Hyppää sisältöön

RKP:n Sandra Bergqvist äänesti tänään omaa ministerikollegaa vastaan – Joakim Strand äänesti tyhjää, koska ei halunnut hallituksen kaatuvan

Suurin osa RKP:n edustajista äänesti tänään elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan luottamusta vastaan. Kolme kansanedustajaa äänesti kuitenkin hallituksen linjaa vastaan myös tyhjää.

Kansanedustajat Joakim Strand ja Mikko Ollikainen täysistunnossa 11.9.2019
RKP:n Vaasan vaalipiiriä edustavat kansanedustajat Joakim Strand (vasemmalla) ja Mikko Ollikainen (oikealla) äänestivät tyhjää ministeri Junnilan (ps.) luottamuksesta, kun suurin osa puolueesta äänesti luottamusta vastaan. Kuva: Pekka Tynell / YLE
Johanna Lehtola,
Isabel Nordberg,
Aliisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnassa äänestettiin tänään keskiviikkona elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) luottamuksesta.

Äänestys perustui Junnilan äärioikeistoon liittyviin puheisiin sekä vuonna 2019 tapahtumaan osallistumiseen, jolla oli kytkös äärioikeistoon.

Lisää: Ministeri Junnilan tekemisiä on vatvottu runsaasti viime viikot – kertaa tästä, mitkä asiat johtivat dramaattiseen luottamusäänestykseen

Hallituspuolue Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) kansanedustajista kukaan ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) äänesti aamupäivällä usean muun kansanedustajan tavoin elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) luottamusta vastaan.

Hallituspuolue RKP:n edustajista Junnilan luottamusta vastaan äänesti seitsemän edustajaa, tyhjiä ääniä oli kolme ja puolesta ei yhtäkään.

– Olen tehnyt Junnilan kanssa hyvää yhteistyötä saaristoasiainneuvottelukunnassa ja saaristo-asioissa. Nyt kyse oli kuitenkin eri asioista. Löytyi kytköksiä äärioikeistoon, ja se oli sellainen asia, mistä itse tunsin, että tässä meni rajani. Minun oli pakko äänestää luottamusta vastaan tässä asiassa, sanoo puolueensa varapuheenjohtaja Bergqvist.

Lisää: Kukaan RKP:stä ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta – Orpo: ”Heille tämä oli erittäin vaikea kysymys

Ljushårig leende kvinna.
RKP:n kansanedustaja ja ministeri päätti äänestää Junnilan luottamusta vastaan. Arkistokuva. Kuva: Carmela Johansson / Yle

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 95–86.

Joakim Strand ei halunnut hallituksen kaatuvan

Kaksi puolueen tyhjistä äänistä tuli Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta Joakim Strandilta ja Mikko Ollikaiselta. Kolmas tyhjä ääni tuli ahvenanmaalaiselta Mats Löfströmiltä.

Strand kertoo, että ei halunnut hallituksen kaatuvan Junnilan toimien vuoksi. Hän toteaa keskustelun pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa vaikuttaneen päätökseen.

– Meillä on pääosin erittäin hyvä hallitusohjelma. Myös läntisen Suomen ja Vaasan vaalipiirin kulmasta ja itse haluan lähteä sitä toteuttamaan.

Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra uhkasi kaataa hallituksen, jos Junnila joutuu eroamaan.

Strand uskoo myös siihen, että ministeri Junnila on ottanut tapahtuneesta opikseen.

– OIemme myös kuulleet ministeri Junnilaa ryhmässä. Hän vakuuttaa, että hänellä ei ole yhteyksiä näihin äärijärjestöihin. Hän on ollut hyvin pahoillaan ja pyytänyt anteeksi näitä vanhoja kuvioitaan.

Suomi-kuva syy tyhjän äänestämiseen

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Otto Anderssonin mukaan ryhmä kävi ennen äänestystä vakavan keskustelun ministeri Junnilan luottamuksesta.

Strand sanoo ryhmäkokouksen olleen kuitenkin tavanomainen.

– Totta kai siellä pystyi haistamaan, miten porukka äänestää, mutta jokainen kommentoi omalta osaltaan, eikä minulla sen kummemmin ole lisättävää muiden äänestyskäyttäytymiseen, hän sanoo.

Lisäksi Junnilan yhteistyökyky Vaasan energiateollisuudelle vaikutti Strandin päätökseen.

– En tunne itse hänen taustojaan, mutta sen tiedän, että hän on yhteistyökykyinen ja ymmärtää myös hyvin meidän energiaklusterin position ja potentiaalin, Strand sanoo.

Strandin mukaan Junnilan luottamusäänestyksen tuloksella saattaa olla haittaa Suomen imagolle maailmalla.

– On mahdotonta sanoa, mikä on konkreettinen vaikutus ja kuinka laajasti ne syytökset nyt oikeasti ovat esillä kansainvälisessä mediassa. Suomi-kuva on kuitenkin vahvin syy siihen, että en äänestänyt myöskään luottamuksen puolesta vaan äänestin tyhjää.

Suosittelemme