Hyppää sisältöön

Analyysi: Junnila-jupakka on surkea startti uudelle oikeistohallitukselle

Jo Säätytalolla nähty epäluottamus perussuomalaisten ja RKP:n välillä huipentui poikkeukselliseen näytelmään eduskunnassa, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Vilhelm Junnila.
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) keskiviikkona eduskunnan viimeisessä täysistunnossa ennen kesätaukoa. Kuva: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva
Jyrki Hara

Uusi kokoomuksen johtama oikeistohallitus on hädin tuskin päässyt töihinsä kiinni. Mutta jo nyt se on hajonnut sisäisesti eduskunnan äänestyksessä ja nimenomaan kysymykseen luottamuksesta.

Rutiininomaisen luottamusäänestyksen sijaan eduskunnassa nähtiin keskiviikkona sekava jännitysnäytelmä, jonka aikana ehdittiin ihmetellä, tuupertuuko koko hallitus lähtökuoppiinsa.

Hallituksen luottamuksen lisäksi kun piti punnita eduskunnan luottamus yksittäiseen hallituksen jäseneen, perussuomalaisten elinkeinoministeriin Vilhelm Junnilaan.

RKP äänesti hallitusohjelman puolesta, mutta opposition rinnalla Junnilaa vastaan.

Junnilan luottamuksesta äänestettiin opposition vaatimuksesta. Sinänsä yksittäisen ministerin saama epäluottamuslause oppositiolta ei ole uutta tai ihmeellistä, mutta hallituspuolue RKP:n toiminta äänestyksessä näyttää tulleen yllätyksenä sekä hallituskumppaneille että oppositiolle.

Täysin poikkeuksellisesti RKP:n kansanedustajien enemmistö, 7 edustajaa, käänsi peukalon alas hallituksen omalle ministerille. Vieläpä ennen, kuin tämä on toimessaan ehtinyt tehdä yhtään mitään. Loputkin ryhmästä äänestivät tyhjää. Junnilaan ei luota yksikään RKP:n kansanedustaja.

Eduskunnan täysistunnon äänestyksineen piti alkaa ryhmäkokousten jälkeen klo 10. Kaikki ryhmät saapuivatkin paikalle, mutta sitten alkoi tapahtua.

RKP:n Anna-Maja Henriksson marssitti ryhmänsä ulos salista pitämään uutta kokousta. Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) siirsi istunnon alkua kolmella vartilla.

Ilmeisesti puhemiehelle ja hallituspuolueiden johtajille selvisi vasta tuossa vaiheessa, että RKP pitää päänsä, eikä tue Junnilaa äänestyksessä. Ei, vaikka tämä jo aamuvarhain kävi tekemässä katumusharjoituksia RKP:n eduskuntaryhmän vieraana.

Aikalisä piti ottaa, jotta saatiin laskettua riittävällä varmuudella, että Junnila saa riittävän tuen äänestyksessä.

Mitä ilmeisimmin ainakin Anna-Maja Henriksson on vedonnut perussuomalaisten puheenjohtajaan Riikka Purraan, jotta Junnilan tilalle nimitettäisiin toinen henkilö. Purra on selvästi kieltäytynyt ja tehnyt tiettävästi Junnilan kohtalosta hallituskysymyksen.

Junnilan aiempi Hitler-huumori ja esiintyminen äärioikeistolaisten seurassa oli lopulta liikaa paitsi RKP:lle, myös yksittäisille kokoomuslaisille. Ainakin Ben Zyskowicz (kok.) jätti nappia kokonaan painamatta, vaikka oli salissa paikalla.

Petteri Orpo korosti ennen kaikkea luottamusta, kun hän päätti keväällä kutsua perussuomalaiset, RKP:n ja kristillisdemokraatit kokoomuksen johtamiin hallitusneuvotteluihin.

Mitään aitoa luottamusta varsinkaan RKP:n ja perussuomalaisten välille ei syntynyt Säätytalolla, vaikka hallitusohjelma syntyikin. Nyt hallitus aloittaa taipaleensa tilanteessa, jossa RKP haluaa kättelyssä ja julkilausutusti elinkeinoministeristä eroon.

Toki RKP:n Anna-Maja Henriksson vakuutti puolueensa kunnioittavan äänestystulosta, jonka mukaan Junnila nauttii eduskunnan luottamusta äänin 95–86. Ja saihan itse hallitusohjelma sentään kaikkien hallituspuolueiden tuen.

Silti on selvää, että Junnilan ympärillä nähty kuohunta on karmein mahdollinen alku Orpon hallituksen työskentelylle. Junnilan menneitä ja tulevia edesottamuksia seurataan edelleen tarkoin, eikä saaga ole välttämättä vielä kokonaan ohi.

Oppositio ei ole tästä pahoillaan.

Mutta oppitunnin sai sekin. Jos kaikki opposition kansanedustajat olisivat olleet äänestämässä, kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien äänet eivät olisi riittäneet pelastamaan Junnilaa.

Emme tosin tiedä, miten hallituspuolueet olisivat siinä tilanteessa toimineet.

Kun tärkeitä äänestyksiä jatkossa tulee eteen, oppositiopuolueet varmistanevat hyvissä ajoin, että niiden kaikki kynnelle kykenevät edustajat ovat salissa paikalla.

Suosittelemme