Hyppää sisältöön

Maajoukkuevalmentajalta kovaa tekstiä: Suomen jalkapallomaalivahdit dominoivat yhdessä ominaisuudessa kaikkia muita eurooppalaisia

Suomen jalkapallomaalivahtien tuotannolla pyyhkii hyvin, kun maajoukkueiden maalinsuulle on tunkua. Palloliiton asiantuntija Eemeli Reponen hehkuttaa erityisesti suomalaisvahtien pelinaavaamistaitoja.

Lukas Hradecky torjuu Serge Gnabryn laukauksen.
Bayer Leverkusenia edustava Lukas Hradecky näyttää, miksi hän on saanut Saksassa lempinimen ”suomalainen hämähäkki”. Kuva: IMAGO/Revierfoto/ All Over Press
Riku Porvari

Huttunen, Laukkanen, Niemi, Jääskeläinen, Hradecky. Suomi on nojannut jalkapallossa vuosien varrella huippumaalivahteihin, eikä putki ole vieläkään katkeamassa.

Esimerkiksi Suomen alle 21-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen Pikkuhuuhkajien maalivahtitilanne on tällä hetkellä erinomainen.

Kesäkuun maaotteluissa Suomi pelasi Sloveniaa ja Puolaa vastaan. Maalissa vuorottelivat saksalaista Greuther Fürthia edustava Lasse Schulz, Turun FC Interin Eetu Huuhtanen ja IFK Mariehamnin Elmo Henriksson.

– Sitten meiltä puuttui esimerkiksi englantilaisen Chelsean kirjoilla oleva Lucas Bergström, joka on loukkaantuneena. Meillä on tuossa ikäluokassa sellaiset 8–9 maalivahtia, joista kenet tahansa voi laittaa maalin suulle aika lailla surutta – oli ottelu mikä tahansa, sanoo Eemeli Reponen.

– Olemme positiivisen ongelman äärellä. Tyrkyllä on todella monta laadukasta maalivahtia, joilla on monta hyvää onnistumista maaotteluissa.

Reponen on Palloliiton maalivahtivalmennuksen asiantuntija ja alle 21-vuotiaiden joukkueen maalivahtivalmentaja.

– Jos kriittisen sävyn ottaa tasapainoksi, meillä ei ole aina näin hyvä tilanne. Muutama ikäluokka nykyisen jälkeen ei ole välttämättä niin laaja materiaaliltaan. Yksittäisiä hyviä maalivahteja löytyy, mutta massa ei ole kauhean suuri.

Reponen arvioi, että Suomen jalkapallosta on aina löytynyt huippuveskareita, koska pienilukuisen kansakunnan joukkueille puolustaminen on ollut hyökkäämistä tärkeämpää.

– Kai se on jotenkin tullut meidän urheilukulttuurista, myös jääkiekosta ja muistakin lajeista, että maalivahdin pelipaikkaa ollaan osattu arvostaa. Lisäksi olemme kooltamme aika pitkä kansa, ja ainahan maalivahdeissa on pitkiä pelaajia suosittu.

Edes Reposelta ei löydy yksiselitteistä vastausta siihen, miksi Suomesta on vuosikymmeniä tullut maailmanluokan kassareita. Hänen tavoitteenaan on kuitenkin varmistaa, että heitä löytyy jatkossakin.

Lucas Bergström huutaa.
Lucas Bergström, 20, on yksi poikien maajoukkueen maalivahdeista. Kuva: Joe Toth / Shutterstock / All Over Press

Asiat tehdään oikein, mutta myös kritiikille on sijaa

Reponen uskoo, että Suomessa maalivahtien valmentaminen on askeleen tai kaksi edellä muita Euroopan maita.

– Kun meidän maalivahtejamme vertaa muihin Euroopan maihin, olemme tällä hetkellä kaikissa mahdollisissa ikäluokissa hyvin paljon parempia pelinavaamisessa kuin muut.

Reposen väite on kova, mutta hän perustelee sitä eroilla valmennuksessa.

Reponen arvioi maalivahtien keskittyvän vahvasti maalin puolustamiseen Euroopan keskitasolla ja huipulla. Hän sanoo, että maalin puolustamisessa Suomi saattaakin olla askeleen perässä huippumaita.

– Totta kai se on ykkösasia. Maaleja ei haluta päästää, mutta maalivahtipelaamisessa on muitakin osa-alueita.

Reposen mukaan suomalaisen maalivahtivalmennuksen suuntaviivat on huomioitu myös Euroopan jalkapalloliitto Uefan ja Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan päässä. Keskustelua on käyty siitä, miten Suomessa tuodaan etua hyökkäämiseen maalivahtipelin kautta.

Reponen silti myöntää, että lapset ja nuoret ovat osa-alue, jota Suomessa on laiminlyöty aika paljon. Muissa maissa erityisesti maalivahdeille suunniteltu valmentaminen aloitetaan 3–4 vuotta aiemmin.

– Meidän täytyy ottaa todella paljon kiinni muita maita silloin, kun maalivahtimme ovat 11–14-vuotiaita.

