Hyppää sisältöön

Kulttuuriministerin salkku on vaihtunut viime vuosina kädestä käteen kuin heittopussi – muistatko heidät?

Sanna Marinin (sd.) hallituksessa peräti neljä henkilöä hoiti vuorollaan tiede- ja kulttuuriministerin pestiä.

Sari Multala ja Mari-Leena Talvitie
Orpon hallituksen tiede- ja kulttuuriministerin pesti on jaettu kahdelle. Sari Multala (kuvassa vasemmalla) kantaa salkkua kaksi ensimmäistä vuotta, jonka jälkeen kapula vaihtuu Mari-Leena Talvitielle. Kuva: Esa Syväkuru / Yle, Kimmo Brandt / Eduskunta
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen tuore kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) on kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari. Hän kantaa Orpon oikeistohallituksessa myös tiedeministerin salkkua.

Multalalle, 44, Riikka Purran heitto ”kulttuuri on luksuspalvelu” särähti korvaan Ylen vaalitentissä maaliskuussa.

Multalan mukaan kyse oli ymmärryksen puutteesta, sillä kulttuurikenttä on moninainen. Ja jokainen tapa nauttia siitä on Multalan mukaan oikea.

Multalan kausi kulttuuriministerinä kestää kuitenkin vain kaksi vuotta, sillä Mari-Leena Talvitie (kok.) vaihtaa Multalan kanssa kapulaa vuonna 2025.

Runoja rakastava Talvitie, 43, on kotoisin Oulusta, ja Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oululaisen Talvitien kausi menee mukavasti päällekkäin kulttuuripääkaupunkivuoden kanssa, mikä ei tietenkään ole sattumaa.

Keskustalla SM-tahti

Tiede- ja kulttuuriministerin salkku on saattanut vaikuttaa viime vuosina heittopussilta.

Antti Rinteen (sd.), ja sittemmin Sanna Marinin (sd.) hallituksessa salkkua kantoi vuoronperään neljä eri henkilöä.

Ensin salkun sai Annika Saarikko vuonna 2019, ja kun hän jäi parin ministerikuukauden jälkeen vanhempainvapaalle, tilalle astui Hanna Kosonen. Hän liputti Helsinkiin kaavaillun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon puolesta.

Saarikko palasi vanhempainvapaalta tehtävään vajaaksi vuodeksi, mutta neuvotteli itselleen valtiovarainministerin paikan vuonna 2021. Tiede- ja kulttuuriministerin kapula siirtyi Saarikolta Antti Kurviselle ja häneltä Petri Honkoselle.

Sekä Saarikko että Kurvinen profiloituivat koronarajoitusten kautta, ja kulttuuriväki odotti, milloin ministerit avaavat taas tapahtumat ja esityspaikat yleisöille.

Odotus muuttui pikkuhiljaa pettymykseksi, ja kulttuuriväki menetti toivonsa, kun koronarajoitukset vain jatkuivat.

Marinin hallitus teki kulttuuriministerisalkun kierrätyksessä Suomen ennätyksen.

Terhosta tulikin pidetty ministeri

Uuden kulttuuriministerin nimitys on nostanut aika ajoin palan kulttuuriväen kurkkuun.

Näin kävi viimeksi, kun Sampo Terhosta (PS/sin.) tuli Eurooppa-, kulttuuri- ja tiedeministeri vuonna 2017. Perussuomalaiset oli nimittäin lähtenyt hyökkäyssotaan kulttuuria vastaan.

Siltä ainakin monesta tuntui, kun puolue antoi vaalikampanjassaan kyytiä ”postmodernille tekotaiteelle”.

Terho kertoi Ylelle vuonna 2018, että heiton tarkoitus oli lopulta vain ärsyttää kansalaisia. Ja toisin kuin alun perin uskottiin, kulttuuriväki tykästyi fantasiakirjallisuuden parissa viihtyvään Terhoon. Hän sai kaudestaan kiitosta taidelaitosten johtajilta.

Terhosta tuli myös kulttuuriministeri, kun siihen asti opetus- ja kulttuuriministerinä toimineen Sanni Grahn-Laasosen (kok.) työtaakkaa hieman kevennettiin, ja hän jatkoi ainoastaan opetusministerinä.

Sampo Terho, Helsinki, 12.3.2018
Kulttuuriministeri Sampo Terho (PS/ sin.) kertoi Ylelle vuonna 2018, että hän irtautuu maallisista ongelmista J.R.R. Tolkienin fantasiakirjallisuuden parissa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Arhinmäki jätti oopperajuhlat väliin

Jyrki Kataisen hallituksen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) tekee jälleen töitä poliitikkona kulttuurin parissa. Arhinmäki on kulttuurista vastaava apulaispormestari Helsingissä.

Kulttuuriministerinä Arhinmäki (vas.) sai klassisen musiikin ystävät nousemaan takajaloilleen, kun hän jätti väliin Savonlinnan oopperajuhlien 100-vuotisjuhlat vuonna 2012.

Yleisesti ajateltiin, että Arhinmäkeä kiinnostaa vain populaarikulttuuri ja Helsingin olympiastadionin peruskorjauksen järjestäminen.

Vasemmistoliitto jätti Kataisen hallituksen kesken kauden, ja kulttuuri- ja asuntoministeriksi nimitettiin Pia Viitanen (sd.). Hänen kaudestaan ei ole juuri muistoja.

paavo arhinmäki på idrottsgalan 2012
Paavo Arhinmäki (vas.) hermostutti klassisen musiikin tekijät jäämällä pois Savonlinnan oopperajuhlien 100-vuotisjuhlista vuonna 2012. Kuva: X3M/Catariina Salo

Pingispallon vartijana

Kulttuuriministerin salkkua luonnehditaan usein julkisuudessa ”kevyeksi”, ja hallitusneuvotteluista on jäänyt mielikuva, ettei salkusta myöskään tapella puolueiden kesken.

Kun salkun sisältöä tarkastelee puhtaasti rahan kautta, näky on surullinen: jos valtion budjetti on jalkapallo, kulttuurin osuus mahtuu pingispalloon.

Politiikan tutkija, vanhempi yliopistonlehtori Juri Mykkänen Helsingin yliopistosta ei osaa sanoa, mistä salkun vaihtuvuus johtuu.

– Moni luulee, että vaihtuvuus kertoo salkun vähäisestä arvostuksesta, mutta ainakaan minulle tämä ei ole tieto, Mykkänen toteaa viestissään Ylelle.

Kulttuuriko luksusta? Eduskuntavaalit tuovat leikkausuhan kulttuurialalle

Suosittelemme