Hyppää sisältöön

Kommentti: Usain Boltin perintö on vaakalaudalla – täältä tulevat Jamaikan kiekkomiehet, joista kukaan ei ollut kuullutkaan 15 vuotta sitten

Tuskin moni arvasi, kuinka nopeasti pikajuoksun valta-asema voisi horjua Usain Boltin jälkeisellä Jamaikalla. Saarivaltakunnan menestys nojannee lähivuosina kenttälajeihin, arvioi toimittaja Atte Husu.

Fedrick Dacres on ollut jamaikalaisen kiekonheiton kasvot jo lähes kymmenen vuotta. Viime vuosina hän on saanut kotimaastaan useita haastajia.
Fedrick Dacres on ollut jamaikalaisen kiekonheiton kasvot jo lähes kymmenen vuotta. Viime vuosina hän on saanut kotimaastaan useita haastajia. Kuva: Jorge Luis Alvarez Pupo/Getty Images
Toimittaja Atte Husu.
Atte HusuUrheilutoimittaja

Usain Bolt, Jamaika ja pikajuoksu.

Kyseistä yhdistelmää pidettiin useita vuosia yleisurheilun pyhänä kolminaisuutena.

Kun Boltin valtakausi alkoi Pekingin olympialaisissa 2008, Jamaika saavutti kisoista maan siihen asti parhaan arvokisasaaliin, 11 mitalia. Reggae-kansan menestyskulku jatkui seuraavissa viiden renkaan kisoissa Lontoossa ja Rio de Janeirossa. Niissä yleisurheilijoiden saalis oli yhteensä 24 mitalia.

Boltin ura päättyi Lontoon MM-kisoissa 2017. Vuosina 2008–2017 saarivaltion yleisurheilijat saavuttivat 72 olympia- tai MM-mitalia, joista peräti 70 oli pikajuoksijoiden käsialaa.

Pikajuoksu on pystynyt pitämään asemansa Jamaikan yleisurheilun ykköslajina Boltin aikakauden jälkeenkin, mutta tilanne voi olla pian toinen.

Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Usain Bolt ovat jättäneet jälkensä 16 olympia- ja 28 MM-mitaliin. Fraser-Prycella kultamitaleja on kaikkiaan 13 ja Boltilla 19.
Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Usain Bolt ovat jättäneet jälkensä 16 olympia- ja 28 MM-mitalia. Fraser-Prycella kultamitaleja on kaikkiaan 13 ja Boltilla 19. Kuva: SEBASTIEN NOGIER/EPA
Usain Boltin viimeinen kilpailu Jamaikalla.

Kiekkomiehet hurjina

Tällä hetkellä 23 jamaikalaista yleisurheilijaa on lajinsa maailmantilastossa kymmenen parhaan joukossa. Heistä 11 urheilee kenttälajeissa.

Menestyslaji pikajuoksussa on nähty dramaattinen muutos.

Boltin aikana sadan metrin top 10:stä löytyi parhaimmillaan kuusi jamaikalaismiestä. Nyt heitä on enää yksi, 21-vuotias Ackeem Blake.

Saarivaltion vahvimmat lajit ovat aivan muualla.

Tässä vaiheessa kesää Jamaikan taso on laajimmillaan naisten 400 metrin aidoissa ja miesten kiekonheitossa. Näissä lajeissa maalla on maailmantilaston kymmenen kärjessä kolme urheilijaa.

Jamaikalaiset kiekkomiehet Roje Stona, Fedrick Dacres ja Traves Smikle ovat ylittäneet 68 metriä, mikä hakee lähihistoriasta vertaistaan.

Ennen tätä vuotta vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat saaneet kalenterivuoden aikana kolme heittäjää päälle 68 metrin. Neuvostoliitto onnistui tässä edellisen kerran, vuonna 1988.

