Hyppää sisältöön

Tuore ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen uskoo vetytalouden nousuun Suomessa: “Vihreän sähköntuotannon kasvu avainasemassa”

Harjavallan vetytehtaan työmaalla piipahtanut Mykkänen painottaa, että Keski-Euroopan maat eivät pysty kilpailemaan puhtaan sähkön tarjonnassa Suomen kanssa.

Ministeri Kai Mykkänen pitää Suomen kovana kilpailuvalttina puhdasta sähköä, jonka määrä halutaan kaksinkertaistaa tulevaisuudessa. Kuva ja video: Jenni Kivimäki / Yle
Mika Viljanen

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) saapui laatuaan ensimmäisen vetytehtaan työmaalle Harjavaltaan rajuilman keskellä.

Reilun vuoden kuluttua valmistuva vetytehdas on lähtölaukaus Suomen tavoitteille nousta keskeiseksi vedyntuottajaksi Euroopassa.

Työmaalla kohoaa rakenteilla olevan laitoksen seinät ja katto.
P2X Solutions -yhtiön vetytehdas valmistuu Harjavallan suurteollisuuspuiston alueelle runsaan vuoden kuluttua. Kuva: Jenni Kivimäki / Yle

Tuore vetytalousstrategia pitää mahdollisena, että Suomi tuottaisi vuonna 2030 yli 14 prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä. Strategiassa esitetään myös arvio, että vedyntuotanto voisi luoda jopa yli 100 000 työpaikkaa Suomeen vuoteen 2035 mennessä.

Mykkäselle kuuluvat ympäristöministeriön toimialan lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston asiat. Ministerin mukaan vetytalouden eteen Suomessa on laitettava monia asioita kuntoon.

– Esimerkiksi luvituksen pitää olla sujuvampaa. Nyt kymmenen vuotta kestävästä hankkeesta kuusi menee luvitukseen. Tämä aika pitää puristaa puoleen ja siihen meillä on hallitusohjelmassa tusinan verran konkreettisia lainmuutoskeinoja, Mykkänen toteaa.

Puhdas sähkö vetää Suomeen

Suomen keskeinen valtti kilpailussa vetytalouden investoinneista on tulevaisuudessa saatavilla oleva puhtaan sähkön tarjonta.

Ympäristö- ja ilmastoministerin mukaan Suomi pyrkii tuplaamaan sähköntuotantonsa, ja tässä asiassa Keski-Euroopan maat eivät pysty Suomen kanssa kilpailemaan.

– Edullisella puhtaalla sähköllä houkutellaan vedyntuottajia Suomeen. Haluamme, että vety myös jalostetaan Suomessa esimerkiksi kemian tuotteiksi ja polttoaineiksi, Mykkänen sanoo.

Ministerin mukaan valtion on myös käytettävä investointitukia uuden teknologian hankkeisiin. Samoin panostuksia pitäisi tehdä sähkön- ja vedynsiirtoverkkoihin.

– Muutkin maat tarjoavat tukia investoinneilla, ja meidän pitää pysyä kohtuullisesti tässä kilpailussa mukana strategiamme kannalta keskeisissä hankkeissa. Pääasia on kuitenkin se, että Suomen pitää olla paras paikka tuottaa puhdasta sähköä.

Suosittelemme