Hyppää sisältöön

Ely-keskus hylkäsi Parkumäen ja Ruotasen vanhojen koulujen suojeluesitykset

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on hylännyt kahden perinteisen koulurakennuksen suojeluesitykset sillä perusteella, etteivät ne täytä rakennussuojelulaissa asetettuja edellytyksiä.

Kuvausryhmä kuvaa kohtausta tv-sarjaa tavisella pihalla, jossa etualalla valkoinen auto ja takas-alalla poliisiauto.
Parkumäen koulu ei ole ollut enää koulukäytössä viime vuosina. Viime vuoden tammikuussa koululla kuvattiin Korvessa kulkevi -sarjaa, josta oheinen kuva. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on hylännyt esitykset kahden vanhan koulun suojelemisesta rakennussuojelulain perusteella.

Ely-keskukselle oli tehty esitykset Haukiputaan Parkumäen vanhan kyläkoulun ja Pyhäjärven Ruotasen koulun suojelemisesta. Niiden suojeluun ei kuitenkaan ely-keskuksen mukaan ole riittäviä perusteita, vaikka rakennuksilla on historiallista arvoa.

Vanhassa kaivoskylässä olevan Ruotasen koulun suojelua oli esittänyt paikallinen kyläyhdistys ja Parkumäen koulun suojelua Haukipudas Seura.

Ruotasen koulurakennus 1950-luvulla rakennettu kaksikerroksinen tiilirakenteinen ja rapattu koulurakennus, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Ruotasen kaivoskylässä. Vanha koulurakennus toimi kouluna vuoteen 2018 asti. Alueen asemakaavassa koulua ei ole suojeltu ja Pyhäjärven kaupunki ei ole pitänyt koulurakennuksen suojelua mahdollisena.
Ely-keskuksen mukaan Ruotasen koulun rakennussuojelulle ei ole rakennuksen arvoihin liittyvää erityistä perustetta, vaikka se pitääkin rakennusta.

Parkumäen koulun rakennukset ovat 1920-luvulta ja ne on todennäköisesti toteutettu Jussi ja Toivo Paatelan maaseudun koulurakennusten tyyppipiirustuksilla. Ne edustavat aikakaudelle tyypillistä klassismia.

Parkumäen koulun suojelemista ely-keskus piti mahdollisena, mutta sen mukaan siihen ei ole rakennusperintölain mukaisesti koulun nykyisessä asussa perusteita. Rakennuksen sisätilat ovat muuttuneet melko laajasti. Ulkoasujen osalta on tehty muutoksia, jotka ovat kuitenkin palautettavissa. Suojelun kohtuullisuutta arvioitiin päätöksenteon yhteydessä myös siltä pohjalta, että se on yksityisessä omistuksessa ja suojelu voisi olla omistajalle kohtuuton.

Sen sijaan ely-keskus hyväksyi Oulun vanhan maakuntamuseon Ainolan ja sen ympäröivän puistoalueen suojeluesitykset.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme