Hyppää sisältöön

Yle kysyi Anna-Maja Henrikssonilta, uhkasiko Riikka Purra hallituksen kaatamisella

Perussuomalaiset ja RKP ovat olleet napit vastakkain hallitusneuvotteluista lähtien. Yksikään RKP:n kansanedustajista ei äänestänyt keskiviikkona perussuomalaisen ministerin Vilhelm Junnilan luottamuksen puolesta.

Yle kysyi RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta Porissa, uhkasiko perussuomalaiset keskiviikkona kaataa hallituksen, jos elinkeinoministeri Vilhelm Junnila ei saisi eduskunnan luottamusta.
Anne Orjala,
Päivi Lakka
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen syntymisestä ehti kulua vain viikon verran, kun se kohtasi jo ensimmäisen kriisinsä.

Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP vaativat epäluottamuslauseessaan perussuomalaisen elikeinoministerin Vilhelm Junnilan eroa. Junnila sai eduskunnan luottamuksen täpärästi keskiviikkoisessa äänestyksessä, mutta yksikään RKP:n kansanedustaja ei äänestänyt hänen luottamuksensa puolesta.

Julkisuudessa on liikkunut tietoja, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra olisi uhannut hallituksen kaatamisella, mikäli Junnila joutuu eroamaan.

Yle kysyi asiaa RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta Porin Suomi-areenassa.

– Ymmärsin niin, että se ei ollut poissuljettua. Mutta se oli asia, johon olisi pitänyt ottaa kantaa, jos tässä äänestyksessä olisi käynyt toisin, Henriksson sanoo.

Ehdotitteko te Purralle, että Junnila olisi pistetty sivuun ja vaihdettu toiseen ministeriin?

– Minä ehdotin, että yritettäisiin löytää ratkaisuja, ettei tarvitsisi mennä äänestykseen.

Anna-Maja Henriksson.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson katsoo, että hallitus voi pysyä pystyssä, jos kaikilta puolueilta löytyy vastuunkantoa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Epäluottamusäänestyksen syynä olivat Junnilan esille tulleet äärioikeistoon liittyvät puheet sekä osallistuminen tapahtumaan, jolla on kytkös äärioikeistoon.

Junnila on kiistänyt yhteydet äärijärjestöihin.

Henriksson: RKP:llä on luottamus hallitusohjelmaan

Perussuomalaiset ja RKP olivat tukkanuottasilla jo pitkin hallitusneuvotteluja, ennen kaikkea maahanmuutosta ja kehitysavusta.

Nyt RKP:n kansanedustajilla ei ole luottamusta Junnilaan ministerinä.

– Eduskunta antoi kuitenkin luottamuksensa. RKP hallituspuolueena noudattaa tietysti eduskunnan tahtoa. Tilanne on hyvin erikoinen, Suomen historiasta ei vastaavaa muistaakseni löydetä, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan RKP:llä on luottamus hallitusohjelmaan.

– Se perusfundamentti on, että samassa hallituksessa ollaan ja yhteistyössä viedään hallitusohjelmahankkeet eteenpäin.

Henriksson sanoo, että RKP ei ole hallituksessa ”huvin vuoksi”.

– Se on meistä kaikista kiinni, kuinka hyvin tämä lähtee nyt käyntiin. Meillä on tahto tehdä yhteistyötä. Jos vastuunkantoa löytyy kaikilta, meillä on myös mahdollisuuksia onnistua.

Henrikssonin mukaan vastuu on nyt myös Junnilalla.

– Hän joutuu ja saa nyt näyttää, että hän on jättänyt kaikki nämä taakseen.

Perussuomalaiset eivät halukkaita kommentoimaan

Perussuomalaiset eivät ole olleet torstaina halukkaita kommentoimaan hallituksen jatkoaskelia Ylelle. Puheenjohtaja Riikka Purra kuvasi luottamusäänestykseen liittyvää tilannetta Ilta-Sanomien haastattelussa ”avohaavaksi”.

– On ihan selvää, että näin ei voi jatkua, Purra sanoi lehdelle.

Arto Luukkanen mikrofonien piirityksessä.
Perussuomalaiset eivät halunneet kommentoida Junnila-tapausta ja hallituksen jatkoaskelia Porissa. Kuvassa perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vakuutti Brysselissä, että hallitus on toimintakykyinen ja sitoutunut ohjelmansa toteuttamiseen.

Orpon mukaan hallituksen sisäisestä tilanteesta keskustellaan ensi viikolla. Hänen mukaansa Junnilan luottamuskysymys käydään läpi perusteellisesti.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella siitä perjantaihin 30.6.23 klo 23:een saakka.

Suosittelemme