Hyppää sisältöön

Ruotsin maajoukkue kyntää ryöpytyksen keskellä – pelaajat todistelivat sitoutumistaan, valmentaja ja asiantuntija riitelivät taas studiossa

Ruotsin alavireisyys jalkapallon EM-karsinnoissa on päinvastainen Suomessa elettävälle Huuhkajat-huumalle. Maalittomat tappiot ja pitkään jatkunut alamäki ovat herättäneet epäilyksiä maajoukkueen asenteesta.

Janne Andersson levittelee käsiään.
Ruotsin jalkapallomaajoukkueella menee heikosti, eikä se ole mennyt ruotsalaismedioilta ohitse. Kuva: IMAGO/Crystal Pix/ All Over Press
Henri Kaukonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin jalkapallomaajoukkue uhkaa jäädä ulos EM-kisoista ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996. Ruotsi on EM-kisojen karsintalohkossaan kolmella pisteellä kolmantena.

Joukkue on hävinnyt Belgialle ja Itävallalle tekemättä maaliakaan, mikä on kirvoittanut kritiikkiä maajoukkueen asennetta ja sitoutumista kohtaan. Siinä missä Suomessa eletään Huuhkajat-huumaa ja liput karsintapeleihin viedään käsistä, Ruotsissa maajoukkuetta lyödään sekä kentällä että medioissa.

Maaliskuinen 0–3-kotitappio Belgialle ja tiistainen 0–2-vierastappio pahimmalle kilpakumppanille Itävallalle ovat jättäneet Ruotsin F-lohkon puoliväliin. Tilanne on jatkumoa Ruotsin penkin alle menneisiin MM-karsintoihin sekä epäonnistumiseen viime vuoden Kansojen liigassa.

Viimeaikaiset otteet herättävät syystä huolta ja kritiikkiä. Voidaan sanoa, että Ruotsi on hävinnyt seitsemän viimeisintä otteluaan laadukkaita jalkapallomaita vastaan kilpailullisissa otteluissa. Sinikeltaisten yli ovat kävelleet Itävallan ja Belgian lisäksi Serbia ja Norja kahdesti sekä Puola.

Ruotsalaisen Sportbladetin mukaan karsintaotteluita kommentoinut Viasatin asiantuntija Bojan Djordjic peräänkuulutti ruotsalaispelaajien intohimoa maajoukkuetta kohtaan.

– Innokkuus ja intohimo, joita halusin nähdä, puuttuivat. Jos Robin Olsen ei olisi ollut muuri, lukemat olisivat olleet puoliajalla jo 2–0 Itävallalle, Djordjic kommentoi.

Itävalta viimeisteli osumansa varsinaisen peliajan viimeisellä kympillä.

Robin Olsen torjuu pallon.
Robin Olsen oli harvoja pelaajia, joka sai Itävalta-ottelusta puhtaat paperit. Kuva: Lehtikuva

Ryvettynyt joukkue asettui välittömästi puolustuskannalle. Ensimmäisen puoliajan jälkeen vaihtoon otettu keskikenttäpelaaja Albin Ekdal vastasi Djordjicin kritiikkiin.

– Tappion jälkeen on helppo sanoa, että intohimo ja tahto puuttuvat. Että et juokse ja niin edelleen. Mutta nyt ei ole kyse siitä. Hän saa kritisoida itse peliä, mutta mielestäni intohimo on aina läsnä maajoukkueessa, Ekdal sanoo Sportbladetille.

Maajoukkueen päävalmentajan Janne Anderssonin asema ehdittiin kyseenalaistaa tiistaisen tappion jälkeen. Expressenin mukaan Ruotsin jalkapalloliiton luottamus päävalmentajaa kohtaan ei kuitenkaan ole horjunut.

Muun muassa Djordjic kritisoi ottelun jälkeen Anderssonin peluutusta ja miehet ottivat kovasanaisesti yhteen Viasatin studiopöydän ääressä.

Sama kaksikko kiisteli tiukasti jo maaliskuussa, vaikka tuolloin Ruotsi oli lyönyt Azerbaidzhanin 5–0.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson coachar sitt lag i matchen mot Grekland.
Päävalmentaja Janne Anderssonilla on yhä Ruotsin palloliiton luottamus. Kuva: imago images/Focus Images/ All Over Press

Karsintalohkojen tilanteet

Suosittelemme