Hyppää sisältöön

Sateinen sää on hillinnyt sinilevää – kesäkuussa levää oli paikoin runsaasti

Heinäkuun alku on ollut sinilevän suhteen rauhallista aikaa. Levää on tavattu ajankohtaan nähden vähän.

Sinilevää Lappeenrannan Haapajärvessä
Kesäkuussa sinilevää on löytynyt myös keskipohjalaisista järvistä. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Heini Holopainen

Viileä ja sateinen sää on hillinnyt sinilevää viime päivinä, toteaa Suomen ympäristökeskus.

Levää on tavattu rannikolla ja sisävesissä ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän.

Yleisön antamien seurantatietojen mukaan Pietarsaaren edustalla Kåtaflaganilla sinilevää on tavattu kaksi päivää sitten ja Luodonjärvessä viikko sitten.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyshuolto on mittauksissaan havainnut sinilevää Halsuan uimarannalla ja Vetelin Räyringinjärven uimarannalla kaikissa kesäkuun mittauksissa. Uimista noilla rannoilla ei tuolloin suositeltu.

Teerijärven Emetissä ja Heimsjöllä sinilevää on löytynyt viime viikon mittauksissa jonkin verran. Kruunupyyn Hästöskatanilla levää löytyi viikko sitten, eikä uimista tuolloin suositeltu.

Levää voi testata itse

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevän toteaminen ja sen erottaminen esimerkiksi siitepölystä onnistuu kansalaiselta itseltään helposti.

Lasitesti toimii siten, että vesilasiin voi laittaa vettä rannalta ja tarkkailla, nouseeko pinnalle noin tunnin päästä vihreitä hiukkasia. Jos nousee, kyse on sinilevästä.

Keppitestillä levän laatua voi selvittää heti rannalla. Jos vedestä tarttuu keppiin roikkuvaa levää, kyse ei ole sinilevästä. Sinilevä ei tartu keppiin, vaan hajoaa hiukkasiksi veteen.

Osa sinilevistä eli syanobakteereista tuottaa voimakasta myrkkyä. Ne voivat aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi iho- ja muita ärsytysoireita sekä huonovointisuutta.

Suosittelemme