Hyppää sisältöön

Ruokakauppojen valikoimat muuttuvat, kun mökkiasukkaat saapuvat – näitä tuotteita he haluavat ostaa

Kaupoissa erityisesti grillattavien tuotteiden ja jäätelöiden valikoima kasvaa kesäisin. Kesällä kauppaketjut lisäävät valikoimiinsa myös luomu- ja vegaanituotteita sekä paikallisten tuottajien valmisteita.

Lapsi istuu ostoskärryissä ja katsoo kameraan, lyhyttukkainen äiti kirjavassa mekossaan nojaa kevyesti ostoskärryyn. Takana oikealla on isoja kananmunalaatikoita ja kananmunakennoja hyllyillä.
Laura Holma lapsineen teki ruokaostoksia Savonlinnassa ennen mökkisaareen menoa. Holma tekee noin viikon ruokaostokset kerralla. Kuva: Kati Rantala / Yle
Riina Mäentausta,
Kati Rantala

Lörtsy.

Rovaniemeläisen Laura Holman ei tarvitse paikallista suosikkielintarviketta kauaa miettiä.

– Niitä on iltapalaksi helppo lämmittää, Holma naurahtaa.

Hän lomailee kesäisin Savonlinnassa Kokonsaaressa. Saareen mennessään Holma tekee ruokaostokset mieluiten suurissa erissä.

Loma-asukkaiden tulo Etelä-Savoon näkyy ruokakauppojen myynnissä ja valikoimissa.

– Kesäasukkaat ja lomailijat ovat meille iso asiakasryhmä, tiivistää kauppias Harri Mattinen K-Citymarketista Mikkelistä.

Valikoimista on näin ollen löydyttävä myös tuotteita, joihin lomaväki on tottunut kotikonnuillaan.

Luomua ja vegaanista tarjolla enemmän

Kesän tullen suosittujen mökkipaikkakuntien ruokakaupoista voi alkaa löytyä tuotteita, joista talvella ei ollut tietoa.

Paikallisten tuotteiden menekki kasvaa mökkikuntien ruokakaupoissa lomakaudella

Mikkelissä K-Citymarketissa vegaanisten eli pelkästään kasvipohjaisten elintarvikkeiden sekä luomuruuan määrä kasvaa kesäisin.

– Kaikkien tavararyhmien myynti kasvaa merkittävästi, mutta joissakin pienemmissä tuotteissa myyntimäärät tuplaantuvat tai jopa kolminkertaistuvat talveen verrattuna, kertoo kauppias Harri Mattinen.

Keski-Suomessa kesäasukkaiden saapumisen vaikutukset ruokakaupassa ovat tasaisempia kuin Etelä-Savossa.

– Kesällä myynti kasvaa kymmenisen prosenttia. Keski-Suomesta ihmiset lähtevät mökkeilemään muualle Suomen. Sen vuoksi asiakasvirtakin tulee meille eri puolilta maakuntaa, arvioi kauppias Pekka Kukkonen Keljon K-Citymarketista Jyväskylästä.

Myös esimerkiksi Keskimaan Prisma-myymälöissä ruokakauppa jakautuu vuodenaikojen osalta varsin tasaisesti.

Lähialueen tuotteet houkuttimena

Luomuruuan ja vegaanisten tuotteiden ohella lähialueella tuotettujen elintarvikkeiden määrä kasvaa kaupoissa.

Kauppias Pekka Kukkosen mukaan paikallisia tuotteita halutaan myös varta vasten nostaa esille.

– Se on rikkaus, kun paikkakunnalle tulee asiakkaita muualta ja voi tarjota paikallisia vaihtoehtoja, esimerkiksi erilaista leipää, hän sanoo.

Paikalliset tuotteet ovat kaupoille paitsi keino houkutella lomalaisia ruokaostoksille, myös keino erottua kilpailijoista.

Harmaatukkainen, silmälasipäinen rouva katsoo hymyillen kameraan ja lepuuttaa käsivarsiaan ostoskärryn työntökahvaa vasten. Takana näkyy marketin maitovalmisteille tarkoitetut kylmäkaapit.
Helsinkiläisellä Pirkko Konttisella on 450 kilometrin mökkimatka. Ruokaostoksia hän tekee usein Savonlinnassa. Paikallisista ruuista hän arvostaa etenkin leipää ja muikkuja. Kuva: Kati Rantala / Yle

Esimerkiksi Etelä-Savossa Osuuskauppa Suur-Savon myymälöissä on otettu uutena kokeiluna käyttöön sesonkituotevalikoima.

– Näin näemme, mitkä tuotteet kesällä käyvät kaupaksi, ja voimme analysoida tuloksia kesän jälkeen, sanoo S-Market ryhmäpäällikkö Sami Marttinen Osuukauppa Suur-Savosta.

Kaikkiaan Suur-Savolla on sopimukset yli 200 paikallisen viljelijän ja tuottajan kanssa lähialueen elintarvikkeiden toimittamisesta.

Kivennäisvettä, silliä ja tulitikkuja

Toisaalta jo pelkästään talvisesongin vaihtuminen kesäsesonkiin muuttaa ruokakauppojen tuotevalikoimaa.

– Tietyissä tuoteryhmissä tehdään laajennuksia. Esimerkiksi liha- ja vihannesosastoilla sekä kalavalmisteissa, erityisesti silleissä, kertoo prismajohtaja Tommi Viitanen Osuuskauppa Keskimaasta.

Osuuskauppa Keskimaan ruokakaupoissa viisi suosituinta kesätuotetta ovatkin kivennäisvedet, jäätelöt, grillimakkarat, uuden sadon vihannekset ja sillit.

Etelä-Savossa S-ryhmän ruokakaupoissa on lisäksi pantu merkille, että mökkipaikkakunnilla kaupaksi käyvät tavallista enemmän myös nestekaasu ja tulitikut.

Helsinkiläisellä Pirkko Konttisella on mökki Enonkoskella. Ruokaostoksia hän tekee usein Savonlinnassa.

Konttisella on kesätuotteiden joukossa oma suosikkinsa.

– Savolainen ruisleipä, sehän on aivan pistämätön.

Oletko huomannut ruokakauppojen valikoimissa eroja eri puolilla Suomea? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 9.7.2023 klo 23.00 saakka.

Suosittelemme