Fedrick Dacres on vuoden 2019 MM-hopeamitalisti. Kuvan toissavuoden Tokion olympialaiset päättyivät kuitenkin karsiutumiseen loppukilpailusta.
Fedrick Dacres on vuoden 2019 MM-hopeamitalisti. Kuvan toissavuoden Tokion olympialaiset päättyivät kuitenkin karsiutumiseen loppukilpailusta. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Jamaikalaisen kiekonheiton taso ei rajoitu vain Stonaan, Dacresiiin ja Smikleen. Heidän takanaan 21-vuotias Brandon Lloyd on heittänyt kuluvalla kaudella 65,32. Lisäksi viisi muuta heittäjää on päässyt yli 60 metrin.

Tulevaisuuden näkymä on vahva, sillä kymmenestä parhaasta jamaikalaisesta viisi on syntynyt 2000-luvulla ja ykkösmies Stonakin vuonna 1999.

Harvinainen maailmantilasto

Jamaikan kärkikolmikko on saanut viskoa limppua tasoonsa nähden hämmentävän rauhassa.

Siitä ovat pitäneet huolen Slovenian Kristjan Čeh, Ruotsin Daniel Ståhl, Liettuan Mykolas Alekna, Itävallan Lukas Weißhaidinger ja Samoan Alex Rose, jotka ovat paiskanneet kahden kilon pelivälineen tänä kesänä yli 70 metrin haamurajan.

Edellisen kerran useampi heittäjä rikkoi 70 metriä saman kauden aikana tasan 40 vuotta sitten. Kun ison sylivälin karpaasit saapuivat elokuussa 1983 Helsinkiin mittelemään historian ensimmäisistä MM-mitaleista, lähtölistalta löytyi peräti seitsemän heittäjää, joiden tilastotulos alkoi seiskalla.

Jamaikalla ei ollut tuohon aikaan ainuttakaan ainakaan tilastoista löytyvää kiekonheittäjää.

Tšekkoslovakian Imrich Bugar voitti historian ensimmäisen kiekonheiton MM-kullan Helsingissä kauden tasoon nähden vaatimattomalla tuloksella 67,72.
Tšekkoslovakian Imrich Bugar voitti historian ensimmäisen kiekonheiton MM-kullan Helsingissä kauden tasoon nähden vaatimattomalla tuloksella 67,72. Kuva: Bob Martin/Allsport/Getty Images

Nopea nousu kärjen tuntumaan

Kiekonheitto on omalaatuinen yleisurheilulaji siinä mielessä, että sen kilpailijat himoitsevat heittoihinsa vastatuulta. Sitä taas ei ole usein tarjolla suurilla stadioneilla, joten huipputuloksia nähdään arvokisoissa erittäin harvoin.

Esimerkiksi Saksan kiekkoihme Lars Riedel voitti 1990-luvulla uskomattomat viisi maailmanmestaruutta, muttei koskaan pystynyt rikkomaan MM-kisoissa 70 metrin rajapyykkiä. Myös Riedelin aikana jamaikalaiset loistivat poissaolollaan.

MM-historian ensimmäisen seiskakymppisen linkosi lopulta Liettuan Virgilijus Alekna, Helsingissä vuonna 2005.

Kaksi vuotta myöhemmin Osakassa alkoi kaksi jamaikalaisen yleisurheilun aikakautta: Bolt saavutti ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa, 200 metrin hopean, ja Jason Morganista tuli MM-historian ensimmäinen kiekkoringissä pyörähdellyt jamaikalainen. Morgan jäi karsinnan viimeiseksi tuloksella 55,32.

Bolt löi lopullisesti läpi vuotta myöhemmin Pekingin olympialaisissa, mutta ensimmäistä jamaikalaista olympiaedustajaa kiekossa saatiin odottaa Lontoon kisoihin 2012.

Tuskin kukaan osasi tuolloin ennustaa, että vuonna 2023 kiekkomiehet olisivat joukolla valokeilassa. Kun Jamaikalla pohditaan parhaillaan mitalimahdollisuuksia elokuun MM-kisoissa, Boltin perilliset ovat sivuosassa.

Voit keskustella aiheesta 30.6. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.

Suosittelemme