Hyppää sisältöön

Näin Joe Bidenin vierailu etenee torstaina

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen pääpaikat keskittyvät Presidentinlinnan ympäristöön. Kokosimme kartalle, mitä tapahtuu ja missä.

Katso videolta Joe Bidenin vierailun keskeisimmät paikat. Video: Petteri Juuti / Yle, Google Earth
Petteri Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Suomen-vierailu panee Helsingin sekaisin torstaina. Poliisin mukaan presidentin saattue voi aiheuttaa jopa 40 minuutin katkoksia liikenteelle Helsingin keskustassa.

Yle kokosi yhteen pääkohdat siitä, mitä tapahtuu ja missä.

Alla olevan kartan nimikylttejä painamalla saat tarkemmat tiedot siitä, mitä keskeisimmissä paikoissa tapahtumien ytimessä tehdään.

Presidentinlinna on tapahtumien keskipiste

Huippukokouksen aikana katseiden polttopisteessä on Presidentinlinna.

Yhdysvaltojen presidentti Biden saapui sinne kello 13 maissa. Ensiksi vuorossa on tunnin mittainen kahdenkeskinen tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Tämän kahdenkeskisen tapaamisen jälkeen vuorossa on Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokous, jossa mukana ovat Niinistön ja Bidenin lisäksi pääministerit Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Pohjoismaiden johtajat saapuivat Presidentinlinnaan kello 14 jälkeen, mikä tarkoittaa aikataulun pientä viivästymistä.

Lopuksi pidetään lehdistötilaisuus noin kello 17.30, jossa puhuu ainakin kokouksen isäntä Niinistö, mahdollisesti myös Biden ja muiden maiden pääministerit. Bidenin on määrä poistua Linnasta puoli seitsemältä – mahdollisesti suoraan lentoasemalle kotimatkaa varten.

Kokouksen aikana Presidentinlinnaa ympäröivä alue eristetään yleisöltä ja esimerkiksi Kauppatori on kiinni.

Presidentinlinna oli viimeksi suuren tapahtuman näyttämönä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Helsingissä toukokuussa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö Presidentinlinnan ulkopuolella 3. toukokuuta 2023.
Sauli Niinistö isännöi Volodymyr Zelenskyin vierailua Presidentinlinnassa 3.5.2023. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yhdysvaltain presidentti nähtiin Presidentinlinnassa viimeksi heinäkuussa 2018, kun silloinen presidentti Donald Trump tapasi Venäjän Vladimir Putinin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Presidentinlinnaan tiukkojen turvatoimien saattelemana 16.7.2018. Video: Yle

Lehdistö kokoontuu kaupungintalolle

Huippukokouksen lehdistökeskus on Helsingin kaupungintalolla eli vain yhden korttelin päässä Presidentinlinnasta.

On mahdollista, että Pohjoismaiden pääministerit pitävät siellä lehdistötilaisuudet omien maidensa lehdistölle Presidentinlinnan lehdistötilaisuuden jälkeen.

Ruotsin pääministeri saattaa pitää lehdistötilaisuutensa Ruotsin suurlähetystössä, joka on Presidentinlinnan ja kaupungintalon välissä.

Yhdysvaltalaismedia on varannut kongressikeskuksen Katajanokalta

Kokouksen vaikutukset ulottuvat myös Katajanokalle, sillä yhdysvaltalainen media on varannut käyttöönsä kokonaan Scandic Marina Congress Centerin aivan varustamoyhtiö Viking Linen terminaalin vierestä.

Kongressikeskus on yleisöltä suljetun alueen sisäpuolella, kuten myös Allas Sea Pool.

Biden saapui Helsinki-Vantaalle keskiviikkoiltana

Joe Bidenin vierailu alkoi siitä, kun hän saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkoiltana. Air Force One -lentokone laskeutui Suomeen hieman iltakymmenen jälkeen. Lentokentällä Bideniä odotti useiden autojen saattue, joka lähti kulkemaan kohti Helsingin keskustaa.

Hieman ennen kello yhtätoista saattue ajoi tunneliin, joka johti Radissonin Blu Royal -hotelliin, Bidenin majapaikkaan. Siellä yöpyi kesäkuussa myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Näitkö Bidenin kaupungilla? Lähetä meille uutiskuva.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 14. heinäkuuta kello 23:een asti.

Aikamuotoja päivitetty kello 14.19.

Suosittelemme