Hyppää sisältöön

Korona-ajan koirat eivät kestä yksinoloa, mutta hoitoon jääminenkin voi pelottaa – koirahoitolayrittäjä tietää, miten eroahdistus selätetään

Lemmikkieläinten hoitopalvelujen kysyntä on kasvanut. Moni hankki korona-aikana lemmikin, mutta poikkeusvuodet toivat haasteita, jotka näkyvät nyt myös hoitoloiden arjessa.

Osalle koirista ero omasta ihmisestä ja loma hoitolassa voi olla vaikea, tietää Koiramäen majatalon yrittäjä Nanne Korpivaara Seinäjoelta.
Birgitta Vuorela,
Kati Latva-Teikari

Hiljaisten koronakesien jälkeen eläinhoitolat ovat jälleen täyttyneet lomasesongin ajaksi. Hoitopalveluiden kysyntä on jopa kasvanut, sillä moni hankki lemmikin korona-aikana.

Useimmissa hoitoloissa lomakaudelle on tarjolla enää haja- tai peruutuspäiviä.

Asiakkaiden paluuseen ollaan hoitoloissa tyytyväisiä, mutta poikkeusvuodet toivat mukanaan myös uusia haasteita.

Soittokierroksella moni yrittäjä nostaa esiin korona-ajan aiheuttamana ilmiönä koirien eroahdistuksen. Korona-ajan koiran kanssa oltiin tiiviisti kotona. Nyt arki on monissa perheissä muuttunut, ja yksin jääminen voi olla koiralle vaikeaa.

Osalle koirista lajitovereiden seura hoitolassa voi tuoda helpotusta, osa kaipaa ihmistä lähelleen.

Pedersöressä toimivan koirahoitola Tuhnulan yrittäjä Saija Sillanpää kertoo, että koiranomistajat toivovat hoitolasta myös apua ongelmasta eroon pääsemiseksi.

– Meiltä kysellään yksityiskoulutuksia eroahdistukseen. Monet korona-aikana otetut koirat eivät myöskään ole niin sosiaalisia toisia koiria kohtaan, Sillanpää sanoo.

Siperian husky lenkillä.
Koirahoitoloissa on palattu paikoin jopa korona-aikaa kiireisempään arkeen. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Minkä nuorena oppii

Koiran eroahdistus voi oireilla monin eri tavoin, lievänä tai vakavampana.

Koira haukkuu tai ulvoo jäädessään yksin, raapii tai hyppii ulko-ovea vasten ja käyttäytyy levottomasti. Jotkut koirat voivat ahdistuksissaan tuhota kodin irtaimistoa.

Koira olisi hyvä totuttaa pienestä pitäen siihen, ettei ihminen ole läsnä joka sekunti, muistuttaa Koiramäen majatalon yrittäjä Nanne Korpivaara Seinäjoelta. Silloin hoidossakin on helppoa.

– Tiettyihin asioihin kannattaa panostaa silloin, kun koira on pentu, silloin sen vanhana taitaa.

Koiramäen majatalossa oli keväällä tarjolla ilmaisia tutustumispaketteja alle 1-vuotiaille koirille. Vain harva tarttui tilaisuuteen, vaikka tutustumiskäynneille muuten on tunkua.

Monikaan ei vaivaudu ennen kuin on pakko.

– Tyypillisin tilanne on, että omistajan ikääntyneet vanhemmat eivät enää pystykään ottamaan koiraa hoitoon, tai kaikki mahdolliset hoitajat ovat tulossa samaan sukujuhlaan, kertoo Korpivaara.

Leonberginkoira Nanne Korpivaaran koirahoitolassa.
Koira olisi hyvä totuttaa mahdollisimman moniin asioihin jo pentuna, myös olemaan yksin, sanoo yrittäjä Nanne Korpivaara Koiramäen Majatalosta Seinäjoelta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Vaikka koirien eroahdistus on nyt noussut voimallisemmin esiin, yrittäjät muistuttavat, että valtaosa koirista viihtyy hoitoloissa hyvin.

Haastavimmissakin tapauksissa harjoittelu auttaa.

– Joskus harvoin on niitä tapauksia, jolloin totuttelupäivän jälkeen on tuntunut reilulta kertoa omistajalle, että treeniä tarvitaan lisää, toteaa Korpivaara.

Varaukset vasta lähdön päähän

Korona muutti myös hoitoloiden asiakaskäyttäymistä. Siinä missä sesonkiajat aiemmin täyttyivät jopa vuoden etunojassa, nyt varaukset tehdään selvästi myöhemmin.

Koronan hieman hellitettyä otettaan ihmiset eivät uskaltaneet varata ajoissa, kun pelättiin uusia rajoituksia tai omaa sairastumista, kertoo Karijoella toimivan Pohjanmaan eläinkeskuksen yrittäjä Jenna Puputti.

