Hyppää sisältöön

Janakkalan terveyskeskus purki puhelinjonoja yksinkertaisella keinolla, asiakas ohjataan heti oikean asiantuntijan puheille

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Janakkalan toimipisteen kokeilussa asiakas voi kartoittaa omaa hoidon tarvettaan yksinkertaisesti ja saada siten suoran yhteyden oikealle asiantuntijalle.

Urheilufysioterapeutti Peter Halén tutkii seiväshyppääjä Urho Kujanpään käsien hermotusta.
Maaliskuussa alkaneen kokeilun seurauksena fysioterapeutti on kyennyt hoitamaan 72 prosenttia heille ohjautuneista asiakkaista. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Riitta Tapiomäki

Janakkalan terveyskeskus aloitti maaliskuussa kokeilun, jossa puhelu ohjautuu sairaanhoitajalle, fysioterapeutille tai mielenterveys- ja päihdepalveluihin, riippuen soittajan valinnoista puhelun alussa.

Tulokset ovat olleet lupaavia, yleisestä puhelinjonosta on poistunut kolmen kuukauden aikana noin 1 000 puhelua.

Janakkalan palvelualueylilääkäri Suvi Hämäläisen mukaan kokemukset ovat olleet valtaosin hyviä.

– Noin 20 prosenttia asiakkaista ohjautui lääkäreille fysioterapeutin hoidon tarpeen arvion jälkeen, kun aiemmin lähes kaikki tuki- ja liikuntaelin oireiset ohjautuivat lääkärille. Tutkitun tiedon mukaan suurin osa asiakkaista hyötyy enemmän fysioterapeutin tutkimisesta ja ohjauksesta lääkärin sijaan, toteaa Hämäläinen tiedotteessa.

Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, malli saatetaan laajentaa koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Hanke on osa THL:n Hyvä vastaanotto -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tehostaa terveyskeskusten toimintaa.

Sotesektorin ruuhkautuneet puhelinjonot ja liian suuri työmäärä ovat olleet pitkään esillä julkisuudessa. Kovalla kuormituksella on ollut myös vaikutus terveyskeskusten tehokkuuteen muun muassa hoitajien kasvaneiden sairauspoissaolojen takia.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme