Hyppää sisältöön
Helsingin poliisi arvioi, että kulkue keräsi noin 100 000 henkilöä.

Jopa 100 000 osallistujan Pride-kulkue sivusi aiempaa ennätystä

Yle seurasi Pride-tapahtumia Helsingissä. Tapahtuma sujui poliisin ja järjestäjien mukaan ilman häiriöitä.

Tekijät
  • Helsingin Pride-kulkue lähti Senaatintorilta kello 12. Kaikki kulkueen osallistujat saapuivat noin kello 15 Kaivopuiston puistojuhlaan, jossa tapahtuma jatkuu kello 19 asti.
  • Helsingin poliisi arvioi, että kulkue keräsi noin 100 000 henkilöä.
  • Tapahtuma on sujunut poliisin ja järjestäjien mukaan tähän mennessä ilman häiriöitä. Poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta läpi tapahtuman. Katso Ylen suora lähetys tästä jälkikäteen:
Toimittaja Olli-Pekka Kursi oli mukana kulkueessa ja tunnelmissa.

Tiina Karppi

Pride-päivän seuranta päättyy

Yle päättää Helsingin Pride-juhlinnan seurannan tähän.

Kiitos kaikille mielenkiinnosta!

Tiina Karppi

Ylen Queerruutu-sarjan toimittaja sai tunnustuksen Setalta

Ihmisoikeusjärjestö Seta on myöntänyt vuoden 2023 Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Ylen toimittaja Lyyra Virtaselle.

Setan mukaan Virtanen on työssään tuonut laajan yleisön saataville asiallista tietoa ja sateenkaari-ihmisten omia näkökulmia sateenkaari-ihmisten oikeuksista ja elämästä.

Virtanen käsikirjoitti ja juonsi Yle Kioskin TikTok-tilillä syystalvella 2022 julkaistun Queerruutu-sarjan.

Tiina Karppi

Päivi Räsänen ihmettelee Valtioneuvoston osallistumista Prideen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kysyy Twitterissä, "kenen luvalla ja päätöksellä valtioneuvosto osallistui Helsinki Pride -tapahtumaan".

Hän on liittänyt tviittiinsä kuvan, jossa muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) pitelevät sateenkaarenväristä Valtioneuvosto-julistetta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) on vastannut Räsäsen tviittiin toteamalla, että "luonnollisesti valtioneuvosto osallistuu yhdenvertaisuutta tukevaan tapahtumaan".

Presidentti Tarja Halonen on huomannut suomalaisten käyttäytymisen muuttuneen

Presidentti Tarja Halonen kertoo huomanneensa muutoksen tavassa, jolla ihmiset toisilleen Suomessa puhuvat. Halonen esiintyi ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Helsinki Priden järjestämässä tapahtumassa tänään iltapäivällä.

Kaivopuistossa STT:lle antamassaan haastattelussa Halonen halusi nostaa esille havaitsemansa muutoksen suomalaisten käyttäytymisessä. Vaikka omassa päässä on liikkunut hyvinkin kielteisiä ajatuksia, on kunnioitettu ihmisten yksityisyyden rauhaa, Halonen sanoo.

Hänen mielestään nykyinen kannustus siihen, että pitää puhua suoraan ja voi sanoa mitä haluaa, on johtanut lisääntyneeseen vihapuheeseen.

Presidentti Halonen toimii tämän vuoden Pride-tapahtuman suojelijana.

STT

Katri Tihilä

Kulkueessa oli mukana useita kansanedustajia, pääministeri Orpo ei osallistunut

Krista Kiuru ja Antti Lindtman osallistuivat demareista Prideen.
Kulkueessa oli mukana SDP:n kansanedustajia, kuten Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Mai Kivelä ja Jussi Saramo Helsinki Pride -kulkueessa.
Vasemmistoliiton Mai Kivelä ja Jussi Saramo kävelivät sateenvarjot käsissään. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Vihreän puolueen Helsinki Pride -kulkue.
Vihreistä oli mukana useita kansanedustajia ja esimerkiksi uusi puheenjohtaja Sofia Virta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi Twitter-palvelussa osallistuneensa Pride-kulkueeseen Valtioneuvoston kanssa. Mukana olivat esimerkiksi kokoomuksen kansanedustajat Kai Mykkänen ja Sari Multala. Toukokuussa Helsinki Pride ilmoitti ettei se jatka yhteistyötä kokoomuksen ja keskustan kanssa. Syynä oli puolueiden epäyhteneväinen kanta oli translakipäätöksen taustalla.

