Hyppää sisältöön

Ylen asumistukipeli näyttää, millaista ampiaispesää Orpon hallitus aikoo sohaista

Hallitus kaavailee opiskelijoiden asumistukeen uutta tukimuotoa, vaikka järjestelmä on jo nyt äärimmäisen vaikeaselkoinen. Ylen peli paljastaa opiskelijoiden kompastuskivet.

Piirroskuvassa on nuoren miehen hahmo, jonka käsi on ojentuneena eteenpäin. Kädessään hänellä on puhelin, jonka ruudulla näkyy Ylen asumistukipeli, jossa autetaan Olli Opiskelijaa hakemaan asumistukea. Miehellä on punainen paita ja punavihreä lippalakki ja kasvoillaan kysyvä ilme. Kuvan taustalla on kuukausikalenterin sivuja.
Ylen asumistukipelissä voit yrittää ratkoa yllättävän vaikeita kysymyksiä, joita opiskelijat saattavat joutua selvittämään Kelan kanssa. Kuva: Venla Tirkkonen
Alberto Politi,
Venla Tirkkonen,
Henri Forss

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yleisen asumistuen nostaminen tarkoittaa usein opiskelijoille paljon perehtymistä ja säännöllisiä paperitöitä.

Asumistukea saadakseen hakijan pitää muistaa raportoida Kelalle useista eri elämäntilanteiden muutoksista. Osa opiskelijoista pelkää, että hallitus tekee asumistuen nostamisesta entistäkin monimutkaisempaa.

Kesäkuussa julkistetun hallitusohjelman mukaan ”opiskelijoiden yleisen asumistuen rinnalle selvitetään ja kehitetään yhteisasumista suosiva ja taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto”.

Lue lisää: Laskuri näyttää, paljonko asumistuki putoaa – opiskelijalle ja asunnonomistajalle tulos on karu

Joensuussa venäjän kieltä ja kääntämistä opiskeleva Lidia Backlund toivoo, että hallitus muokkaisi ennemmin asumistukimallista helpommin ymmärrettävän. Nyt Backlund joutuu usein soittamaan Kelaan saadakseen selvyyttä asumistuen ehtoihin.

– Aina on sellainen huoli, että teenköhän jotain väärin ja tuet lähtee alta, Backlund kertoo.

Opiskelijoita mietityttää usein esimerkiksi se, milloin ja mitä Kelalle pitää ilmoittaa kesätöiden alkamisesta tai päättymisestä.

Testaa alla olevassa Ylen pelissä, miten hyvin osaisit auttaa asumistuen kanssa kipuilevaa Olli Opiskelijaa.

Voit saada hyödyllisiä vinkkejä peliin tästä jutusta.

Miten hyvin pärjäsit asumistukipelissä? Voit kommentoida juttua tiistaihin 11. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme