Hyppää sisältöön

Kirjailija Miki Liukkonen on kuollut

Oulussa syntynyt kirjailija kuoli 4. heinäkuuta 2023 Helsingissä.

Miki Liukkonen.
Vuonna 1989 syntynyt Miki Liukkonen oli kirjailija, joka julkaisi runokokoelmia ja romaaneja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Katri Tihilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjailija Miki Liukkonen (1989–2023) on kuollut eilen tiistaina Helsingissä. Asiasta kertoo hänen kustantajansa WSOY.

Liukkonen oli suomalaisen nykykirjallisuuden valovoimaisimpia tähtiä, kuvailee WSOY. Hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2009. Hänen romaaninsa O oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2017. Liukkosen teoksia on myös käännetty muun muassa ranskaksi.

WSOY kertoo, että runsaassa kolmessa vuosikymmenessä Liukkonen ehti julkaista runsaan tuotannon: kolme runokokoelmaa, viisi romaania ja aikuisille kirjoitetun kuvakirjan.

WSOY kuvailee Liukkosen teoksissa kansainvälisen kirjallisuuden tuulien yhdistyvän suomen kielen virtuoosimaiseen hallintaan. Mukana on tuhlailevia kielikuvia ja pakkomielteisiä ihmisiä, jotka yrittävät luovia tiensä hengissä nykyhetken halki.

Tiedotteessa kustannustoimittaja Samuli Knuuti muistelee pitkäaikaista ystäväänsä:

– Miki Liukkonen oli rakas ystäväni, sydämellinen kuuntelija ja mielestäni sukupolvensa lahjakkain kirjailija, jonka kanssa minulla oli ilo tehdä työtä viiden romaanin, kolmen runokirjan ja yhden lastenkirjan parodian verran. Ne elävät vielä kauan, mutta en pysty hyväksymään sitä, että niiden tekijä on poissa. Mutta menetys on rakkauden kirjanpitoa, sen mittayksikkö aivan kuten metri koostuu senteistä, ja nyt on tilinteon päivä.

WSOY kertoo, että syyskuussa 2023 ilmestyy postuumisti romaani Vierastila.

Miki Liukkosen nimikkosarjaa ”Sivullinen” on ilmestynyt Ylellä kaksi kautta. Erakoituminen kiehtoi Miki Liukkosta. Jaksossa Liukkonen matkustaa Lintulan luostariin perehtymään nunnan arkeen ja puhuu hengellisestä erakkoelämästä Opus Dei -pappi Oskari Juurikkala ja ortodoksikirjailija Joel Haahtelan kanssa.

Suosittelemme