Hyppää sisältöön

Laskuri näyttää, paljonko asumistuki putoaa – opiskelijalle ja asunnonomistajalle tulos on karu

Hallitus aikoo uudistaa asumistukea. Omistusasujat menettävät tuen kokonaan ja opiskelijat saavat vuodessa satoja euroja vähemmän. Ylen laskuri näyttää, miten paljon asumistuki laskee eri elämäntilanteissa.

Kuvassa on mustavalkoinen käsi, joka pitelee älypuhelinta. Puhelimen ruudulla on Ylen asumistukilaskuri, joka näyttää, mitä vaikutuksia uudella hallitusohjelmalla on asumistukeen eri skenaarioissa. Taustalla näkyy asunnon keittiö sinisen eri sävyissä.
Yleiseen asumistukeen suunnitellaan muutoksia. Tuen taso laskee ja sen arvioimiseen tuodaan takaisin vanhoja käytäntöjä. Kuva: Venla Tirkkonen
Kosma Rönkä,
Joel Kanerva,
Venla Tirkkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uusi hallitus haluaa säästää asumistuesta.

Vuokra-asunnossa asuvalle helsinkiläiselle pariskunnalle hallituksen esitykset vähentävät asumistukea 245 eurolla. Tämä tarkoittaa yli 2 900 euron vuosittaista tulonmenetystä.

Opintorahan ja asumistuen varassa elävän korkeakouluopiskelijan toimeentulo voi heikentyä yli 70 eurolla kuukaudessa ja vuodessa 858 eurolla.

Muutoksia on tulossa jokaisen yleiseen asumistukeen, Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen sanoo.

Alla olevasta laskurista voit tutkia, miten asumistuen määrä muuttuisi uudistusten jälkeen eri elämäntilanteissa.

Laskuri näyttää esimerkkitilanteita, joista voi arvioida, miten suunnitellut muutokset tukeen vaikuttavat.

Kelan sivuilla voi laskea tarkasti, minkä verran asumistukea voi tällä hetkellä saada.

Lue myös: Hallitus leikkaa työttömältä ansiosidonnaista - katso miten paljon menettäisit

Muutoksia saa odottaa vuonna 2024

Hallitus hakee kautensa aikana toteuttavista asumistuen muutoksista 363 miljoonan euron säästöjä. Eläkeläisten asumistukeen ei kuitenkaan kosketa.

Asumistukeen suunniteltavat muutokset eivät tule heti voimaan. Hallitusohjelman mukaan hallitus esittää lainsäädäntömuutokset asumistukeen vuonna 2024.

Lisäksi opiskelijoiden yleisen asumistuen rinnalle suunnitellaan yhteisasumiseen houkuttelevaa vaihtoehtoa ja asumistukikustannusten osittaista siirtämistä kunnille.

Hallitus ennustaa, että suunnitelman mukainen asumistuen uudistaminen lisää työllisyyttä 1 900 ihmisellä.

Taso pienenee, työstä rokotetaan enemmän ja helsinkiläisten enimmäistuki vähenee

Hallitus tavoittelee sitä, että asumistuki korvaa jatkossa pienemmän osan asumisen kustannuksista ja että tuloista rokotetaan enemmän.

Yleinen asumistuki kattaa nykyään 80 prosenttia hyväksytyistä asumismenoista, josta on vähennetty tuloista riippuva omavastuu.

Hallitus haluaa vähentää asumistuen tasoa 80 prosentista 70 prosenttiin.

Lisäksi asumistuesta aiotaan poistaa 300 euron ansiotulovähennys. Nykyään asumistuen hakija saa ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa asumistuen suuruuteen.

Myös perusomavastuuta halutaan nostaa 42 prosentista 50 prosenttiin. Tämä tarkoittaa sitä, että tuloista vähennetään asumistukea aikaisempaa enemmän.

Helsinkiläisen tukeen huomioitava asumiskustannusten enimmäismäärä laskee samalle tasolle muun pääkaupunkiseudun kanssa.

Helsingissä katsotaan tällä hetkellä tukeen yksinasujan asumismenoja 582 euroon asti, kun muualla pääkaupunkiseudulla luku on 563 euroa.

Omistusasuntojen asumistuki lakkautetaan ja varallisuusrajat palaavat

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että omistusasuntoon ei voi jatkossa hakea asumistukea. Tällöin omistusasunnossa asuvan tuki voi pudota 465 euron enimmäismäärästä nollaan.

Kelan Signe Jauhiaisen mukaan pienituloisten omistusasukkaiden voi olla vaikeaa tulla toimeen ilman asumistukea.

– Yksilöllä voi olla esimerkiksi ostettu omistusasunto, minkä jälkeen hän on jäänyt työttömäksi ja tulot pienentyneet. Tällöin ei enää saisi asumistukea omistusasunnon juokseviin kuluihin.

Hallitus aikoo myös palauttaa varallisuusrajat asumistukeen.

10 000 euron ylittävästä varallisuudesta 20 prosenttia aiotaan ottaa huomioon tuen määrittämisessä. Asumistukea ei saisi enää yli 50 000 euron varallisuudella.

Tukeen ei kuitenkaan vaikuta tuottamaton omaisuus kuten auto, omassa käytössä oleva kiinteistö tai kesämökki.

Yrittäjien asumistuesta pyritään tukkimaan porsaanreikä

Hallitus tahtoo, että yrittäjien asumistukea arvioitaessa lasketaan taas YEL-työtulojen, eli yrittäjän työpanoksen rahassa mitatun arvon, sijaan kaikki todelliset tulot.

Aikaisemmin on uutisoitu, miten moni yrittäjä pitää YEL-tulon eli käytännössä palkkansa alhaisena säästääkseen YEL-maksuissa. Tämä on mahdollistanut asumistuen saamisen todellisuudessa suurillakin yrityksen kautta tulevilla tuloilla.

Nyt hallitus tavoittelee paluuta vuotta 2010 edeltävään käytäntöön, jossa huomioidaan kaikkia tuloja.

Jauhiaisen mukaan muutos ei välttämättä heikennä yrittäjän asumistukea.

– Riippuu siitä, minkälaisen YEL-tulon yrittäjä on itselleen ilmoittanut. Jos YEL-tulot vastaavat todellisia tuloja, asumistukeen ei tule juurikaan muutosta, Jauhiaisen sanoo.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Teemu Lyytikäinen ja Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Jenny Kasongo keskustelevat, miten asumistuen suunnitellut muutokset vaikuttavat ihmisten arjessa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 1.7. kello 23 saakka.

Suosittelemme