Hyppää sisältöön

Rimi Riutta ei eksy kommenttipalstoille koska tietää niiden sisällön – ensimmäinen transsukupuolinen missikandidaatti tekee historiaa

Rimi Riutta kokee, että hänen osallistumisensa Miss Suomi -kilpailuun aiheuttaa ristiriitaisia tunteita monissa ihmisissä. Päätös kilpailuun osallistumisesta ei ollut helppo.

Tamperelainen Rimi Riutta on ensimmäinen transsukupuolinen Miss Suomi -semifinalisti. Video: toimittaja Manu Saarela / Yle, kuvaus ja editointi Marjut Suomi / Yle
Manu Saarela

Miss Suomi -kilpailun finaaliin pääsystä kamppailevien osallistujien joukossa on tamperelainen terveydenhoitajaopiskelija Rimi Riutta. Hän on historian ensimmäinen semifinaaliin asti yltänyt transsukupuolinen kilpailija.

25-vuotias Riutta kertoo seuranneensa missikisoja jo pienenä. Ennen sukupuolenkorjausprosessin aloittamista ajatus osallistumisesta tuntui kuitenkin mahdottomalta vaihtoehdolta.

Osallistumiseen kannusti halu saada äänensä kuuluviin.

– Sitten iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, että minä haen Miss Suomi -kilpailuun. Uskon, että minulla on asiat järjestyksessä ja paljon annettavaa, Riutta sanoo.

Vaikka Riutta onkin tyytyväinen valintaansa, päätös kilpailuun osallistumisesta ei ollut helppo. Onnellista ja rauhallista elämää viime vuodet elänyt Riutta kertoo, että ennen osallistumista piti miettiä tarkasti, haluaako julkisuuteen.

Rimi Riutta, Miss Suomi -ehdokas 2023
Rimi Riutta kertoo miettineensä monia eri asioita ennen päätöstä osallistua Miss Suomi -kilpailuun. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Myös hänen isänsä huolehti ennakkoon julkisuuden haittavaikutuksista ja tyttären kohtaamasta palautteesta.

Riutta kertoo kuitenkin lopulta päättäneensä, että oman yksityisyyden hämärtyminen on historiallisen asian vuoksi sen arvoista.

– On monta asiaa, mitä voi tapahtua – paljon kaikenlaisia kauhuskenaarioita. Otin kuitenkin tavoitteeksi sen, että jos haen, niin sitten myös haen: en aio katua, häpeillä tai arastella päätöstäni.

Riutta kertoo, että 95 prosenttia hänen kuulemastaan palautteesta on ollut myönteistä. Riutta kuitenkin myöntää, ettei halua vahingossakaan eksyä lukemaan kommentteja netistä.

– Tiedän, että siellä on se viisi prosenttia ihmisistä, jotka osaavat olla tosi ilkeitä ja armottomia mielipiteidensä kanssa. Saimme koulutusviikolla neuvon, että älkää lukeko niitä foorumeja. Olen ottanut tästä vinkistä vaarin.

”Tunsin sen olevan viimeinen hetki”

Elämä ennen sukupuolenkorjausprosessia oli Rimi Riutan mukaan vaisua. Hän ei juurikaan tavannut ihmisiä ja sulkeutui pitkiksi ajoiksi omiin oloihinsa.

– En saanut elää elämääni siinä ulkomuodossa, josta haaveilin. Oli vaikeaa olla yhteiskunnan jäsen, kun ei tiennyt, kumpana sukupuolena minut kohdataan ja mihin normeihin mahdun, Riutta muistelee.

Riutan mukaan pelkästään huulipunan ja mekon laittaminen päälle ei tuntunut oikealta, vaan naiseksi tulemisen eteen pitäisi tehdä jotain. Käänteentekevän päätöksen Riutta teki 19-vuotiaana, kun hän aloitti sukupuolenkorjausprosessin pitkän harkinnan jälkeen.

– Tunsin sen olevan viimeinen hetki. Mietin, että täytän pian 20 vuotta enkä ole tehnyt itseni eteen vielä mitään. Se sai minut ryhtymään toimiin.

Riutta sanoo toivovansa, että olisi hakeutunut hoitoihin jo aiemmin. Riutan mukaan prosessi pelasti hänen elämänsä.

Ainutlaatuinen tilaisuus

Rimi Riutta kertoo lukeneensa vuosien varrella kilpailijoiden kielteisiä kokemuksia missikilpailuista ympäri maailmaa. Osallistujat ovat joutuneet kilpailujen aikana kanssakilpailijoiden piikittelyn ja kiusaamisen kohteeksi.

Riutan kokemus on ollut toistaiseksi päinvastainen.

Muut 19 Miss Suomi -semifinalistia ovat Riutan mukaan suhtautuneet häneen yllättävänkin myönteisesti. Välillä Riutan on pitänyt toppuutella heitä ja muistuttaa, että hekin ovat yhtä erityisiä.

– Huomasin heti alussa, että kaikki tytöt ovat samalla puolella. Otimme kontaktia ja tutustuimme. Siitä olen kiitollinen muille semifinalisteille. He ovat tehneet matkasta antoisan ja mieluisan.

Rimi Riutta, Miss Suomi -ehdokas 2023
Kilpailun voittaminen ei ole Riutalle kaikki kaikessa. Pelkästään osallistumisesta tuli ”voittajafiilis”. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Terveydenhoitajaopintojen lisäksi vaatekaupassa ja ikäihmisten hoitajana työskentelevä Riutta kertoo, että jos Miss Suomi -kilpailussa tulee menestystä, voi tulevaisuus näyttää hyvin erilaiselta kuin nykyarki.

– Nämä ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia. Minusta voi tulla terveydenhoitaja milloin vaan. En välttämättä saa toista mahdollisuutta Miss Suomi -kilpailuun, Riutta sanoo.

Miss Suomi -kilpailun finalistit valitaan 15. elokuuta ja finaali järjestetään 9. syyskuuta. Riutta kokee, että hänellä on vielä töitä tehtävänä monella eri osa-alueella, jos mielii selvitä finaaliin asti.

– Puhetta, kävelyä ja esiintymistä pitää harjoitella, että voi menestyä. Ei mene sillä asenteella, että on tosi hyvä kaikessa, koska silloin kompastuu pahasti. On tosi paljon kehittämisen ja kasvun varaa.

Suosittelemme