Elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) ”vitsailu” Natsi-Saksasta ja äärioikeistoviittaukset tuottavat suomalaisille yrityksille ylimääräistä päänvaivaa.
Ylen tekemän soittokierroksen perusteella yritykset harkitsevat nyt uudella tavalla, haluavatko ne osallistua Junnilan johdolla tehdyille vienninedistämismatkoille.
Elinkeinoministerien perustehtäviin ovat vuosikymmeniä kuuluneet ulkomaanmatkat, joilla pyritään auttamaan suomalaisyritysten vientiponnisteluja. Usein ministerin matkassa kulkee mukana yritysjohtajista koostuva valtuuskunta.
Nämä ministerin vetämät vienninedistämismatkat ovat yrityksille ”valtion tarjoama arvovaltapalvelu”, kuten asian ilmaisee Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomala.
Merus Power on vajaa sata henkilöä työllistävä yritys, joka myy ja valmistaa sähkövarastoja esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloiden yhteyteen.
Juuri tämän kaltaisille pienille, mutta kansainvälistymistä hakeville yrityksille ministerin vetämät matkat ovat tärkeitä. Useat yritykset sanoivat Ylelle, että pyrkivät varomaan kommenttejaan, koska toivoivat, että asiasta ei syntyisi haittaa Business Finlandin järjestämille vienninedistämismatkoille.
Yritykset käyttävät matkoihin aikaa ja rahaa, koska ministerin arvovalta avaa ovia, joita yksittäinen yritys ei ehkä pääsisi edes näkemään. Näiden ovien takana yritykset pääsevät puheisiin kohdemaan yritysten ja poliittisten päättäjien kanssa helpommin kuin omin voimin.
Vientimatkoilla rakennetaan maakuvaa
Vienninedistämismatkoilla luodaan yritysten välisiä yhteyksiä, mutta rakennetaan myös mainetta. Ainakin oppositiosta katsottuna Junnila on kuitenkin päinvastoin vahingoittanut Suomen maakuvaa.
Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiöksi itseään luonnehtivan Goforen toimitusjohtaja Mikael Nylund sanoo, että ministerin maineen kolhut vaikuttaisivat pohdintaan osallistuako vai ei vientimatkalle, jos päätös olisi tehtävä nyt.
– Kyllä sitä punnittaisiin. Ministerin persoona ja tausta vaikuttaisivat harkintaan, mutta eivät ne ole ainoita asiaan vaikuttavia tekijöitä.
Nylundin mukaan päätökseen vaikuttaisi sekin, mihin matka suuntautuisi ja millaisia tapaamisia se tarjoaisi. Hän arvioi, että Junnilan maineessa on tahra, joka ei ole vain väliaikainen, vaan pysyy koko ministerikauden.
Ministeristä mainehaitta
On vaikea arvioida, saati mitata, miten ministerin maine vaikuttaa yritysten vientiponnisteluihin.
Myös musiikkialalle työ- ja elinkeinoministeriö on tärkeä viennin mahdollistaja, ja ministerin merkitys on siinä mielessä olennainen, toteaa Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen sähköpostitse.
– Mutta elinkeinoministerillä ei henkilönä ole suurta roolia musiikkiviennissä. Musiikkivientiä tekevät alan ammattilaiset ja yritykset, hän kirjoittaa.
Music Finlandin tehtävänä on edistää suomalaisen musiikin elinvoimaisuutta ja kansainvälistymistä.
Mannisen mukaan suomalaisen musiikin kansainvälistymisessä näkyvin rooli on kuitenkin itse musiikilla, siis esimerkiksi artisteilla, bändeillä ja säveltäjillä.
Mutta maineellakin on merkitystä. Niinpä otsikot elinkeinoministerin natsikytköksistä kansainvälisessä lehdistössä voivat vaikuttaa suomalaisen musiikin viennin mahdollisuuksiin.
– Kaikenlainen negatiivinen näkyvyys saattaa vaikuttaa esimerkiksi yhteistyökumppaneihimme niin koti- kuin ulkomailla. Organisaationa sanoudumme irti aivan kaikenlaisesta ääriajattelusta sekä ääriliikkeistä, Manninen kirjoittaa.
Music Finland on sitoutunut Yhdenvertainen musiikkiala -hankkeen toimintaperiaatteisiin.
Mainehaitta koko ministerikaudeksi tai ainakin syksyyn
Myös konsulttiyhtiö Goforen Nylund uskoo Junnilan taustan olevan haitta maineelle.
– En osaa sanoa, kuinka paljon maine vaikuttaa, mutta kyllä sillä on vaikutusta, Nylund sanoo.
Gofore kertoo itse pyrkivänsä rakentamaan maailmaa, joka on ”sekä eettinen että digitaalinen”.
Yhtiö oli mukana elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) matkalla Tansaniaan ja Keniaan tammi-helmikuun vaihteessa. Samalla matkalla oli mukana myös pääkaupunkiseudulla toimiva ammattikorkeakoulu Metropolia rakentamassa yhteyksiä kansainvälisiin opiskelijoihin.
Metropolian varatoimitusjohtaja Simo Mustila arvioi uuden ministerin ”vitsailun” unohtuvan ennen pitkää, kunhan Junnilan taustasta ei paljastu uusia yllätyksiä.
– Jos matka olisi ensi viikolla, maineesta voisi olla ”bad williä” (haittaa) mukana oleville yrityksille, mutta luulen, että syksyllä kohu on jo laantunut.
Mustila tosin arvelee, että esimerkiksi Israelissa Junnilan tekemiset muistetaan pitkään.
Metropoli omistaa koulutusvientiyhtiö Eduexcellensen yhdessä Laurean ja Haaga-Helian kanssa. Aiemmilla ministerien vienninedistämismatkoilta on saatu Mustilan mukaan selvää hyötyä, kun ministerin arvovalta on nopeuttanut yhteysverkostojen rakentamista.
Vienninedistämismatkat järjestää kansainvälistymispalveluita yrityksille tarjoava Team Finland -organisaatio, jossa Business Finland hoitaa käytännön järjestelyt.
Matkoista vastaavan johtaja Maria Westerholmin mukaan ministerien vienninedistämismatkoille on aitoa tarvetta. Korona-aikana suuri osa matkoista korvautui etätapaamisilla, mutta nyt matkojen määrä on taas nousussa.
vuosi | Team Finland -vierailut Suomesta, kpl |
2018 | 54 |
2019 | 34 |
2020 | 13 (korona) |
2021 | 14 ja 24 etänä (korona) |
2022 | 39 |
– Tietyt ovet vaativat isot avaimet. Ministerin status antaa arvovaltaa, Westerholm kiteyttää.
Hän ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka paljon ministerin oman maineen tahrat vaikuttavat matkamenestykseen.
– Tehtävässä parhaita ovat ministerit, jotka ovat vienninedistämisestä kiinnostuneita, Westerholm muotoilee.
Yritysjohtajat eivät halua ottaa julkisesti vahvoja kantoja ministereihin.
Eräs nimettömänä pysyvä suurehkon pörssiyhtiön toimitusjohtaja arvioi, että ministerin vienninedistämismatkoilla ”isoin arvo on sillä, että titteli avaa ovia”.
Näkemykset vaihtelevat siitä, kuinka pitkäaikainen vaikutus Junnilan ympärillä vellovalla kohulla on.
Erään pörssiyhtiön toimitusjohtaja luonnehtii Junnilan tilannetta kuin ”ehdonalaiseksi, jossa mitään ohilyöntejä ei saa enää tulla”.