Hyppää sisältöön

Rauman kaupunginhallituksen demaripomo vaatii kaupungin omistamilta yhtiöiltä hyvää tulosta: ”Se on keskeinen osa liiketoimintaa”

Rauman kaupunginhallitus on käynnistänyt keskustelun Rauman Energian tuottavuudesta. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla koko yhtiön myyminen, mutta todennäköisempää on tuotto-odotuksen nostaminen.

Hymyilevä mies seisoo tyhjässä konserttisalissa.
Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.). Kuva: Soila Ojanen / Yle
Antti Laakso

Rauman kaupunginhallitus selvittää Rauman kaupungin omistaman energiayhtiön Rauman Energian tulevaisuutta.

Yhtenä vaihtoehtona on esille noussut mahdollisuus myydä yhtiö. Tämä on herättänyt huolta Raumalla, mikä on näkynyt muun muassa sanomalehtien yleisönosastoilla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) pitää epätodennäköisenä, että myymiseen päädyttäisiin. Hänen mukaansa käytännössä todennäköisempi vaihtoehto on, että poliitikot asettavat yhtiölle nykyistä suuremman tuottavuusvaatimuksen.

– Tämä on aivan normaali osa talousarvioprosessia. Rauman kaupunginhallituksen näkemyksen mukaan Rauman Energiaan sidotun pääoman, lähes 150 miljoonaa euroa, pitäisi tuottaa omistajalle nykyistä enemmän, Leppikorpi sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) kaipaa Rauman omistamilta yhtiöiltä hyvää tulosta.
Kalle Leppikorpea haastattelee Antti Laakso.

Leppikorven mielestä Rauman Energian pitää kehittää toimintaansa ilman, että lasku lankeaa energian loppukäyttäjien eli esimerkiksi Rauman kaupungin asukkaiden maksettavaksi.

Rauman Energia on Kalle Leppikorven mukaan tuottanut tähän asti niin paljon kuin siltä on vaadittu. Hänen mukaansa tarkoitus on nyt nimenomaan arvioida uudestaan tuottavuusvaatimuksia.

Päätöksiä syksyllä

Kaupunginhallituksen tarkoitus on ollut myös herättää julkista keskustelua. Uusia linjauksia tehdään syksyllä, kun talousarvion valmistelu etenee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan on selvää, että Rauman kaupungin omistamien yhtiöiden pitää tuottaa kiristyvän kuntatalouden oloissa kilpailukykyisesti verrattuna yksityisesti omistettuihin yhtiöihin.

– Minusta omistajan on velvollisuus huolehtia, että yhteisillä varoilla sijoitettaessa tehdään tulosta, joka on omistajan edun mukaista. Se on keskeinen osa liiketoimintaa, Kalle Leppikorpi sanoo.

Pitääkö kaupungin omistamien yhtiöiden pyrkiä samaan tuottoon kuin yksityisten yritysten? Voit kommentoida uutista Yle Tunnuksella 6.7.2023 klo 23 saakka.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme