Uusimmassa hallitusohjelmassa on kirjaus, joka koskee vaihdevuosioireiden hoitoa työterveyshuollossa.
Kirjauksessa lukee: Vaihdevuosioireiden tunnistamista ja hyvää hoitoa työterveyshuollossa edistetään hyvinvoinnin vahvistamiseksi ja virheellisten diagnoosien sekä sairauspoissaolojen vähentämiseksi.
Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus haluaa vaihdevuosioireista kärsivät naiset nopeammin työkuntoon.
Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Suurimmalla osalla suomalaisista naisista vaihdevuodet alkavat 45–55-vuotiaana.
Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat univaikeudet ja kuumat aallot. Lisäksi naisilla voi olla mielialaoreita, kuten masentuneisuutta. Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa tehokkaasti estrogeenihoidolla.
Kysyimme, mitä merkitystä hallitusohjelman kirjauksella on.
Hoito rempallaan
Haminalaisen Satu Salorinteen mielestä on positiivista, että hallitusohjelmassa on mainittu se, että työterveydessä alettaisiin panostaa vaihdevuosioireiden tunnistamiseen ja hoitoon.
– Jos esimerkiksi öisin täytyy heräillä kuumien aaltojen takia, se vaikuttaa jaksamiseen ja yleiseen vireyteen. Tämä puolestaan vaikuttaa työn tekemiseen ja myös työkavereihin. Kärttyinen työkaveri aiheuttaa hämmennystä ja ihmetystä työpaikalla, Satu Salorinne sanoo.
Suomen gynekologiyhdistyksen varapuheenjohtajan, naistentautien- ja synnytysten erikoislääkärin Marjo Tuppuraisen mukaan hallitusohjelman kirjaus on hiukan ongelmallinen, koska työnantaja ostaa työterveyshuollon palvelun, johon ei aina kuulu gynekologin palvelut.
Tuppurainen toivoo, että vaihdevuosioireiden hoitoa olisi gynekologien lisäksi myös työterveyshuollossa ja perusterveydenhuollossa, jotta ihmiset saisivat vaivoihinsa hoitoa.
– Vaihdevuosioireet vaikuttavat naisten työkykyyn ja sitä kautta vaihdevuosioireita pitäisi hoitaa aktiivisemmin.
Osittain väärää hoitoa
Tällä hetkellä suurin osa naisista aloittaa vaihdevuosioireiden hoidon gynekologilla.
– Vaihdevuosioireita hoidetaan työterveyshuollossa osittain masennuslääkkeillä ja pitkillä sairauspoissaoloilla, kun ne voitaisiin hoitaa ihan asiallisella vaihdevuosihormoneilla.
Tuppurainen sanoo, että perusterveydenhuollossa ei välttämättä ole tietotaitoa vaihdevuosioireiden hoitoon. Suomessa ei ole aikaisemmin ollut vaihdevuosien Käypä Hoito -suositusta. Tämän vuoksi on käynnistetty Käypä Hoito -työryhmä.
– Siinä on ohjeet terveyskeskuslääkärille ja työterveyshuoltoon, jotta myös ne, joilla ei ole varaa mennä gynekologille, saisivat tasalaatuista hoitoa.
Suurin osa kärsii oireista
Suomessa on yli 1,2 miljoonaa yli 50-vuotiasta naista.
Tuppuraisen mukaan 70–80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii vaihdevuosioireista ja 50 prosenttia kokee ne sietämättömiksi. Vaihdevuosioireet kestävät keskimäärin seitsemän vuotta.
– Keskimäärin 20–30 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista käyttää hormonihoitoa, sanoo Tuppurainen.
Suomessa ei ole tutkimustietoa työpoissaoloista, jotka johtuvat vaihdevuosioireista.
Yhdysvalloissa Mayo-klinikan tuoreessa tutkimuksessa oli mukana 4400 naista, jotka olivat iältään 53–59 vuotta. Heistä noin 10 prosenttia ilmoitti olleensa työstä pois viimeisen 12 kuukauden aikana. Poissaoloja oli keskimäärin kolme päivää vuoden aikana.
Millaisia kokemuksia sinulla on vaihdevuosioireiden hoidosta? Keskustele aiheesta 22. kesäkuuta kello 23 asti.
Lähteet: Terveyskirjasto, Valtioneuvosto, Mayo Clinic Proceedings