Hyppää sisältöön

Laura Huhtasaaren Saara-sisko pyrkii presidenttiehdokkaaksi pienen oikeistopuolueen tuella

Saara Huhtasaaren ehdokkuuden taakse kerätään kannattajakortteja. Hänen kampanjansa taustalla on Vapauden liitto -puolue. Huhtasaari kertoo tärkeimmäksi teemakseen vapauksien puolustamisen.

Nainen.
Saara Huhtasaari Ylen Perjantai-ohjelmassa 28.10.2018. Kuvakaappaus ohjelmasta. Kuva: Yle
Antti Laakso

Ensi kevään presidentinvaaleissa saattaa olla taas ehdolla Huhtasaari. Ei kuitenkaan – ainakaan toistaiseksi saatujen tietojen perusteella – vuonna 2018 ehdolla ollut Laura Huhtasaari (ps.), vaan hänen siskonsa Saara Huhtasaari.

Sveitsissä pitkään asunut Saara Huhtasaari kertoi keskiviikkona itse sosiaalisessa mediassa, että hänen tuekseen kerätään kannattajakortteja. Presidentinvaaleissa pääsee ehdolle, jos hyväksyttyjä kannattajakortteja on 20 000.

”Vapauksien puolesta”

Huhtasaari vahvistaa Ylelle antaneensa suostumuksensa ehdokkuuden tavoitteluun. Hän kertoo tärkeimmäksi teemakseen vapaudet, kuten sananvapauden, ja nostaa esille epäkohtana esimerkiksi koronarokotukset, jotka hänen mielestään toteutettiin Suomessa perusoikeuksia loukaten.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Huhtasaari on kirjoittanut useita kirjoja ja toiminut luennoitsijana.

Tukena pieni oikeistopuolue

Saara Huhtasaari ei ole minkään puolueen jäsen. Hän sanoo toimineensa vuosituhannen vaihteen tienoilla Helsingin kokoomuksessa ja olleensa ehdolla kuntavaaleissa mutta eronneensa puolueesta sen EU-myönteisen linjan takia.

Huhtasaaren tueksi on perustettu kesäkuun lopussa yhdistys Vapaa Suomi ry. Hänen ehdokkuuttaan tukee kuitenkin myös yksi puolue: Vapauden liitto.

Vapauden liitto on kansalliskonservatiiviseksi itsensä määrittelevä puolue, joka keräsi viime eduskuntavaaleissa runsaat 27 000 ääntä ja jäi ilman kansanedustajia. Vapauden liiton perustajat erosivat Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolueesta vuonna 2022.

Sisaren jalanjäljissä

Saara Huhtasaaren sisko Laura Huhtasaari oli ehdolla vuoden 2018 presidentinvaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana. Hän sai 6,9 prosenttia äänistä. Nykyisin Laura Huhtasaari toimii perussuomalaisten kansanedustajana Satakunnan vaalipiiristä.

Saara Huhtasaari kertoo keskustelleensa ehdokkuudestaan siskonsa kanssa.

– Olemme hyvin läheisissä väleissä. Meissä on paljon samaa mutta myös paljon erilaista.

Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat valitsijayhdistysten tuella myös Pekka Haavisto (vihr.), Olli Rehn (kesk.) ja Paavo Väyrynen. Oman Liike nyt -puolueensa ehdokas on Harry Harkimo. Muita ehdokkaita odotetaan kisaan lähiaikoina.

Aihetta voi kommentoida Yle Tunnuksella 7.7. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle