"Tämä hallitus toimii yhdessä tai ei ollenkaan", painottaa Purra – Orpon mukaan pelisäännöt käydään nyt läpi
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila ilmoitti perjantaina aikovansa erota. Yle seuraa tässä jutussa tilanteen kehittymistä.
Tekijät
Toni Joukanen
Anna Näveri
Greta Virranniemi
Laura Kangas
Veikko Eromäki
Jaakko Mannermaa
Idalotta Nousiainen
Katri Tihilä
Riina Mäentausta
Tuukka Tervonen
Viivi Koivistoinen
Nina Keski-Korpela
Jussi-Pekka Panttila
Tuomas Rimpiläinen
Linnea Pitkänen
Satu Krautsuk
•
Tästä on kyse:
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) pyysi eroa. Hän perustelee päätöstään muun muassa näin: "Hallituksen jatkon ja Suomen maineen perusteella näen, että minun on mahdotonta tyydyttävällä tavalla jatkaa ministerinä."
Petteri Orpon (kok.) mukaan hänen ja Junnilan "vakavahenkisen keskustelun" jälkeen on tullut ilmi niin paljon asioita, että jatko ministerinä kävi mahdottomaksi.
Päivi Räsänen (kd.) nosti torstaina esiin Junnilan aiemman kirjallisen kysymyksen afrikkalaisten ilmastoaborteista. Räsänen kertoo, että kyseessä oli valtiopäivätoimi, jota ei voi selittää huumoriksi.
Junnilan aiemmat äärioikeistoon viittaavat puheet ja vitsailu natsisymboleilla nousivat julkisuuteen juhannuksen alla.
Junnila sai 28.6.2023 pidetyssä luottamusäänestyksessä eduskunnan luottamuksen äänin 95–86. Hallituspuolueista vain RKP äänesti luottamusta vastaan.
Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) kirjoitukset ovat nousseet tarkasteluun ministeri- ja puoluekollega Vilhelm Junnilan eroon johtaneiden käänteiden myötä.
Rantanen on viitannut väestönvaihtoon jakaessaan tekstejä väestörakenteesta. Sisäministeriö pitää salaliittoteoriaa väestönvaihdosta yhtenä äärioikeiston perusteluista väkivallalle.
STT tai Yle eivät tavoittaneet Rantasta kommentoimaan asiaa. Hän viittasi siihen kuitenkin Twitterissä illansuussa.
– En usko salaliittoihin. Tilastojen osoittama väestöpaine Eurooppaan ja sitä seuraava demografinen muutos on tosiasia. Maahanmuuton seurauksista on voitava puhua myös tältä osin ilman leimaantumista, Rantanen kirjoittaa.
Junnilan kanssa ministerisalkun jakava Sakari Puisto ei toistaiseksi kommentoi tilannetta
Sakari Puisto (ps.) on kertonut olevansa valmis aikaistamaan omia ministerivastuitaan, jos pyyntö siihen tulee. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Junnilan kanssa ministerisalkun jakavan Sakari Puiston (ps.) avustaja kommentoi perjantaina Ylelle, ettei Puistolla ole toistaiseksi kommentoitavaa Junnilan erosta tai omasta ministerivastuustaan.
Puisto kertoi aiemmin Ylelle, että voisi ainakin harkita oman ministerivastuunsa aikaistamista, jos pyyntö tulisi.
– Tietysti jos tällainen kysymys tulisi eteen, kyllä harkitsisin. Mielestäni aloite pitää tulla toisaalta, hän kertoi.
Sakari Puistosta on tarkoitus tulla kahden vuoden päästä Suomen elinkeinoministeri. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Pesti oli jaettu hänen ja Vilhelm Junnilan välillä.
Arto Satosen mukaan ministereitä ei tiedotettu Junnilan erosta etukäteen
Työministeri Arto Satonen kuvattuna kesäkuussa. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Työministeri Arto Satonen (kok.) kuuli Junnilan erosta ensimmäisen kerran perjantaina mediasta.
