Hyppää sisältöön

Päätös Prideen osallistumisesta tehdään muualla kuin poliittisissa puolueissa, sanoo ministeriön viestintäjohtaja

Kristillisdemokraattien edustajat ovat kritisoineet valtioneuvoston osallistumista Pride-kulkueeseen.

Helsinki Pride -kulkue.
Helsinki Prideä juhlittiin viime lauantaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtionhallinto on osallistunut Helsingin Pride-kulkueeseen erilaisin joukkioin ainakin vuoden 2015 tienoilta. Tänä vuonna asiasta tuli sanomista ensimmäistä kertaa. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt Radio Suomen päivässä.

– Ihan ensimmäistä kertaa, kyllä, Richt sanoo.

Kristillissdemokraattien edustajat ovat kritisoineet valtioneuvoston osallistumista Pride-kulkueseen. Päivi Räsänen arvosteli asiaa tviitissään ja Sari Essayah Ylen aamussa tänään keskiviikkona.

Essayah totesi, ettei valtioneuvoston tulisi osallistua tapahtumaan, jos kaikki osapuolet eivät jaa samoja ideologioita.

Valtioneuvosto ei tarkoita aina hallitusta

Vivikka Richt huomauttaa, että valtioneuvosto voidaan määritellä monella tapaa, eikä se tarkoita aina Suomen hallitusta. Esimerkiksi Priden tapauksessa valtioneuvosto tarkoittaa hänen mukaansa eri ministeriöiden muodostamaa kokonaisuutta, ei siis hallitusta.

– Päätös tehdään muualla kuin poliittisissa puolueissa, kun puhumme ministeriökokonaisuuden osallistumisesta tällaiseen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävään tapahtumaan. Kyseessä on mahdollisimman vähän puoluepoliittinen asia, Richt toteaa.

Valtioneuvoston osallistumista Prideen koordinoi sateenkaariyhteistyöverkosto. Se on hoitanut asiaa vuodesta 2019. Siitä alkaen eri ministeriöiden edustajat ovat osallistuneet Helsingin Pride-kulkueeseen yhteisessä kävelyblokissa, kuten tänäkin vuonna.

– Kun ollaan yhdessä mukana tällaisen verkoston järjestämässä toiminnassa, silloin toki ollaan myös ihan nimellä mukana, Richt sanoo.

Vivikka Richtin mukaan ensi vuoden osallistumisesta ei ole vielä käyty keskustelua. Hän olettaa, että niitä on luvassa.

Suosittelemme