– Saattoi olla niin, että maanantaina ei ollut yhtään asiakasta ja torstaina hoitola oli täynnä, muistelee Puputti.

Varausten aikajana on nyt vähän pidentynyt, mutta ei palautunut ennalleen.

– Syynä on myös epävakaa maailman- ja talouden tilanne, arvelee yrittäjä Nanne Korpivaara koiramäen Majatalosta Seinäjoelta.

Leonberginkoira hoitolassa.
Hoitopaikat varataan nykyään aiempaa myöhemmin. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Useimmat yrittäjät kertovat myös hoitojaksojen lyhentyneen. Viikkojen lomareissut ovat enää harvojen huvia.

Poikkeuksen tekee ruotsinkielinen rannikko, jossa monella on sukua länsinaapurissa.

– Nyt otetaan koronarajoitusten aikana menetettyä aikaa takaisin ja reissussa ollaan kerralla pidempään, kertoo Pedersöressä toimivan koirahoitola Tuhnulan yrittäjä Saija Sillanpää.

Tilanne on tuttu myös vaasalaisessa Tassumetsän koirahoitolassa, kertoo yrittäjä Eija Johansson.

– Meillä puolet paikoista vievät tällä hetkellä koirat, jotka ovat omistajiensa pitkän reissun takia hoidossa kahdesta viikosta kuukauteen, Johansson sanoo.

Ammattitaito arvossaan

Samalla kun lemmikin omistajien kirjo on moninaistunut, on myös tietoisuus hoitoloiden palveluista ja tasosta kasvanut.

Moni haluaa käydä tutustumassa hoitolaan ennen paikan varaamista.

Viisitoista vuotta alalla toiminut Pohjanmaan Eläinkeskuksen yrittäjä Jenna Puputti pitää tätä hyvänä kehityksenä.

– Asiakkaat kysyvät koulutuksesta ja vakuutuksista. Myös tiloista ja ammattitaidosta ollaan kiinnostuneita. Somella on myös ollut vaikutusta ihmisten tietoisuuteen, uskoo Puputti.

Koiramäen Majatalossa Seinäjoella tutustumiskäynneille oli niin kova tunku, että niiden määrää jouduttiin jopa sesongin ajaksi rajoittamaan rauhan takaamiseksi nelijalkaisille asiakkaille.

Yrittäjät muistuttavatkin, että paras tae lemmikin stressittömälle lomalle hoitolassa on, että niiden omistajat pitävät kiinni sovituista aikatauluista – ja ilmoittavat, jos niihin tulee muutoksia.

Koiramäen majatalon omistaja Nanne Korpivaara apunaan Jenni Niemi.
Koiramäen majatalossa yrittäjä Nanne Korpivaaran apuna hääri usein Jenni Niemi Ilmajoelta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Ruuhka-aikoina myös kotihoidolle kysyntää

Ammattilaisten rinnalle on tullut myös yksityisiä, tavallisten ihmisten tarjoamia eläinten hoitopalveluja. Sosiaalisessa mediassa sekä etsitään että tarjotaan hoitoa lemmikeille.

Nanne Korpivaara Koiramäen majatalosta Seinäjoelta kertoo ymmärtävänsä ilmiötä. Kiireisimpänä loma-aikaan hoitopaikkoja ei riitä kaikille.

Jollekin koirille kotihoito voi myös olla hoitolaa parempi vaihtoehto.

Korpivaara kuitenkin muistuttaa, että myös silloin, kun lemmikin hoidosta sovitaan ennestään tuntemattomien yksityishenkilöiden kesken, pelisäännöt pitää tehdä selväksi. Mieluummin kirjallisesti, kuten hoitoloissakin on tapana, Korpivaara sanoo.

– Tarkista, kuinka kokenut ihminen on eläinten kanssa toimimaan, millaiset ovat vakuutukset ja muut olosuhteet.

Tavallisessa kodissa, vieraaseen paikkaan tuotu eläin onnistuu helpommin livahtamaan karkuteille, tietää löytöeläinten kanssa vuosia työskennellyt Korpivaara.

– Sekä kissoja että koiria karkaa kotihoitopaikoista todella usein. Oudossa paikassa käyttäytyminenkin voi olla poikkeavaa, muistuttaa Korpivaara.

Aiheesta enemmän:

Kotiväki kesäreissuun ja koira aktiviteettien täyteiselle hotellilomalle – lemmikkihoitoloissa kesä on jo pitkälti loppuunmyyty

"Koiran hyvinvoinnista huolehtiminen on helpottanut ihmisten ahdistusta", pohtii yrittäjä – pentubuumi silti tuskin säästää lemmikkipalveluita koronakuopalta

Suosittelemme