Hänen mukaansa ei ole yllättävää, ettei merkittävästä päätöksestä ehditty tiedottaa ministereitä etukäteen.
– En varsinaisesti yllättynyt. Nämä tilanteet ovat aika nopeita. Olennaista on, että hän teki ratkaisun ja uskon, että se on hyväksi koko hallituksen yhteistyölle.
Satonen arvioi, että hallituksella on hyvät edellytykset jatkaa eteenpäin yhdessä.
– Hallitus lähtee tietysti toteuttamaan omaa ohjelmaansa. Perussuomalaiset tekee oman ratkaisunsa siitä, kuka korvaa Junnilan, hän toteaa.
Mitä ajattelet siitä, että kokoomus antoi vielä pari päivää sitten luottamuksensa Junnilalle?
– Olemme sitoutuneita siihen, että hallituspohja toimii. Näitä uusia asioita on tullut äänestyksen jälkeen ilmi. Nyt asia on mielestäni pois päiväjärjestyksestä ja jatkamme hallitusohjelman toteuttamista.
Jaakko Mannermaa
Purra: Hallitus toimii yhdessä tai ei ollenkaan
Riikka Purra kommentoi Junnilan eroa myös tänään. Kuvassa Purra eduskunnassa tiistaina. Kuva: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää Vilhelm Junnilan päätöstä erota ministerin tehtävästä äärimmäisen raskaana mutta suoraselkäisenä.
– Syytösten paineessa Junnilalla riitti voimaa nähdä kokonaiskuva ja asettaa Suomen etu kaiken muun edelle. Hän osoitti olevansa päätä pidempi kuin moni häntä nyt kritisoinut taho, Purra kirjoittaa Twitterissä.
Purra kertoo ikäväkseen nähneensä, että "syytösten joukossa vilisi väitteitä, joilla ei ollut minkäänlaista totuuspohjaa".
Purran mukaan perussuomalaiset ei voi tehdä työtä Suomen hyväksi nyt nähdyillä tavoilla. Pelisääntöjen on pidettävä ja hallituksen toimittava yhtenäisesti, hän kirjoittaa.
– Sanon tämän nyt niin painokkaasti kuin voin: tämä hallitus toimii yhdessä tai ei ollenkaan.
Tuomas Rimpiläinen
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi EU-huippukokouksen yhteydessä Brysselissä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hän on tyytyväinen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) päätökseen erota.
– Se oli oikea ja ainut mahdollinen ratkaisu, Orpo sanoi.
Orpon mukaan hänen ja Junnilan "vakavahenkisen keskustelun" jälkeen on tullut ilmi niin paljon asioita, että Junnilan jatko ministerinä kävi mahdottomaksi. Hänen mukaansa piti olla selvää, että mitään uutta ei ilmene.
– Niitä tulikin sitten paljon lisää, Orpo sanoi.
– Nyt asia on saanut oikean ratkaisun.
Orpon mukaan Junnilan taustoista liikkeelle lähtenyt keskustelu ei tehnyt hyvää Suomelle. Junnilan ratkaisu sen sijaan oli hyvä.
Orpon mukaan Junnila teki ratkaisunsa itse. Orpo ei tiedä, mitä keskusteluja perussuomalaiset ovat keskenään asiasta käyneet.
Orpon mukaan hallitus on toimintakykyinen. Hänen mukaansa hallitus aikoo ensi viikolla käydä läpi pelisäännöt ja hallitusohjelman. Hän korostaa, että hallitus kunnioittaa ihmisoikeuksia eikä hyväksy minkäänlaista rasismia.
Orpon mukaan perussuomalaiset on "erilainen toimija politiikassa". He ovat kuitenkin Orpon mukaan lähteneet hallitusvastuuseen "vakavalla mielellä".
– Hallituskoalitio on kuitenkin sen kaltainen, että hallituspuolueiden välillä räiskyy, Orpo sanoi.
