Suomen valtion omistuksessa oleva väyläalus s/s Saimaa ehti seilata 130 vuotta, ennen kuin se vuoden alussa siirtyi Väyläviraston hallinnasta Museovirastolle.
Liikkuvana säilynyt s/s Saimaa osallistuu tulevana perjantaina Mikkelissä järjestettävään Saimaan höyrylaivaregattaan, jonka jälkeen se kiinnittyy Savonlinnassa Riihisaaren museon museoaluslaituriin.
Riihisaaren museon yhteydessä alus on yleisön nähtävillä kesäisin.
Vuodesta 2010 alkaen s/s Saimaata hallinnoi museoaluksena Liikennevirasto, sittemmin Väylävirasto. Vastaisuudessa aluksen hoito ja sen restaurointi kuuluu Suomen merimuseon tehtäviin.
S/s Saimaa edustaa jo 1600-luvulla syntyneiden valtion merenkulun tukitoimintojen historiaa ja myös Suomen valtiollista historiaa. Aluksen kulttuurihistoriallinen lähde- ja dokumenttiarvo on huomattava, johtuen sen merkittävän pitkästä historiasta yhden omistajan hallussa.
Jo 1980-luvun lopulla Aatos Erkon johdolla työskennellyt Laivamuseotoimikunta määritteli mietinnössään s/s Saimaan merenkulun historian kannalta kansallisesti arvokkaaksi alukseksi.
Alkuperäisen höyrykoneen voimalla toimiva Saimaa on pidetty liikkuvana, jotta sen kunto säilyisi hyvänä, ja sama periaate jatkuu edelleen. Miehityksestä vastaa ostopalveluna Meritaito.
Vuoden 2023 purjehduskaudelle on suunniteltu noin 20 ajopäivää, ja liikkuvan aluksen ylläpidossa yksi tavoitteista on myös höyrylaivojen käyttöön liittyvien taitojen ylläpito ja siirtäminen uusille sukupolville.
Yleisölle ei voida järjestää liikennöintiä, mutta Suomen kansallismuseo on tehnyt sopimuksen Savonlinnan kaupungin kanssa, että kansallisaarteeseen voi jatkossa tutustua kesäisin Riihisaaren museon museoaluslaiturissa, Olavinlinnan naapurissa.
Juttua tarkennettu 14.41: S/s Saimaa tulee edelleem toimimaan liikkuvana museolaivana, mutta liikennöintiä ei jatkossa järjestetä enää yleisölle.