Nuorista lähtee edelleen huippuveskareita maailmalle. Reposen mukaan vuosittain arviolta yhdestä kolmeen nuorella maalivahdilla on potentiaalia kansainväliselle tasolle.

– Määrä voi hyvin nopeasti tuplaantua, jos pääsemme aikaisemmin harjoittamaan lapsia ja nuoria myös maalivahtivalmennuksen osalta.

Nuorille lisää peliaikaa

Miesten maajoukkueen kesäkuussa pelaaman Slovenia-ottelun puoliajalla Jussi Jääskeläinen kehui Ylen lähetyksessä, että Suomessa löytyy osaamista maalivahtien valmentamiseen. Samalla hän toivoi, että enemmän nuoria suomalaisia maalivahteja nähtäisiin ykköstorjujina kotimaan pääsarjassa.

– Pelasin neljä kautta ykkösmaalivahtina Veikkausliigassa ennen ulkomaille lähtöä. Minulle tuli se pelikokemus, mitä esimerkiksi Englannissa pelaavat maalivahdit eivät saa, Jääskeläinen sanoi.

Reponen sanoo, että Suomessa on nyt nähtävissä hieno trendi, kun pääsarjajoukkueissa on uskallettu laittaa nuoria maalivahteja aikaisemmin maalin suulle.

– Kansallisessa liigassa tämä on tapahtunut jo aikaisemmin ja siitä huomaa, että olemme saaneet siitä pienen kehitysspurtin. Mutta nyt vastuuta annetaan myös Veikkausliigassa, Reponen toteaa.

Tinja-Riikka Korpela torjui pallon.
Helmareiden pitkäaikainen ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpela sai jo nuorena vastuuta naisten pääsarjassa. Kuva: Tomi Hänninen

Vastikään italialaisen AS Roman kanssa sopimuksen tehnyt, maajoukkueen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpela voitti Suomen mestaruuden Espoon FC Hongan kanssa 20-vuotiaana.

Hammarbyn kanssa Ruotsin cupin voittanut Anna Tamminen pelasi pääsarjassa 21-vuotiaana porilaisessa NiceFutiksessa. Ruotsin pääsarjan putoamistaistossa IK Uppsalan kanssa oleva Milla-Maj Majasaari oli ykkösmaalivahtina samaisessa porilaisseurassa jo 15-vuotiaana.

Nuorten suomalaismaalivahtien torjuntoja 1. heinäkuuta: 1. IFK Mariehamnin Elmo Henriksson, 2. FC Interin Eetu Huuhtanen ja 3. Hakan Aatu Hakala.

”Näytti, että maalilla olisi Xavi tai Iniesta”

Kuluvalla kaudella IFK Mariehamnin ykköskassariksi on noussut Elmo Henriksson, 20. Hän jakaa torjuntavastuun 21-vuotiaan Otto Hautamon kanssa. Valkeakoskella Hakan maalilla on pelannut Aatu Hakala, 22.

IFK Mariehamnin maalivahti Elmo Henriksson.
IFK Mariehamnin kaksimetrinen Elmo Henriksson on yksi ”korstoista”, joka hamuaa Pikkuhuuhkajien ykkösvahdin paikkaa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Turun FC Interissä maalin suulla seisoo Eetu Huuhtanen, 20, ja FC Lahden avauskokoonpanossa on nähty sekä 18-vuotias Anton Munukka että vasta 16-vuotias Osku Maukonen.

– Täytyy nostaa hattua (Lahden) päävalmentaja Mikko Mannilalle ja maalivahtivalmentaja Oliver Pannellille. Kovasti annetaan luottoa nuorille maalivahdeille, Reponen kehuu.

Maukosesta tuli tällä kaudella Veikkausliigan kaikkien aikojen nuorin maalivahti (16 vuoden, kolmen kuukauden ja 19 päivän ikäisenä), kun hän lähti FC Lahden avauskokoonpanoon suoraan peruskoulun päättäjäisistään.

Katso Palloliiton läntisen alueen poikien aluevalmentajan Teemu Eskolan twiitti alta tai tästä linkistä.

Juuri aiemmin mainittu pelinavaaminen kerää Maukosen kohdalla Reposelta kehuja. Hän näki tämän ensi kertaa 13-vuotiaana eräässä tarkkailuturnauksessa vuotta vanhempien pelaajien joukossa torjumassa isossa maalissa pienen pienenä liimanäppinä.

– Ihmiset tulivat nykimään minua hihasta, että ”mene katsomaan tuota kaveria, siitä tulee todella kova”. Hänen tapansa puolustaa maaliaan ja reaktiotorjua näyttivät, että nyt maalia puolustetaan koko sielulla.

– Toinen bravuuri hänellä oli se, että näytti kuin maalivahtina olisi Xavi tai (Andres) Iniesta pelaamassa. Se pelaaminen oli jotain, mitä en ollut itse aiemmin nähnyt pari kolme vuotta häntä vanhemmilla maalivahdeilla, Reponen naurahtaa.

Suosittelemme