Hänen mukaansa hallituksen täytyy löytää tapa toimia yhdessä ja tapa, jolla hallitus puhuu ulospäin. Hallitusta yhdistää Orpon mukaan se, että nämä puolueet "pystyvät pistämään Suomen kuntoon".
Nina Keski-Korpela
Päivi Räsänen: Junnila teki oikean ratkaisun
Vilhelm Junnila ja Päivi Räsänen. Kuva: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva ja Ville Välimäki / Yle
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) toivoo hallituksen käyvän vielä sisäistä keskustelua hallitusohjelman tulkinnasta ja kehitysyhteistyön tavoitteista.
Räsänen nosti torstai-iltana esiin Junnilan aiemman kirjallisen kysymyksen afrikkalaisten ilmastoaborteista. Räsänen kertoo, että kyseessä oli valtiopäivätoimi, jota ei voi selittää huumoriksi.
– Itselläni tuli raja vastaan Junnilan lausuntojen kohdalla, kun hän puolusti kirjallista kysymystään sillä, että ilmastoabortit olisivat nykyisen hallitusohjelman mukaisia. Tämä lausunto oli minulle pettymys, koska odotin että hän olisi pyytänyt anteeksi ja irtisanoutunut ekofasistisesta ajattelusta, Räsänen kommentoi Ylelle.
Räsänen irtisanoutuu hallitusohjelmasta, jonka tavoitteena olisi vähentää ilmastopäästöjä lisäämällä afrikkalaisnaisten abortteja. Hänen mukaansa käsite ilmastoabortti on ekofasistinen ilman rasististakin kytköstä.
Räsänen kertoo Ylelle saaneensa vinkin Junnilan vuonna 2019 esittämästä kirjallisesta kysymyksestä eilen illalla kannattajaltaan.
– Minulla ei ollut tästä aiemmin tietoa, olikohan muillakaan. Kirjallisia kysymyksiä tehdään paljon, ja ne eivät tule eduskuntaan käsiteltäväksi. Myönnän, että järkytyin.
Räsänen julkaisi aiheesta Twitteriin eilen yöllä.
– Laitoin julkaisut puolen yön aikaan, ja silloin en keskustellut kenenkään kanssa.
Puheenjohtaja Sari Essayah ja Räsänen ovat viestitelleet asiasta tänään. Essayah kommentoi tänään asiaa Helsingin Sanomille. Essayah vaatii Junnilaa irtisanoutumaan vanhasta kirjallisesta kysymyksestään.
Räsänen ei ole myöskään keskustellut aiheesta Junnilan kanssa.
– Kysyin Junnilalta kommentteja julkisesti. Nämä ovat julkisia asioita ja tästä on käyty julkista keskustelua, niin mielestäni on reilua tämäkin julkisesti esittää.
– Ajattelen, että jokainen kansanedustaja on joutunut omalla äänellään ottamaan kantaa.
Räsäsen mukaan Junnila teki oikean ratkaisun.
– Koen myötätuntoa ja toivotan prosessiin voimia. Itsekin olen ollut kohujen keskellä, ja tiedän että se on raskasta.
Räsänen uskoo, että tilanne olisi ollut kestämätön, jos Junnila olisi jatkanut.
– Nytkin on varmasti vaikeaa tämän kaiken jälkeen hallituksen sisällä rakentaa eri puolueiden välistä luottamusta ja selvittää, mistä on kysymys.
– Eihän luottamus hallituspuolueiden välillä tämän episodin jälkeen ole kyllä ihan parhaalla mahdollisella tolalla, Räsänen sanoo Ylelle.
Tuukka Tervonen
Wallinheimo: menneisyyden painolastit pitäisi tuoda avoimesti esiin
Kokoomuksen Wallinheimo ei usko tapauksen tehneen arpea hallitusyhteistyöhön. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Keski-Suomen Sinuhe Wallinheimo kokoomuksesta ei usko, että Junnilan erosta ja sitä edeltäneestä luottamusäänestyksestä jää arpia hallitustyöhön perussuomalaisten ja kokoomuksen välille.
