Hyppää sisältöön

Massiiviset tuulivoimakuljetukset vaikuttavat liikenteeseen juhannuksen jälkeen

Raahen ja Kalajoen satamista kuljetetaan tuulivoimalan osia Hyrynsalmelle Lumivaaran tuulipuistoon maanteitse. Kummassakin tapauksessa kuljetusreitti on yli 300 kilometriä.

Tuulivoimalan siipiä kuljetetaan tiellä.
Pitkät ja leveät erikoiskuljetukset tapahtuvat pääosin yöaikaan. Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Tiia Korhonen

Massiiviset tuulivoimalan osien kuljetukset vaikuttavat liikenteeseen Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla juhannuksen jälkeen.

Voimayhtiö Energiequellen Lumivaaran tuulipuiston työmaalle Hyrynsalmelle kuljetetaan kesäkuun lopulla tuulivoimalan osia Raahen ja Kalajoen satamista.

Pitkät ja leveät erikoiskuljetukset tapahtuvat pääosin yöaikaan. Lavat ovat 80 metriä pitkiä ja painavat noin 29 000 kiloa. Tuulivoimaloiden tornit kuljetetaan seitsemässä lohkossa. Yhden tornilohkon pituus on 12–35 metriä riippuen, mikä tornin osa on kyseessä.

– Erikoiskuljetuksia tulee olemaan yhteensä jopa noin sata, sillä siivet ja tornilohkot kuljetetaan yksi kerrallaan, kertoo Energiequellen rakennuttamisjohtaja Andreas Högnabba yhtiön tiedotteessa.

Högnabban mukaan suurin osa tuulivoimaloiden osista tulee laivoilla Raahen satamaan, josta ne kuljetetaan maanteitse työmaalle. Osa siivistä saapuu Kalajoen satamaan. Kuljetusreitti kummassakin tapauksessa on yli 300 kilometriä ja kulkee pääosin samaa reittiä.

Kuljetuksista vastaa kuljetusyhtiö Ahola Transport. Erikoiskuljetuksen edessä ja takana kulkevat varoitusajoneuvot. Erikoiskuljetuksen liikenteessä kohtaavia autoilijoita kehotetaan sopeuttamaan omaa ajonopeuttaan ja tarvittaessa pysäyttämään oman ajoneuvon tienlaitaan.

Energiequelle Oy rakentaa Hyrynsalmen Lumivaaraan kahdeksan tuulivoimalan puistoa. Tuulivoimalat asentaa turbiinitoimittaja Nordex. Tavoitteena on, että puisto otetaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä. Valmistuttuaan se tuottaa vuosittain uusiutuvaa energiaa 29 000 kotitaloudelle.

Suosittelemme