Hyppää sisältöön

Kolmelle miehelle tuomio marihuanakasvattamoista Pyhäjärvellä ja Sonkajärvellä

Liettualaiset miehet olivat kasvattaneet kannabista sitä varten vuokraamissaan tiloissa. Poliisi löysi kolme kiloa valmista marihuanaa sekä toisesta kasvattamosta kasvamasta noin viisi kiloa lisää.

Kannabiskasvin kukintoa mustalla taustalla.
Kannabiksen kukintoa tullilaboratoriossa. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Keijo Salokangas

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kolme liettualaista miestä huumausaineiden kasvattamisesta. Kaksi miehistä sai tuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja yksi mies avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Tuomiot vaihtelevat runsaasta vuodesta puoleentoista vuoteen ehdollista vankeutta.

Miehet olivat viljelleet ja yrittäneet viljellä myynti- tai muussa levittämistarkoituksessa hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena Pyhäjärvellä ja Sonkajärvellä. Poliisi teki kasvattamoihin kotietsinnät helmikuussa 2023. Poliisi ja tulli olivat tarkkailleet miehiä ja he olivat olleet televalvonnassa.

Toisen kasvattamon sato oli valmis, toisen vasta kasvamassa

Yksi miehistä oli vuokrannut Pyhäjärveltä kiinteistön kannabiskasvien viljelyä varten. Poliisi löysi kiinteistöltä lähes kolme kiloa kannabiskasveista valmistettua marihuanaa. Huumeet löytyivät kiinteistölle tehdystä salahuoneesta. Erä oli valmistunut jo vuoden 2022 marraskuussa.

Sonkajärveltä oli vuokrattu maatila, josta poliisi löysi kotietsinnässä taimivaiheessa olevia kannabiskasveja. Tilalla olevaan varastohalliin oli rakennettu kannabiskasvattamo. Sieltä löytyi huomattava määrä välineistöä kasvatusolosuhteiden parantamiseksi, kuten suurtehovalaisimia, tuulettimia ja lämpölamppuja. Lisäksi asuinrakennuksessa oli kasvatustelttaan tehty toinen kasvattamo.

Sonkajärven kasvattamosta olisi saanut valmista marihuanaa yli viisi kiloa, mikä nostaa oikeuden käsittelyssä olleiden rikosten yhteisen huumausaineen määrän yli kahdeksaan kiloon marihuanaa. Kaikkiaan määrästä olisi saanut yli 40 000 käyttöannosta.

Suosittelemme