Hyppää sisältöön

Kokkoja, kullanhuuhdontaa, lumilajeja ja latobaari – näin juhannusta juhlitaan eri puolilla Lappia

Keskikesän juhlaa vietetään ympäri Lappia. Juhannusta voi viettää myös ruotsalaiseen tapaan kukkaseppeleiden ja koristellun juhannussalon kera.

Lapissa juhannusta vietetään myös lumilajien parissa.
Timo Metsäjoki

Lapin juhannustapahtumia on tarjolla tunturissa, kaupungissa, veden äärellä ja tanssilavoilla. Kokosimme listan erilaisista juhannusaktiviteeteista sekä tapahtumista. Katso tarkemmat tiedot ja aikataulut tapahtumien alta.

Tunturijuhannuksia ja urheilua

Levillä juhannusta voi viettää tunturissa, rannalla tai lauttaristeillen. Lumisia iloitteluja on myös tarjolla, kun laskijoiden iloksi G. 1-rinteen alaosaan nousee kesäparkki. Gondolihissi taas kuljettaa pyöräilijät liikunnan riemun pariin huipulle asti. Islanninhevosien kanssa voi lähteä myös juhannusratsastukselle tai saunoa ja kellua Immeljärvellä. Perinteistä kokkoa myös poltetaan.

Kilpisjärven liikuntajuhannusta vietetään 77. kertaa. Jo legendan maineeseen nousseet juhannushiihdot on suksittu katkeamattomana perinteenä jo vuodesta 1946 lähtien.

Liikunnan iloa on tarjolla torstaisesta vuorijuoksukilpailusta aina sunnuntaiseen Saanatunturin valloitukseen.

Pyhällä vietetään tunturijuhannusta perinteisin menoin. Kultakeron huipulla nostetaan lippusalkoon kera puheiden ja musiikin. Juhannusjuhlat jatkuvat Oravanrannassa, jossa sytytetään kokko sekä tanssitaan tanssiorkesteri RoiMun tahtiin rantalavalla.

Tankavaarassa huuhdotaan myös juhannuksena kultaa, kun Kultaperinne ry. järjestää kullankaivajien 29. juhannuskilpailut. Tapahtuman tuotto käytetään veteraanikullankaivajien asuin- ja elinolojen tukemiseen.

Ihmisiä kultaa huuhtomassa SM-kisoissa.
Sodankylän Tankavaaralla on kullanhuuhdonnasta pitkät perinteet. Arkistokuva kullanhuuhdonnan SM-kisoista Tankavaarassa 2022. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Posiolla juhannuksena urheillaan Posion pyrinnön juhannuskilpailujen tahtiin. Tarjolla on juoksulajeja, kuulantyöntöä, pituushyppyä, moukarin- sekä pallonheittoa.

Iltamia ja tansseja

Enontekiön Vuontisjärvellä juhannusta vietetään Viiman talolla ainakin iltamien ja tanssien merkeissä. Esa Keskitalo tanssittaa.

Sallassa juhannusvauhtia haetaan ensin juhannustorilta Kairalan kievarilta. Juhannustansseja tanssitaan muun muassa TaivaSallassa ja kokkoa poltetaan Kirmoilammella. Juhannuskokkoa poltetaan myös Sallatunturissa sekä Kursun Jyrhämällä, jossa lauletaan myös karaokea.

Etualalla tunturin kivirakkaa ja taustalla laajoja tuntureita.
Yöttömän yön herkkää ja kaunista valoa voi katsella Sallatunturista. Kuva: Harri Tarvainen / Metsähallitus

Lemmenjoen juhannus kutsuu kylään musiikin, kukkaseppeleiden ja aasialaisen ruuan pariin. Nuottiin osuville ja nuotin vierestä hoilaaville on tarjolla myös yhteislaulua Lemmenjoen rannalla. Perinteinen juhannuskokko myös sytytetään. Pääesiintyjänä viihdyttää The Meänland.

Pellossa tanssitaan kahdessakin eri kylässä, kun Sirkkakoskella ja Lankojärvellä laitetaan jalalla koreasti. Lankojärvellä kisaillaan myös rantalentopallon merkeissä, kun turnaus laitetaan pystyyn. Latobaari palvelee asiakkaita.

Tervolassa juhannusta tanssitaan Suukoskenkeitaan tanssilavalla, kun perjantaina Lasse Hoikka & Souvarit sekä Ässät laittavat tanssilattialle tahdit. Lauantaina musiikista vastaa Susanna Heikki orkestereineen sekä Ässät.

Aavasaksalla tanssitaan yöttömän yön tanssit perjantaina Janne Tulkin tahtiin. Aavasaksan juhannusjuhlat olivat pitkään suorastaan käsite. Nykyisellään meno on hieman rauhoittunut, mutta kansallismaisemassa keskiyön aurinko paistaa yhä kauniisti.