Pääministeri Petteri Orpo ei osallistunut Helsingin Pride-kulkueeseen. Viime vuosien pääministereistä Sanna Marin (sd.) ja Antti Rinne (sd.) osallistuivat pääministeriaikanaan Pride-kulkueeseen.

Katri Tihilä

Kulkueen osallistujamäärä sivusi aiempaa ennätystä

Helsinki Pride -kulkue Kaivopuistossa.
Kulkue päättyi Kaivopuiston puistojuhlaan, joka jatkuu iltaan asti. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Helsinki Priden toiminnanjohtaja Annu Kemppainen arvioi paikan päältä puhelimitse, että kulkueessa saattoi olla ennätysmäärä osallistujia sateesta huolimatta. Poliisi arvioi, että kulkueessa olisi ollut noin 100 000 osallistujaa, mikä vastaa suunnilleen vuoden 2019 osallistujamäärää. Kemppaisen mukaan isoon osallistujamäärään on voinut vaikuttaa se, että yhteisö on halunnut tulla yhteen. – Tässä ajassa on saatu hienoja voittoja, kuten itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki, mutta samalla olemme kärsineet loukkaavasta puheesta, esimerkiksi kansanedustajien puolesta. Kemppainen kertoo, että hän marssi kulkueen alkupäässä eikä huomannut kulkueeseen kohdistuvaa häirintää missään vaiheessa.

– Ennätyksellisen hienosti on sujunut. Ei ole tullut tietoon mitään tietoa häiriöistä, jotka olisivat kohdistuneet kulkueeseen tai meidän tapahtumiin. Kaivopuistossa on lakannut sade. Kemppaisen mukaan paikalle ehtii vielä, ja puistojuhlassa on iltaan asti luvassa monenlaista ohjelmaa. – Jokaisella on oikeus olla oma itsensä, ja olla ylpeä ja iloinen omasta identiteetistä, Kemppainen lisää.

Katri Tihilä

Pride-kulkue on saapunut kokonaisuudessaan Kaivopuistoon

Kulkue saapui noin kello 15 Kaivopuistoon.

Katri Tihilä

Helsingin poliisin mukaan Pride-kulkue on sujunut mallikkaasti – tapahtumassa noin 100 000 osallistujaa

Helsinki Pride -kulkue.
Kulkue Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jarmo Heinonen arvioi tapahtumassa olevan noin 100 000 osallistujaa. Hänen mukaansa arviointia on hankaloittanut esimerkiksi ihmisten sateenvarjot. Heinosen mukaan tänä vuonna kulkue on liikkunut hieman hitaammin verrattuna aiempiin vuosiin. Heinosen mukaan tapahtuma on sujunut poliisin näkökulmasta hyvin, eikä häiriötilanteita ole ollut. Hän mainitsee myös, että mitään uhkauksia ei ole hänen tietoonsa tullut.

– Poliisin ei ole oikeastaan tarvinnut puuttua mihinkään. Neuvoin ja kehotuksin on selvitty kaikista tilanteista, kertoo Heinonen. Kulkue on edelleen käynnissä ja Heinosen mukaan viimeiset eivät ole vielä Senaatintorilta edes lähteneet. Pride jatkuu myös puistojuhlalla Kaivopuistossa, ja ihmisiä on paljon liikkellä iltamyöhään asti. – Kärsivällisyyttä ja hyvää mieltä kaikille, sillä pärjätään pitkälle, toivottaa Heinonen.

Korjaus 1.7. kello 14.12: Heinosen titteli on ylikomisario eikä rikoskomisario, kuten alun perin jutussa luki.

Katri Tihilä

Pride-kulkue alkoi sateisissa tunnelmissa – katso video

Kulkue on edelleen käynnissä. Katso video ensimmäisestä tunnista Helsingin Pride-kulkueessa.

Sade ei haitannut tunnelmaa Pride-kulkueen alkupuolella.

Suosittelemme