Hyppää sisältöön

Viisi miestä syyllistyi oikeuden mukaan lukuisiin rikoksiin Imatralla – osa rikoksista tehtiin alaikäisinä

Miehet syyllistyivät muun muassa törkeään pahoinpitelyyn ja varkauksiin. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Lappeenrannan oikeustalon seinä.
Syytteet viittä miestä vastaan pantiin vireille 19.5.2023 Kuva: Tanja Heimonen / Yle
Stella Hag

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä lukuisista eri rikoksista. Osa rikoksista oli luonteeltaan törkeitä.

Miehet ovat oikeuden tuomion perusteella syyllistyneet muun muassa pahoinpitelyihin, ampuma-aserikoksiin, ryöstöihin sekä rattijuopumukseen. Tuomioita annettiin myös liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, varkauksista ja uhkauksista.

Oikeudenkäynnissä nostettiin yhteensä 44 syytettä joista yksi hylättiin. Miehet tunnustivat syyllistyneensä osaan rikoksista.

Rikokset tehtiin 3. elokuuta 2021 ja 12. huhtikuuta 2023 välisenä aikana. Rikoksista valtaosa tehtiin Imatralla.

Kaksi miehistä oli joidenkin tekojen aikana 15–17-vuotiaita. Nämä teot käsiteltiin oikeudessa nuorena rikoksentekijänä tehtyinä rikoksina.

Kahdelle ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Ne ovat pituudeltaan 2 vuotta ja 8 kuukautta sekä 1 vuosi ja 2 kuukautta.

Yksi miehistä tuomittiin neljä kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kahdelle miehelle käräoikeus tuomitsi sakot.

Ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomituilla tekijöillä oli myös aikaisempia, voimassa olevia rikostuomioita uusien rikosten tekohetkellä. Näistä osassa oli voimassa ehdollisia vankeustuomioita tai niiden koeaikoja.

Useat väkivaltateoista toistuivat

Toinen ehdottoman vankeusrangaistuksen saanut haki mielentilan selvitystä syyntakeisuuden selvittämiseksi. Oikeus hylkäsi pyynnön, koska ei nähnyt riittäviä syitä epäillä tekijän syyntakeisuutta.

Kyseinen mies syyllistyi 36 rikokseen, muun muassa törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä ja useampaan pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Oikeus luonnehtii miehen väkivaltaisen käyttäytymisen olleen vakiintunutta toimintaa ja ajanvietettä.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Suosittelemme