Hyppää sisältöön

Enonkosken terveysasema kiinni viideksi viikoksi, kunta kuuli sulusta hyvinvointialueen tiedotteesta

Enonkoskelta matkustetaan terveysaseman sulun aikana hoitoon Savonlinnaan. Matka voi olla jopa 70 kilometriä.

Anonyymi lapsi kävelee kyynärsauvoilla metsässä.
Esimerkiksi rokotukset ja hoitotarvikkeet on sulun aikana haettava kauempaa. Arkistokuva. Kuva: Nella Nuora / Yle
Henni Jokinen,
Antti Seppälä

Enonkosken terveysasema on suljettu 6. elokuuta saakka.

Enonkosken kunnassa sulusta kuultiin hyvinvointialue Eloisan tiedotteesta keskiviikkona, mutta terveysaseman todellinen sulkuaika selvisi vasta perjantaina.

– Meille tuli ilmoitus, että se on heinäkuun 24. päivän paikkeille, mutta työntekijä informoi, että todellisuudessa terveysasema on kiinni elokuun kuudenteen saakka, sanoo Enonkosken kunnanjohtaja Minna Laurio.

– Tiedotus meni monestakin syystä myöhäiseksi, ei sitä ollut tarkoitus näin myöhään laittaa. Inhimillisiä asioita tapahtui, väärinymmärryksiä, sanoo Eloisan tulosaluepäällikkö Heli Järnefelt.

Vastaanotolle kymmenien kilometrien päähän

Enonkoskelaiset hoidetaan sulun ajan Savonlinnassa. Matkaa tulee Enonkosken reuna-alueilta 70 kilometriä suuntaansa.

Jos asia hoituu etänä, reissuun ei tietenkään tarvitse lähteä. Eloisalla onkin varsin kattavat digipalvelut, mutta kunnanjohtaja Laurio on huolissaan etenkin iäkkäämmästä väestöstä.

– Väestöstämme noin 39 prosenttia on yli 65-vuotiaita, ja osalla on vaikeita toimintakyvyn vajauksia. Sitä pelkään, että osa vaivoista jää hoitamatta. Harva terveysongelma paranee pitkittämällä.

Laurio viittaa myös joihinkin hoitoihin tarvittaviin jatkuviin kontrollikäynteihin. Esimerkiksi veritulppien ehkäisyyn ja hoitoon käytettävä varfariini vaatii säännöllistä kontrollointia.

Pieniä suljettu ennenkin

Pienempiä terveysasemia nykyisen Eloisan alueella on suljettu jo vuosien ajan. Tulosaluepäällikkö Heli Järnefelt sanoo, että sulkujen tarkoituksena on turvata palvelut, vaikka sitten vähän kauempana.

– Henkilökunnan rekrytoinnissa on ollut haasteita. Henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi suljemme pieniä yksiköitä kesäksi, hän sanoo.

Eloisa on laajentamassa etävastaanottoja alueellaan. Se on ottamassa digipalveluihinsa mukaan muun muassa mukaan ravitsemusterapian. Etäfysioterapia alkaa ensi viikolla.

Eloisan tulosaluepäällikkö Viivi Kaasinen sanoo, että etävastaanottojen lisääminen palvelee kaikkia. Ne nopeuttavat hoitoonpääsyä, ja palveluja pystytään tarjoamaan laajemmalle alueelle.

Tällä hetkellä Eloisalla on esimerkiksi digilääkärin ja -sairaanhoitajan chat-palvelu.

– Ne korvaavat jo joitain vastaanottoja, ja tarjoavat vaihtoehtoisen palvelumuodon kivijalkapalveluiden rinnalle. Tulevaisuudessa osuus kasvaa, ja siirrytään yhä enemmän sähköiseen maailmaan, mikä on hyvä sikälikin, että meillä on pitkiä välimatkoja, sanoo Järnefelt.

Suosittelemme