Hyppää sisältöön

Maahanmuutto riitautti EU-johtajien huippukokouksen – yhteistä näkemystä ei löytynyt yöhön venyneissä neuvotteluissa

Puola ja Unkari vastustavat reilumpaan taakanjakoon tähtäävää turvapaikkapolitiikan kokonaisuudistusta. Kokouksessa keskusteltiin myös Ukrainan tukemisesta.

Petteri Orpo
Pääministeri Petteri Orpo toivoo, että EU-johtajat löytäisivät yhteisen näkemyksen siitä, miten maahanmuuttopainetta Eurooppaan voisi vähentää. Kuva: EPA-EFE
Rikhard Husu

BRYSSEL EU-maiden johtajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen maahanmuuttoon liittyvistä päätelmistä aamuyöhön venyneissä neuvotteluissa Brysselissä.

Taustalla on Puolan ja Unkarin tyytymättömyys EU:n turvapaikkapolitiikan uudistukseen. Keskustelut jatkuvat tänään aamupäivällä.

– Katsotaan nyt saadaanko siitä huomenna sitten päätelmiä aikaan, pääministeri Petteri Orpo (kok) totesi tavatessaan Brysselin toimittajia ensimmäisen kokouspäivän jälkeen.

Puola ja Unkari vastustavat EU:n turvapaikkapolitiikan uudistusta, joka lisäisi jäsenmaiden välisiä vastuita maahanmuuttajien vastaanottamisesta.

Maat jarrutivat myös Eurooppa-neuvoston päätelmiä maahanmuuttoon liittyen.

Orpo: Euroopan on varauduttava

Ylen näkemissä päätelmäluonnoksissa korostetaan siirtolaisuuden juurisyihin ja ihmissalakuljetukseen puuttumista.

Päätelmissä pahoitellaan myös Välimerellä tapahtunutta onnettumuutta, joka vaati satojen siirtolaisten hengen.

Orpo toivoo, että EU-johtajat löytäisivät yhteisen näkemyksen siitä, miten maahanmuuttopainetta Eurooppaan voisi vähentää.

– Toivon, että huomenna löydetään ratkaisuja, joissa nimenomaan keskityttäisiin siihen, millä me voisimme vähentää maahanmuuttopainetta Eurooppaan.

Maahanmuuttoon liittyvät haasteet eivät katoa päätöksiä lykkäämällä, Orpo toteaa. Päätöksiä on hänen mukaansa tärkeä tehdä, jotta EU-olisi paremmin varautunut, jos Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä kasvaa.

Selkeät päätelmät Ukrainasta

EU-johtajat keskustelivat myös tuen lisäämisestä Ukrainalle. Neuvoston päätelmissä korostetaan pitkäjänteisen talousavun merkitystä Ukrainalle.

– Unioni osoittaa vahvaa kokonaisvaltaista turvallisuuden takaamista Ukrainalle, sekä sotilaallista apua, taloudellista tukea, sanktioita ja pitkäaikaista sitoutumista, Orpo sanoo.

EU-johtajat kuulivat myös presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin arviot viime päivien tapahtumista.

- (Venäjän) sisäisestä tilanteesta on valtava määrä spekulaatioita ja arvioita, mutta kukaan ei voi julistaa, että tässä on se oikea totuus, Orpo toteaa.

Yleinen arvio tilanteesta on, että presidentti Putinin asema on heikentynyt, Orpo toteaa. Merkkejä siitä, että Venäjän tahto voittaa sota olisi vähentynyt ei puolestaan ole nähtävissä

– Tällä hetkellä ei ole nähtävissä mitään sellaista, mikä antaisi uskoa siihen, että Venäjän kyky tai halu sotia olisi vähentynyt, Orpo sanoo.

Suosittelemme