena on pyrkiä siihen, että Suomeen tulisi mahdollisimman vähän turvapaikanhakijoita. Ennen kuin koronapandemian aikana, hakijoita on ollut lähivuosina vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen noin kolmetuhatta vuosittain.

– Täällä täytyy reagoida siihen, mitä olemme nähneet Ruotsista. Pyrimme toimintaan, missä maahanmuutto ei aiheuta Suomelle taloudellisia tai turvallisuusuhkia.

Talousongelmien takia pakolaiskiintiötä lasketaan nykyisestä reilusta tuhannesta noin puoleen eli 500 kiintiöpakolaiseen. Suoranaisia uskontoon liittyviä ehtoja hallitus ei säädä. Rantanen sanoo, että esimerkiksi kotimaassaan vainotut kristityt ja lähinnä Irakissa ja Syyrian alueella asuvat jesidit ovat tervetulleita.

– Pakolaisuutta on niin paljon. Sellainen moraaliposeeraus, että otetaan mahdollisimman paljon, ei ole kovin järkevää.

Orpon hallitus tukee Rantasen mukaan myös jatkossa lähialueita, erityisesti ukrainalaisia.

20.06.2023 klo 12.47 Jutun turvapaikanhakijoiden määrää on tarkennettu selvästi alaspäin.

Suosittelemme