Ilmakuva Aavasaksalta, taistalla Ylitornion kyläraitti ja Ruotsin Övertorneå.
Ylitornion Aavasaksanvaaralta avautuu yksi Suomen kansallismaisemista. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Muoniojoen rannalla Muonion Harrinivassa vietetään juhannusjuhlaa kokkoa poltellen. Musiikista vastaa Jaana Isokangas.

Sodankylän Riipissä juhannusta vietetään Kylät soi -musiikkifestivaalin ja kalastuksen tahtiin. Esiintymässä on laaja kattaus bändejä muun muassa Reaperium, Nox Iguanos, Sakari Korhonen & Huurankukat. Bussikuljetus Sodankylästä Riipiin on myös tarjolla. Riipin katiskakeisari -kalastuskilpailu viettää myös 30. juhlavuottaan juhannuksena.

Hengen ravintoa, ruotsalainen juhannus ja lättyjä

Hengellisempää juhannusta on tarjolla Kolarissa, jossa vietetään Kolarin kesäjuhlia. Teemana on hengen tuulet puhaltavat.

Keminmaassa keskikesän juhlaa vietetään Itäkosken patsasalueella, kun Itäkoski, Länsikoski ja Törmän kylät yhdistys vastaa ohjelmasta. Juhannuksena kahvitellaan ja herkutellaan muurinpohjalättyjen kanssa. Kokkoa poltetaan, jos varoitukset sen sallivat. Juopperin kartanon baari on myös auki.

Ruotsalaista juhannusperinnettä on tarjolla Kukkolankoskella eli Kukkolaforsenilla. Pukeutumalla kukkaseppeleeseen ja valkoiseen mekkoon, voit mennä lähes paikallisesta. Luvassa on perinteinen juhannussalon koristelu sekä tanssia ja laulua salon ympärillä.

Kukkolankoski pauhaa ja takana häämöttää Ruotsin Kukkolaforsen.
Kukkolankoskikin pauhaa juhannuksenakin. Vastarannalla näkyvä Ruotsin Kukkolaforsen on myös oiva vaihtoehto viettää juhannusta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kaupunkijuhannus lappilaiseen tapaan

Juhannuksen voi viettää mainiosti myös Lapin kaupungeissa, jos kunnissa, kylissä ja niemen notkoissa tapahtumat eivät kiinnosta tai ole mahdollisia.

Rovaniemellä kokoonnutaan Ounaskosken puistoon valon ja keskikesän juhlan merkeissä. Tarjolla on niin kasvomaalausta kuin pihapelinurkkausta. Metsähallituksen pisteellä tehdään myös perinteiset saunavihdat tai -vastat, riippuen siitä kumpaa sanaa itse haluaa käyttää. Musiikkia on tarjolla Sanna & Soulin ja Eddie Kold Bandin merkeissä. Myös lippu nostetaan salkoon ja kokkoa poltetaan jätkänkynttiläsillan kupeessa kera Kuuranvalkeiden tulitaide-esityksen. Sinetän kylätalolla juhannus jatkuu lauantaina Se Pieni Bluesfestivaalin merkeissä.

Kuvassa on maisema Ounasjoelle Santavaaran laella olevalta Kuninkaanlaavulta Rovaniemellä juhannuksena 2020.
Aurinko porottaa puiden yläpuolella ja heijastuu takaisin taustalla näkyvästä Ounasjoesta. Arkistokuva Santavaaralta juhannuksena vuodelta 2020. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kemijärvellä juhannusta voi viettää muun muassa kotiseutumuseolla, jossa on kahvittelua sekä lipunnosto. Juhannuskokkoa poltetaan Luusuan kyläseuran perinteisessä juhannuksessa Kulmungin penkalla.

Kemin kaupunkijuhannuksessa bailataan yöhön asti musiikin voimin. Ravintola Rantamakasiinin cityjuhannuksessa Ville Liimatainen ja ajomiehet. Sisäsataman yöttömän yön juhannuspäivän tansseissa Marko Haapaniemi & Tanssiorkesteri Steels.

Torniossa voi suunnata Haaparannan puolelle viettämään ruotsalaista juhannusta Seskaröön. Ohjelmaa on lapsille ja perinteinen juhannussalko myös nostetaan ja sen ympärillä tanssitaan. Tarjolla on myös purtavaa.

Dronekuva Seitteenkaaren saaristosta.
Seskarön sillan jälkeen avautuu puiden raosta hiekkaranta, jossa voi käydä pulahtamassa. Tosin vesi saattaa olla viileää. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Puuttuuko sinun mielestäsi listasta jokin oleellinen Lapin juhannustapahtuma tai jokin muu juhannusaktiviteetti? Kommentoi ja kerro se myös muille.

Suosittelemme