Hyppää sisältöön

Pelkosenniemen tilinpäätös saatiin hyväksyttyä viime hetkellä ja minimimiehityksellä

Pelkosenniemen valtuusto sai tilinpäätöksen hyväksyttyä viimeisenä mahdollisena päivänä. Kunnan tulos parani energiatuottojen takia.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija.
Pelkosenniemellä on ollut pulaa valtuutetuista, mikä on vaikeuttanut kunnanvaltuuston työskentelyä. Kuvituskuva. Kuva: Miikka Varila / Yle
Eelis Rytkönen

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto sai viime tingassa käsiteltyä viime vuoden tilinpäätöksen.

Lain mukaan edellisen vuoden tilinpäätös pitää käsitellä valtuustossa kesäkuun loppuun mennessä, ja Pelkosenniemi hyväksyi tilinpäätöksensä perjantaina.

Onnistunut käsittely ei ollut itsestäänselvää, sillä kunnassa on pulaa valtuutetuista.

– Vähän oli pieni jännitysmomentti, että saadaanko se lain määräämä yhdeksän valtuutettua paikalle, valtuuston puheenjohtaja Kati Nenonen (Pyhä-Pelkosenniemi -ryhmä) kertoo.

Nyt paikalla oli tilinpäätöksen käsittelyn aikana tasan yhdeksän valtuutettua. Se on vähimmäismäärä, jotta 13-paikkaisen valtuuston kokous on päätösvaltainen. Kesäkuun puolivälissä pidettyyn kokoukseen ei osallistunut riittävästi valtuutettuja.

Valtuuston tilannetta on vaikeuttanut yhden valtuutetun kuolema ja usean valtuutetun eronpyynnöt. Ongelmana on myös varavaltuutettujen puute. Valtuutettujen pulasta kirjoitti ensimmäisenä Lapin Kansa.

Erityisiä seuraamuksia tilinpäätöksen hyväksymisen viivästymiselle tuskin olisi tullut, sillä syy olisi ollut valtionhallinnon näkökulmasta hyväksyttävä.

Pelkosenniemi ylsi lähes kaksi miljoonaa euroa plussalle

Pelkosenniemen kunnan taloutta paransivat energiayhtiö Kemijoki Oy:lta saadut tuotot, joihin vaikutti korkea sähkön hinta. Lisäksi terveydenhoitokulut olivat arvioitua pienemmät.

Pelkosenniemen viime vuoden tilikauden tulos oli noin 1,98 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja on 2,08 miljoonaa euroa parempi talousarvioon verrattuna.

Parannusta edellisvuoteen verrattuna oli noin miljoona euroa.

Pelkosenniemi on ainoa Itä-Lapin kunta, jossa väkiluku kasvoi viime vuonna. Kunnassa oli Tilastokeskuksen mukaan viime joulukuun lopussa 942 asukasta.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme