Hyppää sisältöön

Ruukin ja Kuusamon vastaanottokeskukset suljetaan

Maahanmuuttovirasto on sanonut irti kahdeksan vastaanottokeskuksen sopimukset. Irtisanottavien vastaanottokeskusten joukossa ovat myös Kuusamon ja Ruukin vastaanottokeskukset.

Turvapaikanhaikoijlle tarjotaan Pupuhuhdasta karusti sisustettuja yksitysasuntoja.
Vastaanottokeskusten määrää ja paikkoja vähennetään, koska tarve on vähentynyt. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Risto Degerman

Vastaanottokeskuksen vähentämisen taustalla on vähentynyt vastaanottokeskuspaikkojen tarve.

Kuusamon ja Ruukin vastaanottokeskuksia on pitänyt yllä Suomen Punainen Risti. Kuusamon 150 paikan keskus sulkee ovensa syyskuun loppuun mennessä ja Ruukin 200 paikan keskus vuoden loppuun mennessä.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät esimerkiksi järjestöt, kunnat ja yritykset.

Vastaanottojärjestelmässä on kirjoilla noin 46 000 asiakasta, joista 37 prosenttia asuu yksityismajoituksessa ja 13 prosenttia kuntamallin kautta kunnissa. Suurin osa järjestelmässä kirjoilla olevista asiakkaista on Ukrainasta paenneita.

Maahanmuuttovirasto on sanonut irti sopimuksia vastaanottokeskusten ylläpidosta yhteensä kahdeksalla paikkakunnalla. Sopimukset on sanottu Ruukin ja Kuusamon lisäksi Kyyhkylän, Forssan, Iisalmen, Rovaniemen ja Sipoon vastaanottokeskuksilta sekä Jyväskylän vastaanottokeskuksen Salmirannan toimipisteeltä. Tämän lisäksi Kuusankosken vastaanottokeskuksesta vähennetään puolet siellä olleista 400 paikasta.

Yhteensä Suomessa on nyt suljettavien keskusten jälkeen toiminnassa 113 vastaanottokeskusta.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Suosittelemme