– Varmasti Junnila veti johtopäätökset, paine kattilassa alkoi olla sen verran kova, että ei ollut edellytyksiä jatkaa.
Wallinheimon mielestä asiasta voi oppia ainakin sen, että ministereitä syynätään todella tarkkaan.
– Jos on tällaista menneisyyden painolastia, niin ne pitäisi tuoda avoimesti esiin, tai sitten ei ottaa ministerinpestejä.
Pääministeri Petteri Orpo sanoi eilen haastattelussa, että oli etukäteen tiedossa, että tällaisia asioita voi hallitustyössä tulla vastaan. Wallinheimo oletti etukäteen, että kaudesta voi tulla vaikea mutta korostaa kansan tahtoa siinä mitkä puolueet hallituksen muodostivat.
Wallinheimo pitää Junnilan äärioikeistoon liittyvää kohua poikkeuksellisena, mutta siitä on hänestä nyt johtopäätökset vedetty. Samalla hän sanoo, että ministerien kohut sinänsä eivät ole poikkeuksia.
– Kohuja tulee, kohuja menee. Esimerkiksi viime hallituskaudella niitä oli suhteellisen paljon, suoraan pääministerilläkin.
Riina Mäentausta
Anne Kalmari olisi kaivannut ministeri Junnilalta selvitystä jo aiemmin
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmarin mukaan ministeri Junnilan päätös erota elinkeinoministerin paikalta oli ainoa oikea ratkaisu.
– Suoraselkäinen ratkaisu ja ainoa oikea teko, mitä ministeri voi tässä kohtaa tehdä. Paljon pienemmästäkin on ministerin pesteistä erottu, Kalmari sanoo.
Kalmari myös katsoo, että paine hallituksen sisällä johti lopulta Junnilan eroon. Kalmari olisi kaivannut Junnilalta selvitystä toiminnastaan jo aiemmin.
– Jos hän olisi antanut oman selontekonsa eduskunnalle, niin tilanne olisi voinut olla toinen. Jos hän olisi kertonut omasta näkökulmastaan, mitä on tapahtunut ja antanut sitoutumuksensa siitä, että tämä ei toistu.
Sen sijaan Junnila jatkoi natsiväen kosiskelua Kalmarin mielestä vielä äänestyksen aikanakin. Kalmarin mielestä kansanmurhista ei voi vitsailla.
– Ei voi. Joka näin sanoo, niin heidän kannattaisi vierailla vaikkapa Dachaussa, jossa itse olen käynyt. Luulen, että silmät avautuisivat.
Katri Tihilä
Ben Zyskowiczin mielestä ministeri Junnila tekee oikean päätöksen erotessaan
Kokoomuksen Ben Zyskowicz kertoo Ylelle, että ministeri Junnila on hänen mielestään tehnyt oikean päätöksen erotessaan.
– Hänen perustelut siitä, että hän tekee tämän päätöksen hallituksen jatkon varmistamiseksi ja Suomen mainehaitan minimoimiseksi, ovat minusta hyviä perusteluita.
Zyskowiczin mielestä Junnilan niin sanottu vitsailu esimerkiksi natsi-symboleilla on merkinnyt huomattavaa haittaa Suomen kansainvälisen maineen kannalta.
Keskiviikkona eduskunta äänesti ministeri Junnilan luottamuksesta. Zyskowicz oli paikan päällä, mutta jätti äänestämättä.
– Äänestin tosiasiassa hänen luottamustaan vastaan.
Oppositiossa olevan Vihreiden Fatim Diarra pitää järkyttävänä, että kokoomus ei halunnut toimia jo aiemmin, kun oppositio toi Junnilan epäluottamuksen esille.
– On vaikea nähdä, miten Petteri Orpo pystyy johtamaan hallitusta, kun edes tällaisessa tilanteessa ei löydy kanttia erottaa ministeriä vaan annetaan toisiksi suurimman puolueen päättää ja määrittää asiat.