Puuvillasta tehty t-paita on 15 vuoden ajan uusiomuotia tehneelle Paula Malleukselle tuttu haaste.
– Bändipaidat ovat todella rakkaita ihmisille, niihin on sitoutunut paljon hyviä hetkiä ja ne halutaan säilyttää, tietää uusiomuotia myös tilauksesta valmistava Malleus.
T-paitoja valmistetaan ja painatetaan niin paljon, että osa niistä ei koskaan päädy kenenkään ylle, vaan niistä tulee suoraan jätettä.
Erityisesti yritysten markkinointia varten painattamat paidat ovat ongelma.
– Niitä tehdään ihan liikaa, suuri osa jää käyttämättömiksi. Kierrätyksestä tai kirpputorilta kukaan ei halua ostaa yrityksen mainospaitaa, kertoo Malleus.
Annoimme Malleukselle haasteen. Huippusuunnittelija sai uudelleen muotoiltavaksi virttyneen mainospaidan ja rakkaan fanipaidan, joka on hiostavan paksun painokuvan vuoksi jäänyt käyttämättä.
Näistä olisi määrä syntyä uusi vaate, joka on paitsi hyvännäköinen, myös mukava.
Kun logo on paidassa häiritsevä ja materiaali halutaan silti käyttää uuteen projektiin, on mahdollista kääntää kangas nurinpäin. Meidän projektissamme logo säilytettiin leikkaamalla se irti ja kahden paidan materiaaleista tehtiin yksi, hengittävämpi ja mukavampi paita.
– T-paita tai ylipäänsä vanha vaate on aloittelijalle kiitollinen kokeilumateriaali. Ei tarvitse pelätä tuhoavansa mitään, kun materiaali on vähäarvoista. 25 euroa metriltä maksavan uuden kankaan kanssa virheet helposti jännittävät.
Halvat vaatteet päätyvät ongelmajätteeksi
Yhden puuvillaisen t-paidan valmistus vie lähteistä riippuen 2 500–2 800 litraa puhdasta vettä ja lisäksi kuluu energiaa ja muita luonnonvaroja, kuten lannoitteita. Maailman viljelyskelpoisesta maasta 2,5 prosenttia käytetään puuvillan kasvatukseen, muistuttaa Reilun kaupan yhdistys.
Puuvillan tuotantoon liittyy myös ihmisoikeusriskejä köyhimmissä maissa.
Mitä pidempään vaatetta käyttää, sitä ekologisempi se on. Kuluttajia Paula Malleus kehottaa pohtimaan ostopäätöksiä, sillä myös t-paitaa kalliimpia vaatteita, kuten farkkuja, tulee kierrätykseen täysin käyttämättöminä.
– Maailmassa valmistetaan ihan liikaa uusia vaatteita. Pahinta on, että niitä dumpataan kehittyviin maihin ongelmajätteeksi ja ne päätyvät jopa kotien polttoaineiksi.
Halpamuotijätin toiminnasta uutisoitiin aiemmin tänä kesänä.
Paula Malleuksella riittää vinkkejä materiaalin uusiokäyttöön.
– Yhden t-paidan helmasta saa turbaanin ja samasta paidasta rakkaan bändikuvan voi leikata ja siirtää toiseen kankaaseen.
Verkosta löytyy Outi Pyyn ja Paula Malleuksen tekemiä ohjeita.